Class 12 Political Science MCQ Chapter 13 The crisis of Democratic Order

Class 12 Political Science MCQ Chapter 13 The crisis of Democratic Order Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Political Science MCQ Chapter 13 The crisis of Democratic Order and select need one. AHSEC Class 12 Political Science MCQ Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Political Science MCQ Class 12.

Class 12 Political Science MCQ Chapter 13 The crisis of Democratic Order

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Political Science Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Political Science MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 13

Part – 2: Politics in India Science Independence

Choose the Correct Option:

1. What slogan did Congress give in the 1971 elections?

(i) Jai Jawan Jai Kisan.

(ii) Garibi Hatao.

(iii) Satyamev Jayate.

(iv) Hindi Hai Hum.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (ii) Garibi Hatao.

2. What major crisis put a strain on India’s economy after 1971?

(i) Oil shock and Bangladesh crisis.

(ii) China war.

(iii) Indo-Pak war of 1965.

(iv) Cold War tensions.

Ans: (i) Oil shock and Bangladesh crisis.

3. How much did prices increase in India during 1973 and 1974?

(i) 10% and 15%.

(ii) 23% and 30%.

(iii) 5% and 8%.

(iv) 50% and 60%.

Ans: (ii) 23% and 30%.

4. What was the main cause of rural dissatisfaction in early 1970s India?

(i) Industrial growth.

(ii) Food scarcity and unemployment.

(iii) Foreign investment.

(iv) High wages.

Ans: (ii) Food scarcity and unemployment.

5. Which movement did Jayaprakash Narayan lead in Bihar in 1974?

(i) Quit India Movement.

(ii) Total Revolution.

(iii) Non-Cooperation Movement.

(iv) Swadeshi Movement.

Ans: (ii) Total Revolution.

6. What did the 1974 Railway strike demand?

(i) Higher salaries and better service conditions.

(ii) End of nationalisation.

(iii) More railway stations.

(iv) Introduction of new trains.

Ans: (i) Higher salaries and better service conditions.

7. What was the government’s response to the 1974 Railway strike?

(i) Accepted all demands.

(ii) Declared the strike illegal and arrested leaders.

(iii) Ignored the strike.

(iv) Increased wages.

Ans: (ii) Declared the strike illegal and arrested leaders.

8. What constitutional case highlighted the conflict between government and judiciary in the 1970s?

(i) Kesavananda Bharati Case.

(ii) Maneka Gandhi Case.

(iii) Golaknath Case.

(iv) Minerva Mills Case.

Ans: (i) Kesavananda Bharati Case.

9. What was the controversial appointment related to the judiciary in 1973?

(i) Appointment of a foreign judge.

(ii) Appointment of Justice A.N. Ray as Chief Justice superseding seniors.

(iii) Removal of Chief Justice.

(iv) Abolishment of the Supreme Court.

Ans: (ii) Appointment of Justice A.N. Ray as Chief Justice superseding seniors.

10. Which court declared Indira Gandhi’s election invalid in 1975?

(i) Supreme Court.

(ii) Allahabad High Court.

(iii) Delhi High Court.

(iv) Bombay High Court.

Ans: (ii) Allahabad High Court.

11. On what grounds was Indira Gandhi’s election challenged?

(i) Corruption charges.

(ii) Use of government servants in election campaign.

(iii) Foreign interference.

(iv) Age eligibility.

Ans: (ii) Use of government servants in election campaign.

12. What was the political reaction to the Allahabad High Court verdict?

(i) Widespread support for Indira Gandhi.

(ii) Massive opposition protests demanding her resignation.

(iii) Indifference.

(iv) Support from the ruling party only.

Ans: (ii) Massive opposition protests demanding her resignation.

13. What was the date when an emergency was declared in India?

(i) 25 June 1975.

(ii) 15 August 1975.

(iii) 26 January 1976.

(iv) 1 January 1975.

Ans: (i) 25 June 1975.

14. Under which article of the Constitution was Emergency declared?

(i) Article 352.

(ii) Article 356.

(iii) Article 370.

(iv) Article 44.

Ans: (i) Article 352.

15. What powers does the government get during an emergency?

(i) Full judicial independence.

(ii) Suspension of fundamental rights and concentration of powers.

(iii) Increase in state autonomy.

(iv) No special powers.

Ans: (ii) Suspension of fundamental rights and concentration of powers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top