Class 12 Political Science MCQ Chapter 14 Regional Aspirations

Class 12 Political Science MCQ Chapter 14 Regional Aspirations Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Political Science MCQ Chapter 14 Regional Aspirations and select need one. AHSEC Class 12 Political Science MCQ Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Political Science MCQ Class 12.

Class 12 Political Science MCQ Chapter 14 Regional Aspirations

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Political Science Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Political Science MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 14

Part – 2: Politics in India Science Independence

Choose the Correct Option:

1. What was a common feature of regional movements in the 1980s in India?

(i) Armed assertions and government repression.

(ii) Complete peace and harmony.

(iii) Immediate independence.

(iv) Economic prosperity.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (i) Armed assertions and government repression.

2. What basic principle does the Indian nation follow regarding diversity?

(i) Deny rights to different regions.

(ii) Allow regions to retain their own culture.

(iii) Assimilate all cultures into one.

(iv) Ignore cultural differences.

Ans: (ii) Allow regions to retain their own culture.

3. What was the Indian approach to regional aspirations?

(i) Suppression.

(ii) Democratic accommodation.

(iii) Ignorance.

(iv) Forced assimilation.

Ans: (ii) Democratic accommodation.

4. Which region had a special status under Article 370?

(i) Punjab.

(ii) Jammu and Kashmir.

(iii) Mizoram.

(iv) Goa.

Ans: (ii) Jammu and Kashmir.

5. What was Kashmiriyat?

(i) A political party.

(ii) Regional aspiration and identity of Kashmiris.

(iii) A festival.

(iv) A treaty.

Ans: (ii) Regional aspiration and identity of Kashmiris.

6. Who led the National Conference in Kashmir?

(i) Sheikh Abdullah.

(ii) Laldenga.

(iii) Rajiv Gandhi.

(iv) Farooq Abdullah.

Ans: (i) Sheikh Abdullah.

7. Which movement opposed Hindi as the official language in Tamil Nadu?

(i) Dravidian movement.

(ii) Punjabi Suba movement.

(iii) Assam movement.

(iv) Mizo National Front.

Ans: (i) Dravidian movement.

8. What was the name of the party that emerged from the Dravidian movement?

(i) DMK.

(ii) BJP.

(iii) Congress.

(iv) AAP.

Ans: (i) DMK.

9. Who founded the Dravidar Kazhagam?

(i) E.V. Ramasami ‘Periyar’.

(ii) Rajiv Gandhi.

(iii) Jayaprakash Narayan.

(iv) Master Tara Singh.

Ans: (i) E.V. Ramasami ‘Periyar’.

10. What was the main demand of the Akali Dal in Punjab?

(i) Formation of a Punjabi-speaking state.

(ii) Creation of a separate country.

(iii) Hindi as an official language.

(iv) Merger with Haryana.

Ans: (i) Formation of a Punjabi-speaking state.

11. What was the Anandpur Sahib Resolution about?

(i) Regional autonomy for Punjab.

(ii) Independence from India.

(iii) Joining Pakistan.

(iv) Economic liberalization.

Ans: (i) Regional autonomy for Punjab.

12. What was ‘Operation Blue Star’?

(i) Army operation in Golden Temple to flush out militants.

(ii) Election campaign.

(iii) Peace treaty.

(iv) Festival.

Ans: (i) Army operation in Golden Temple to flush out militants.

13. Who assassinated Indira Gandhi?

(i) Sikh bodyguards.

(ii) Political rivals.

(iii) Foreign agents.

(iv) Student activists.

Ans: (i) Sikh bodyguards.

14. What happened after Indira Gandhi’s assassination in 1984?

(i) Anti-Sikh riots broke out.

(ii) Peace prevailed.

(iii) Immediate elections.

(iv) Emergency declared.

Ans: (i) Anti-Sikh riots broke out.

15. What was the Rajiv Gandhi – Longowal Accord?

(i) Agreement for peace and normalcy in Punjab.

(ii) Military operation.

(iii) Language policy.

(iv) Economic reform.

Ans: (i) Agreement for peace and normalcy in Punjab.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top