Class 10 English Chapter 16 Coorg

Class 10 English Chapter 16 Coorg The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 16 Coorg and select need one.

Class 10 English Chapter 16 Coorg

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 16 Coorg Solutions for All Subjects, You can practice these here…

Coorg

Chapter – 16

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. Where is coorg? 

Ans: Coorg is midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. 

2. What is the story about the kodavu people’s descent? 

Ans: The story about the kodavu people’s descent says that an army of Alexander settled there and they could not go and they married the locals and settled permanently. 

3. What are some of the things you know about? 

i) the people of Coorg? 

Ans : The people of Coorg are intensely independent and hospitable. They are Greek or Arabic descent.

ii) the main crop of Coorg? 

Ans: The main crop of Croog is coffee.

iii) the sports it offers to tourists? 

Ans: Coorg offers many adventurous sports like rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountains biking etc.  to tourists. 

iv) the animals you are likely to see in Coorg? 

Ans: Macaques, Malabar squirrels, langurs, slender loris and wild elephants are likely to be seen in Coorg. 

v) its distance from Bangalore, and how to get there? 

Ans: Coorg is 260 km away from Bangalore. One can go there by air, by rail or by road. 

4. Here are six sentences with some words in italics. Find phrases from the text that have the same meaning. (Look in the paragraphs indicated) 

i) During monsoon it rains so heavily that tourists do not visit coorg. (para 2)

Ans: That keep many visitors away.

ii) Some people say that Alexander’s army moved south along the cost and settled there. (para 3)

Ans: As the story goes. 

iii) The coorg people are always ready to tell stories of their son is and father’s valour. (para 4)

Ans: Willing to recount.

iv) Even people who normally lead an easy and slow life get smitten by the high-energy Adventure Sports in coorg. (para 6)

Ans: Laidback individuals become converted.

v) The theory of the Arab origin is supported by the long coat with embroidered waist belt they wear. (para 3)

Ans: Draws support from

vi) Macaques, Malabar squirrels absorbed you carefully from the tree canopy. (para 7)

Ans: Keep a watchful eye. 

Thinking about Language

Collocations:

Certain words ‘go together’ , such ‘word friends’ are called collocations. The collection of a word is ‘the company it keeps’. 

For example, look at the paired sentences and phrase below. Which is a collocations, and which one is odd? Strike out the odd sentences or phrase. 

(a) ‘How old are you? ‘

      ‘How young are you? ‘

(b) A pleasant person 

     A pleasant pillow. 

Ans: ‘a pleasant person’  and ‘a pleasant pillow’ are odd. 

1. Here are some nouns from the text. 

Culture monks surprise experience weather tradition Work with a partner and discuss which of the nouns can collocation with which of the adjectives given below. The first one has been done for you. 

Unique terrible unforgettable serious ancient wide sudden

i) Culture : unique culture, ancient culture 

ii) monks : ……………………………….

iii) surprise : …………………………….

iv) experience : ………………………..

v) weather : …………………………….

vi) tradition : ……………………………

Ans: ii) Monks : unique monks. 

iii) Surprise : sudden surprise, terrible surprise. 

iv) Experience : unique experience, terrible experience, unforgettable experience, serious experience, sudden experience, wide experience. 

v) Weather : terrible weather 

vi) tradition : unique tradition, ancient tradition 

2. Complete the following phrases from the text. For each phrase, can you find at least one other word that would fit into the blank? 

i) Tales of……….. 

ii) Coastal……….. 

iii) A piece of……… 

iv) Evergreen………… 

v) ……….plantations 

vi) …………bridge

vii) Wild………… 

You may add your own examples to this list. 

Ans: i) Tales of valour. 

ii) Coastal town. 

iii) A piece of heaven 

iv) Evergreen rainforests. 

v) Coffee plantations 

vi) Rope bridge. 

vii)  Wild elephants. 

Some other examples 

i) A piece of bread

ii) Hilly tracks

iii) Sensitive issue

iv) Plain valley 

v) Smooth skin

vi) Narrow lane etc. 

Comprehension Questions and Answers

Q:- Read the passages carefully and answer the questions choosing appropriate options given below :-

1. The fiercely independent people of coorg are possibly of Greek or Arabic descent. As one story goes, a part of Alexander’s army moved south along the coast and settled here when return became impractical. These people married amongst the locals and their culture is apparent in the martial traditions, marriage and religious rites, which are distinct from the Hindu mainstream. The theory of Arabic origin draws support from the long, black coat with an embroidered waist belt worn by kodavus, known as kuppia, it resembles the kuffia worn by the Arabs and the Kurds. 

Question :- 

1. The people of coorg are-

a) Black.

b) Short.

c) Free.    

d) Fiercely independent.

Ans: d) Fiercely independent.

2. The people of coorg are possibly –

a)  Indian origin.

b)  European descent.

c)  Greek or Arabic origin.

d)  Chinese descent. 

Ans: c)  Greek or Arabic origin.

3. Why did a part of Alexander’s army not return? 

a) They liked India.  

b) Their return was impractical.  

c) They were dropped.

d) They did not like to return. 

Ans: b) Their return was impractical.

4. Kuffia is worn by-

a) Indians.  

b) Pakistanis.

c) Arabs and Kurds.

d) Greeks.

Ans: c) Arabs and Kurds. 

2. Coorgi homes have a tradition of hospitality, and they are more than willing to recount numerous tales of valour related to their sons and fathers. The Coorg Regiment is one of the most decorated in Indian Army, and the first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even now, kodavus are the only people in India permitted to Carry firearms without a licence. 

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

Question :-

1. What kind of tradition do Coorgi homes have? 

a) Reception.

b) Hospitality.

c)  Hastility.  

d) Eating and drinking.

Ans: b) Hospitality.

2. What do they like to recount? 

a) Tales of valour of their family members. 

b) Stories of war. 

c) Stories of hunting. 

d) Deaths of warriors. 

Ana: a) Tales of valour of their family members.

3. General Cariappa was-

a) A Coorgi.

b) The chief naval staff.

c) A political leader.

d) The chief of Air Force.

Ans: a) A Coorgi.

4. Without licence the kodavas are permitted to carry-

a) Daggers.

b) Swords.

c) Pistols.

d) Firearms. 

Ans: d) Firearms. 

Short Answer Type Questions

1. Why does the author describe coorg as a  piece of heaven ‘?

Ans: Coorg, also known as Kodagu, is a breathtaking hill station located in the state of Karnataka, India. The author refers to Coorg as a “piece of heaven that must have drifted from the kingdom of God” due to its mesmerizing beauty and serene environment.

2. What is the story of the origin of the people of Coorg? 

Ans: There are any number of theories on their origin, but none scientific enough to establish the origin of this fine race. The theories range from Coorgs being the descendants of Alexander the Great who invaded India to a band of Kurds from the Iraq region who fled to India to escape conversion into Islam.”

3. What kind of adventure is available in Coorg? 

Ans: Coorg is an ideal place for adventurous sports. River rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountains biking are the adventurous sports that are easily seen here. Numerous walking trails are a favourite with trekkers. 

4. When can one have a panoramic view of the entire valley of Coorg? 

Ans: The climb to the Brahmagiri hills brings one into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. A walk across the rope bridge leads to the island of Nisargadhama. Bylakuppe, the largest Tibetan settlement is near. Buddhist monks can be seen here. 

Long Answer Type of Questions

1. How is Coorg from the point of view of adventurous people? 

Ans: Coorg offers many outdoor high-energy adventures. Even the most laidback individuals become converts to a life of high-energy adventures. They enjoy river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking. Numerous walking trails in Coorg are a favourite with trekkers.

Comprehension Questions and Answers

Q:- Read the passages carefully and answer the questions choosing appropriate options given below:- 

1. The train pulled out of the station. Pranjol buried his nose in his detective look again. Rajvir too was an ardent fan of detective stories, but at the moment looking at the beautiful scenery. 

It was green, green everywhere Rajvir never seen so much greenery before. Then the soft green paddy fields gave to tea bushes.

It was magnificent view. Against the backdrop of densely wooded hills a sea of tea bushes stretched as far as the eye could see. Dwarfing the tiny tea plants were tall sturdy shade-trees and amidst the orderly rows of bushes busily moved doll-like figures. 

Questions:- 

1. Why was Rajvir looking outside? 

a) Because he did not like detective looks.

b) Because he did not want to talk with Pranjol. 

c) Because he did not want to sleep. 

d) to enjoy the greenery outside. 

Ans: d) to enjoy the greenery outside.

2. What was it that gave way to tea bushes? 

a) The railway track. 

b) The road. 

c) Green paddy fields. 

d) The people. Where were the shade-trees? 

Ans: c) Green paddy fields. 

3. Whare were the shade -trees?

a) Around the tea plantation. 

b) Amidst the tea bushes. 

c) Along the tea bushes. 

d) Across the tea bushes. 

Ans: b) Amidst the tea bushes. 

4. The tea bushes were planted- 

a) In orderly rows.

b) In disorderly rows. 

c) At random.

d) Along the railway track. 

Ans: a) In orderly rows.

2. “Tea was first drunk in China”, Rajvir added, as far back as 2700 B.C.! In fact words such as tea, ‘chai and ‘chini’ are from Chinese. Tea came to Europe only in the sixteenth century and was drunk more as medicine than as beverage.” 

The train clattered into Mariani junction. The boys collected their luggage and pushed their way to the crowded platform. 

Pranjol’s parents were waiting for them. Soon they were driving towards Dhekiabari, the tea- garden managed by Pranjol’s father. 

Questions:- 

1. Where was tea first drunk? 

a) Assam.

b) Europe.

c) China.

d) India.

Ans: c) China.

2. In Europe tea was first drunk as- 

a) An appetiser 

b) Beverage.

c) Medicine.

d) Soothing drink. 

Ans: c) Medicine.

3. The words ‘chai’ and ‘chini’ are from- 

a) India.

b) China.

c) Europe.

d) Nepal.

Ans: b) China.

4. The boys got down from the train at- 

a) Dhekia Bari.

b) A station.

c) Mariani junction.

d) A tea-garden.

Ans: c) Mariani junction.

Short Answer Type Questions

1. What was the scenery outside the train? 

Ans: Outside the train it was green and green everywhere. Soft green paddy fields gave way to tea bushes. 

2. Where are Pranjal and Rajvir going to? 

Ans: Rajvir is Pranjol’s friend. They are going to Assam where Pranjol lives. Pranjol’s father is the manager of Dhekiabari Tea Estate.

3. What is the legend of tea? 

Ans: The legend of tea is that once a Chinese emperor always boiled water before drinking and one day a few tea leaves fell into the water and there was a delicious flavour. 

4. What is the Indian legend about tea? 

Ans: The Indian legend about tea is that Bodhidharma cut off his eyelids to get rid of sleep. Ten tea plants grew out of the eyelids. When the leaves of these plants were put in hot water and drunk, it kept sleep away. 

Long Answer Type Questions

1. Describe the story relating to the origin of tea. 

Ans: It is not known who discovered tea. But it is known that tea was first found in China. There are more than one legends relating to the origin of tea. One legend says that once a Chinese emperor who used to boil water before drinking found tea. One day a few leaves fell into water and the water gave a delicious smell. Another Indian legend says that a Buddhist ascetic cut off his eyelids to get rid of sleep. And from the eyelids grew ten plants. When the leaves of these plants were put into hot water and drunk it kept sleep away. These were tea plants.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top