Class 12 Political Science MCQ Chapter 9 Era of One-party Dominance

Class 12 Political Science MCQ Chapter 9 Era of One-party Dominance Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Political Science MCQ Chapter 9 Era of One-party Dominance and select need one. AHSEC Class 12 Political Science MCQ Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Political Science MCQ Class 12.

Class 12 Political Science MCQ Chapter 9 Era of One-party Dominance

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Political Science Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Political Science MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 9

Part – 2: Politics in India Science Independence

Choose the Correct Option:

1. What is the right of a voter to cast their vote called?

(i) Voting right.

(ii) Election right.

(iii) Franchise.

(iv) Voting procedure.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (iii) Franchise.

2. When was the first Electronic Voting Machine (EVM) used in India?

(i) 1982.

(ii) 1984.

(iii) 1990.

(iv) 1980.

Ans: (ii) 1984.

3. When did the widespread use of EVMs begin in India?

(i) 1990.

(ii) 1995.

(iii) 2000.

(iv) 2004.

Ans: (iv) 2004.

4. Before EVMs, what method was used for voting in India?

(i) Secret ballot paper.

(ii) Voice voting.

(iii) Voting by ID card.

(iv) Clapping.

Ans: (ii) Voice voting.

5. How is the secrecy of a voter’s vote ensured in India?

(i) Voter ID card.

(ii) Electronic Voting Machine.

(iii) Polling booth.

(iv) Election Commission.

Ans: (ii) Electronic Voting Machine.

6. Who controls the election process in India?

(i) Parliament.

(ii) President.

(iii) Election Commission.

(iv) Prime Minister.

Ans: (iii) Election Commission.

7. What type of institution is the Election Commission of India?

(i) Constitutional.

(ii) Semi-constitutional.

(iii) Non-constitutional.

(iv) Political.

Ans: (i) Constitutional.

8. When was the Election Commission of India established?

(i) 1947.

(ii) 1950.

(iii) 1951.

(iv) 1960.

Ans: (ii) 1950.

9. What does one-party dominance mean in India?

(i) Multi-party system.

(ii) Two-party system.

(iii) One-party dominance.

(iv) Coalition government.

Ans: (iii) One-party dominance.

10. When did the Congress Party come to power?

(i) 1947.

(ii) 1952.

(iii) 1950.

(iv) 1949.

Ans: (ii) 1952.

11. When were women granted the right to vote in India?

(i) 1947.

(ii) 1950.

(iii) 1952.

(iv) 1948.

Ans: (ii) 1950.

12. When did the requirement to show voter ID cards start in India?

(i) 1960.

(ii) 1980.

(iii) 1990.

(iv) 2000.

Ans: (ii) 1980.

13. What is the term of an elected member in India?

(i) 4 years.

(ii) 5 years.

(iii) 6 years.

(iv) 3 years.

Ans: (ii) 5 years.

14. Who appoints the Chief Election Commissioner?

(i) Prime Minister.

(ii) President.

(iii) Lok Sabha.

(iv) Rajya Sabha.

Ans: (ii) President.

15. Who prepares the electoral rolls in India?

(i) Election Commission.

(ii) Government.

(iii) Electoral Officers.

(iv) Local Administration.

Ans: (iii) Electoral Officers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top