Class 10 English Chapter 17 Tea from Assam

Class 10 English Chapter 17 Tea from Assam The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 17 Tea from Assam and select need one.

Class 10 English Chapter 17 Tea from Assam

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 17 Tea from Assam Solutions for All Subjects, You can practice these here…

Tea from Assam

Chapter – 17

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Multiple Choice Questions & Answers

1. The vendor was selling–

(i) Sweets

(ii) Chai

(iii) Almonds 

(iv) All of these

Ans. (ii) Chai.

2. Who is the writer of ‘Tea from Assam?’

(i) Bedanta Barua

(ii) Arup kr. Dutta

(iii) Pranjol Barua 

(iv) None of these 

Ans. (ii) Arup kr. Dutta.

3. Mr. Barua was–

(i) Pranjols’ father

(ii) Manager of Dhekiabari tea Garden

(iii) Rajbir’s father

(iv) Both (i) and (ii) 

Ans. (iv) Both (i) and (ii) 

4. The hot liquid that Pranjol and Rajbir were drinking in their train compartment was–

(i) Soup

(ii) Tea  

(iii) Coffee 

(iv) None of these 

Ans. (ii) Tea.

5. Tea was first drunk in–

(i) India

(ii) China

(iii) Europe

(iv) Australia

Ans. (ii) China.

6. Over____ crore cups of Tea are drunk everyday through out the world.

(i) Sixty  

(ii) Seventy 

(iii) Eighty

(iv) Ninty

Ans. (iii) Eighty.

7. Who was reading a detective story? 

(i) Rajvir 

(ii) Pranjol 

(iii) Mr. Barua

(iv) None

Ans. (ii) Pranjol.

8. There are____ legends associated with tea.

(i) Two

(ii) Three

(iii) Four 

(iv) Too many

Ans. (i) Two.

9. When was tea first drink?

(i) 2600 B.C 

(ii) 2700 B.C 

(iii) 2780 B.C

(iv) 2870 B.C

Ans. (ii) 2700 B.C.

10. The words ‘Chai’ and ‘Chini’ came from–

(i) Brazil

(ii) China 

(iii) India

(iv) Europe

Ans. (ii) China.

Thinking about Language

1. Look at these words : upkeep, downpour, under go, dropout, walk-in,  They are built up from a verb (keep, pour, go, drop, walk) and an adverb or a particle (up, down, under, out, in). Use these words appropriately in the sentence below. You may consult a dictionary. 

i) A heavy……….  has been fore east due to low pressure in the Bay of Bengal. 

Ans: Down pour.

ii) Rakesh will…….. major surgery tomorrow morning. 

Ans: Undergo.

iii) My brother is responsible for the…….. of our family property. 

Ans: Upkeep.

iv) The……….  rate for this accountancy course is very high. 

Ans: Dropout.

v) She went to the Enterprise Company to attend a…………… interview. 

Ans: Walk-in

2. Now fill in the blanks in the sentences given below by combining the verb given in brackets with one of the words from the box as appropriate. 

Over by through out up down

i) The army attempted unsuccessfully to…………. the Government. (throw) 

Ans: Over throw.

ii) Scientists are on the brink of a major……….  in cancer research. (break) 

Ans: Break through.

iii) The state Government plans to build a……….  for Bhubaneswar to speed up traffic on the main highway. 

(pass) 

Ans: By pass.

iv) Gautam’s…………  on life changed when he realised that the world is full of sorrow. (look) 

Ans: Out look. 

v) Rakesh seemed unusually…………  after the game. (cast) 

Ans: Down cast.

2. Notice How these  – ing and -ed adjectives are used. 

a) Chess is an interesting game.I am very interested in chess
b)  Going trekking in the Himalayas this summer is an exciting ideaWe are very excited about the trek. 
c)  Are all your schools books Hewas bored as he had this boring? no friends there.

The -ing adjectives show the qualities that chess, trekking, or these books have : They cause interset, excitement, or boredom in you the –ed/-en adjectives show your mental state, or your physical state : how you feel in response to ideas, events or things. 

1. Think of suitable -ing or -ed adjectives to answer the following questions. You may also use words from those given above. How would you describe 

i) A good detective serial on television?……… 

Ans: Interesting.

ii) a debate on your favourite topic ‘ Homework should Be Banned’?……….. 

Ans: Amusing.

iii) how you feel when you stay indoors due to incessant rain?………. 

Ans: Boring.

iv) how you feel when you open a present?……….. 

Ans: Excited.

v) how you feel when you watch your favourite programme on television?………

Ans: Excited.

vi) the look in your mothers face as you waited in a queue?………… 

Ans: Disgusting.

vii) how you feel when tracking a tiger in a tiger reserve forest?…………. 

Ans: Thrilled, excited.

viii) the story you have recently read, or a film you have seen?…….. 

Ans: Interesting. 

2. Now use the adjectives in the exercise above, as appropriate, to write a paragraph about Coorg. 

Ans: In fact, Coorg is an interesting place. It is an invigorating place in our country. One will feel excited and also thrilled at the view of the landscape. The sudden arrival of wild elephants is worrying for the visitors. It’s amazing to have a view of rafting, canoeing, rappelling, and rock climbing there. Disgusting thoughts soon pass away. 

Speaking and Writing

1. Read the following passage about tea. 

India and tea are so intertwined together that life without the brew is unimaginable. Tea entered our life only in the mid-nineteenth century when the British started plantations in Assam and Darjeeling!  In the beginning though, Indians shunned the drink as they thought it was a poison that led to umptcen diseases. Ironically, tea colonised Britain where it became a part of their social diary and also led to the establishment of numerous tea houses. 

Today, scientific research across the world has attempted to establish the beneficial qualities of tea—-a fact the Japanese and the Chinese knew any way from ancient times, attributing to it numerous medical properties. 

Collect information about tea, e.g.its evolution as a drink, it’s beneficial qualities. You can consult an encyclopedia or visit internet website. Then form groups of five and play the following roles : Imagine a meeting of a tea planter, a sales agent, a tea lover (consumer), a physician and a tea shop owner. Each person in the group has to put for ward his/her views about tea you may use the following words and phrases. 

* I feel………….. 

* I disagree with……….. 

* I would like you to know……… 

* It is my feelings……… 

* May I know why you………. 

* It is important to know…… 

* I think that tea………. 

* I agree with……….. 

* I suggest………… 

* I am afraid……… 

Ans: Do YourSelf.

2. You are the sales executive of a famous tea company and you have been asked to draft an advertisement for the product. Draft the advertisement using the information you collected for the role play. You can draw pictures or add photo graphs and make your advertisement colourful. 

Ans: Do Your Self. 

Comprehension Questions and Answers

Q:- Read the passages carefully and answer the question choosing appropriate options given below:-

1. The train pulled out of the station. Pranjol buried his nose in his detective look again. Rajvir too was an ardent fan of detective stories, but at the moment he was keener on looking at the beautiful scenery. 

It was green, green everywhere Rajvir had never seen so much greenery before. Then the soft green paddy fields gave to tea bushes. 

It was magnificent view. Against the backdrop of densely wooded hills a sea of tea bushes stretched as far as the eye could see. Dwarfing the tiny tea plants were tall sturdy shade-trees and amidst the orderly rows of bushes busily moved doll-like figures. 

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

Question :-

1. Why was Rajvir looking outside? 

a) Because he did not like detective looks. 

b) Because he did not want to talk with pranjol. 

c) Because he did not want to sleep. 

d) To enjoy the greenery outside. 

Ans: d) To enjoy the greenery outside.

2. What was it that gave Way to tea bushes? 

a) The railway track.   

b) The road. 

c) Green paddy fields.  

d) The people. 

Ans: c) Green paddy fields.

3. Where were the shade-trees? 

a) Around the tea plantation. 

b) Amidst the tea bushes. 

c) Along the tea bushes. 

d) across the tea bushes. 

Ans: b) Amidst the tea bushes.

4. The tea bushes were planted-

a) In orderly rows.  

b) In disorderly rows. 

c) At random.

d) Along the railway track. 

Ans: a) In orderly rows.

2. “Tea was first drunk in china”, Rajvir added, as far back as 2700 B.C.! In fact words such as tea, ‘chai’ and ‘chini’ are from Chinese. Tea came to Europe only in the sixteenth century and was drunk more as medicine than as beverage. “

The train clattered into mariani junction. The boys collected their luggage and pushed their way to the crowded platform.     

Pranjol’s parents were waiting for then.Soon they were driving towards Dhekiabari, the tea garden managed by pranjol’s father. 

Question :-

1. Where was tea first drunk? 

a) Assam.

b) Europe.

c) China.    

d) India. 

Ans: c) China.

2. In Europe tea was first drunk as-

a) An appetiser.

b) Beverage.

c) Medicine.     

d) Soothing drink. 

Ans: c) Medicine. 

3. The word ‘chai’ and ‘chini’ are from-

a) India.  

b) China. 

c) Europe.   

d) Nepal.

Ans: b) China. 

4. The boys got down from the train at-

a) Dhekia Bari.

b) A station. 

c) Mariani junction.

d) A tea-garden.

Ans: c) Mariani junction. 

Short Answer Type of Questions 

1. What was the scenery outside the train? 

Ans: Outside the train it was green and green everywhere. Soft green paddy fields gave way to tea bushes. 

2. Where are pranjal and Rajvir going to? 

Ans: Rajvir is Pranjol’s friend. They are going to Assam where pranjol lives. Pranjol’s father is the manager of Dhekiabari Tea Estate. 

3. What is the legend of tea? 

Ans: The legend of tea is that once a Chinese emperor always boiled water before drinking and one day a few tea leaves fell into the water and there was a delicious flavour. 

4. What is the Indian legend about tea? 

Ans: The Indian legend about tea is the Bodhidharma cut off his eyelids to get rid of sleep. Ten tea plants grew out of the eyelids. When the leaves of these plants were put in hot water and drunk, it kept sleep away. 

Long Answer Type of Questions

1. Describe the story relating to the origin of tea. 

Ans: It is not known who discovered tea. But it is known that tea was first found in China. There are more than one legend relating to the origin of tea. One legend says that once a Chinese emperor who used to boil water before drinking found tea. One day a few leaves fell into water and the water gave a delicious smell. Another Indian legend says that a Buddhist ascetic cut off his eyelids to get rid of sleep. And from the eyelids grew ten plants. When the leaves of these plants were put into hot water and drunk it kept sleep away. These were tea plants. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top