Class 12 Political Science MCQ Chapter 12 Challenges to and Restoration of the Congress system

Class 12 Political Science MCQ Chapter 12 Challenges to and Restoration of the Congress system Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Political Science MCQ Chapter 12 Challenges to and Restoration of the Congress system and select need one. AHSEC Class 12 Political Science MCQ Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Political Science MCQ Class 12.

Class 12 Political Science MCQ Chapter 12 Challenges to and Restoration of the Congress system

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Political Science Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Political Science MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 12

Part – 2: Politics in India Science Independence

Choose the Correct Option:

1. Who became India’s Prime Minister after Jawaharlal Nehru’s death in 1964?

(i) Morarji Desai.

(ii) Lal Bahadur Shastri.

(iii) Indira Gandhi.

(iv) K. Kamraj.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (ii) Lal Bahadur Shastri.

2. What slogan is Lal Bahadur Shastri famous for?

(i) Garibi Hatao.

(ii) Jai Jawan Jai Kisan.

(iii) Satyamev Jayate.

(iv) Hindi Hai Hum.

Ans: (ii) Jai Jawan Jai Kisan.

3. How did Lal Bahadur Shastri’s Prime Ministership end?

(i) Resigned due to illness.

(ii) Lost election.

(iii) Died suddenly in Tashkent.

(iv) Removed by Congress ‘Syndicate’.

Ans: (iii) Died suddenly in Tashkent.

4. Who was Indira Gandhi’s main opponent in the Congress leadership contest after Shastri’s death?

(i) K. Kamraj.

(ii) Morarji Desai.

(iii) V.V. Giri.

(iv) S. Nijalingappa.

Ans: (ii) Morarji Desai.

5. How was Indira Gandhi chosen as the Congress leader in 1966?

(i) Public election.

(ii) Secret ballot of Congress MPs.

(iii) Nomination by Jawaharlal Nehru.

(iv) Appointment by the President.

Ans: (ii) Secret ballot of Congress MPs.

6. What major economic challenge did Indira Gandhi face soon after becoming Prime Minister?

(i) Economic boom.

(ii) Currency devaluation and inflation.

(iii) Decline in military expenditure.

(iv) Excess foreign exchange reserves.

Ans: (ii) Currency devaluation and inflation.

7. What was the term used by Ram Manohar Lohia for the coalition of non-Congress parties?

(i) United Front.

(ii) Non-Congressism.

(iii) Grand Alliance.

(iv) Samyukt Vidhayak Dal.

Ans: (ii) Non-Congressism.

8. What happened to the Congress party’s dominance in the 1967 general elections?

(i) It increased.

(ii) It remained the same.

(iii) It was reduced with the lowest tally so far.

(iv) Congress lost all seats.

Ans: (iii) It was reduced with the lowest tally so far.

9. Which regional party formed the government in Madras (Tamil Nadu) in 1967?

(i) Bharatiya Jan Sangh.

(ii) Swatantra Party.

(iii) Dravida Munnetra Kazhagam (DMK).

(iv) Communist Party of India.

Ans: (iii) Dravida Munnetra Kazhagam (DMK).

10. What is the meaning of the expression “Aya Ram, Gaya Ram” in Indian politics?

(i) Frequent defections by elected representatives.

(ii) Strong party loyalty.

(iii) Growth of coalition governments.

(iv) Economic reforms.

Ans: (i) Frequent defections by elected representatives.

11. Who was responsible for the phrase “Aya Ram, Gaya Ram”?

(i) K. Kamraj.

(ii) Gaya Lal, an MLA from Haryana.

(iii) Morarji Desai.

(iv) Charan Singh.

Ans: (ii) Gaya Lal, an MLA from Haryana.

12. What was the Congress faction led by Indira Gandhi called after the 1969 split?

(i) Congress (Organisation).

(ii) Congress (Requisitionists) or Congress (R).

(iii) Congress (Socialist).

(iv) Congress (Left).

Ans: (ii) Congress (Requisitionists) or Congress (R).

13. Which issue played a major role in Indira Gandhi’s political strategy after 1967?

(i) Foreign policy.

(ii) Garibi Hatao (Remove Poverty).

(iii) Imposition of Hindi.

(iv) Nuclear weapons development.

Ans: (ii) Garibi Hatao (Remove Poverty).

14. What major policy was announced by Indira Gandhi during the 1969 Presidential election?

(i) Liberalisation of the economy.

(ii) Nationalisation of fourteen major private banks.

(iii) Reducing government role in industry.

(iv) Promotion of Hindi as national language.

Ans: (ii) Nationalisation of fourteen major private banks.

15. Who was elected President of India in 1969 with Indira Gandhi’s support?

(i) N. Sanjeeva Reddy.

(ii) V.V. Giri.

(iii) Zakir Hussain.

(iv) Morarji Desai.

Ans: (ii) V.V. Giri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top