Class 10 English Chapter 1 A Letter to God

Class 10 English Chapter 1 A Letter to God The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 1 A Letter to God and select need one.

Class 10 English Chapter 1 A Letter to God

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 1 A Letter to God Solutions for All Subjects, You can practice these here.

A Letter to God

Chapter – 1

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Oral comprehension check – 1

Multiple Choice Questions & Answers

1. Lencho’s house was situated-

(i) in a city

(ii) in a valley

(iii) on the crest a low hill.

(iv) on beach

Ans. (iii) On the crest a low hill.

2. What covered the Lencho’s field after hail-

(i) salt

(iii) ice 

(ii) hailstones

(iv) none of above

Ans. (ii) Ice.

3. The word ‘amiable’ means-

(i) fat

(ii) friendly

(iii) holy man 

(iv) serious 

Ans. (ii) Friendly.

4. What the Frozen Pearls are compared with –

(i) pearls

(ii) salt

(iii) hailstone 

(iv) none of these 

Ans. (iii) Hailstone.

5. Lencho predicted-

(i) Rain 

(ii) Cyclone

(iii) Strom

(iv) None of above

Ans. (i) Rain.

6. Lencho’s soul filled with- 

(i) tears 

(ii) sadness  

(iii) joy 

(iv) none

Ans. (ii) Sadness.

7. The Post master managed- 

(i) 100 pesos 

(ii) 70 pesos  

(iii) 30 pesos

(iv) 75 pesos

 Ans. (ii) 70 pesos.

8. Lencho had faith in- 

(i) God 

(ii) Postmaster 

(iii) His sons 

(iv) His wife 

Ans. (i) God.

9. The woman was preparing-

(i) lunch

(ii) supper

(iii) breakfast

(iv) nothing

Ans. (ii) Supper.

10. The air was-

(i) fresh and sweet

(ii) polluted

(iii) dusty

(iv) humid

Ans. (i) Fresh and sweet.

11. Rain drops are compared with-

(i) new coins

(ii) silver coins

(iii) gold coins

(iv) 5 Rupees coins

Ans. (i) New coins.

12. Leacho saw towards North-East-

(i) a temple

(ii) a mountain

(iii) a mountain of clouds

(iv) a valley

Ans. (iii) A mountain of clouds.

13. Pesos means-

(i) Latin America

(ii) Currency of Latin America

(iii) Australian currency

(iv) Coins

Ans. (ii) Currency of Latin America.

14. Locust is-

(i) a bird

(ii) an insect

(iii) mountain 

(iv) none

Ans. (ii) An insect.

Oral comprehension check – 1

1. What did lencho hope for? 

Ans:  Lencho hoped for rain for his crops. 

2. Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’? 

Ans: He said so because the raindrops would brings coins. 

3. How did the rain change? What happened to Lencho’s fields? 

Ans: The rain changed into a hailstorm. It completely destroyed Lencho’s fields. 

4. What were Lencho’s feelings when the hail stopped? 

Ans: Lencho was very sad because the hail left nothing. He thought he would go hungry that year. 

Oral comprehension check – 2

1. Who or what did Lencho have faith in? What did he do? 

Ans: Lencho had faith in God. He wrote a letter to God. 

2. Who read the letter? 

Ans: The postmaster read the letter. 

3. What did the postmaster do then? 

Ans: The Post Master did not want to break Lencho’s faith. He collected money and sent to Lencho. 

Oral comprehension check -3

1. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it? 

Ans: No, Lencho was not at all surprised to find a letter for him with money in it. Because he had deep faith in God. 

2. What made him angry? 

Ans: He was angry to find 70 pesos while he asked to send 100 pesos. 

Thinking about the text:

1. Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this? 

Ans: Lencho had complete faith in God. The following sentences in the text shows this: “God,” he wrote, “if you don’t help me, my family and I will go hungry this year.” He wrote ‘To God’ on the envelope, put the letter inside and, still troubled, went to town.

2. Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter ‘God’?

Ans: The postmaster sends money to Lencho so as to keep his faith in God alive and firm, as he was completely moved by it. When the postmaster reads Lencho’s letter to God, he becomes serious. He decides that he wants to keep Lencho’s faith intact, so he decides to answer the letter.

3. Did Lencho try to find out who had sent the money to him? 

Ans: No, Lencho does not try to find out who had sent the money to him. This is because he never suspected that it could be anybody else other than God who would send him the money. His faith in God was so strong that he believed that God had sent him the money.

4. Who does Lencho think has taken the rest of the money?  What is the irony in the situation? (Remember that the irony of a situation is an unexpected aspect of it. An ironic situation is strange or amusing because it is the opposite of what is expected.) 

Ans: Lencho thinks that the employees of the post office have taken the rest of the money. The irony is that the employees of the office did a noble task. They deserve appreciation. But they are called ‘Crooks’. 

5. Are there people like Lencho in the real world? What kind of person would you say he is? You many select appropriate words from the box to answer the question. 

   Greedy          naive            stupid              ungrateful      

   selfish           comical         unquestioning 

Ans: Yes, People like Lencho can be still seen in this real world. Such a man is ‘naive’, ‘stupid’ and ‘comical’. 

6. There are two kinds of conflict in the story: between humans and nature and between humans themselves. How are these conflicts illustrated? 

Ans: There are two type of conflicts in the story. The conflict between humans and nature is illustrated by the fall of huge hailstones. The rain does come but comes accompanied by hailstones that destroy everything- leaves, trees and fields. The other conflict is among humans themselves. The postmaster and his employees who collect money to help Lencho are ironically considered to be a bunch of crooks by him.

Thinking about Language: 

1. Look at the following sentence from the story. 

Suddenly a strong wind began to blow and along with the rain very large hailstones began to fall. 

‘Hailstones’ are small balls of ice that fall like rain. A storm in which hailstones fall is a ‘hailstorm’. You know that a storm is bad weather with strong winds, rain, thunder and lightning. 

There are different names in different parts of the world’s for storms depending on their nature. Can you match the names in the box with their description below, and fill in the blanks?  You may use a dictionary to help you. 

           Gale,               whirlwind,              cyclone

           Hurricane,        tornado,                typhoon 

1. A violent Tropical Storm in which strong winds move in a circle :——c—-

2. An extremely strong wind : —a—

3. A violent Tropical Storm with very strong winds:——p——

4. A violent storm whose center is a cloud in the shape of a funnel :——n—–

5. A violent storm with very strong winds, especially in the western Atlantic Ocean :——r—–

6. A very strong wind that moves very fast in a spinning movement and causes a lot of damage :——l—–

Ans: 1. Cyclone   

2. gale.   

3. Typhoon

4. Tornado 

5. Hurricane 

6. Whirlwind 

2. Notice how the word ‘hope’ is used in these sentences from the story :

(a)  I hope it (that hailstorm) passes quickly. 

(b)  There was a single hope: help from God. In the first example, ‘hope’ is verb which means you wish for something to happen. In the second example, it is a noun meaning a chance for something to happen. 

Match the sentences in column A with the meaning of ‘hope’ in column B. 

AB
1. Will you get the subject you want to study in college? I hope so.-A feeling that something good will probably happen. 
2. I hope you don’t mind my saying this, but I  don’t like the way you are arguing.-Thinking that this would happen (It may or may not have happened.)
3. This discovery will give new hope to HIV/AIDS sufferers.-Stopped believing that this good thing would happen.
4. We were hoping against hope that the judges would not notice our mistakes?-Wanting something to happen. (and thinking it quite possible.)
5. I called early in the hope of speaking to her before she went to school.-Showing concern that what you say should not offend or disturb the other person : a way of being polite.
6. Just when every body had given up hope, the fisherman came back, seven days after the cyclone.-wishing for something to happen, although this is very unlikely.

Ans: A feeling that something good will probably happen.

Ans: Showing concern that what you say should not offend or disturb the other person : a way of being polite.

Ans: Thinking that this would happen (It may or may not have happened.)

Ans: Wishing for something to happen, although this is very unlikely. 

Ans: Wanting something to happen. (and thinking it quite possible.)

Ans: Stopped believing that this good thing would happen.

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

3. Relative Clauses 

Look at these sentences 

(a) All morning Lencho – who knew his fields intimately – looked at the sky. 

(b)  The women, who was preparing supper, replied, “Yes, God willing “.

The italicised parts of the sentence give us more information about Lencho and the women. We call them relative clauses. Notice that they begin with a relative pronoun who. Other common relative pronouns are whom, whose, and which. 

The relative clauses in (a) and (b) above are called non-defining because we already know the identity of the person they describe. Lencho is a particular person, and there is a particular woman he speaks to. We don’t need the information in the relative clauses to pick these people out from a large set. A non-defining relative clauses usually has a comma in front of it and a comma after it (some writers use a dash (-) instead, as in the story). If the relative clauses come at the end, we just put a full stop. 

Join the sentences given below using who, whom, whose, which, as suggested. 

1. I often go to Mumbai. Mumbai is the commercial capital of India. (which) 

2. My mother is going to host a TV show on cooking. She cooks very well. (Who) 

3. These sportspersons are going to meet the president. Their performance has been excellent. (Whose) 

4. Lencho preyed to God. His eyes see into our minds. (whose) 

5. This man cheated me. I trusted him. (whom) 

Ans: 1. I often go to Mumbai which is the commercial capital of India. 

2. My mother who cooks very well is going to host a TV show on cooking. 

3. The sports persons whose performance has been excellent are going to meet the president. 

4. Lencho prayed to God whose eyes see into our minds. 

5. This man whom I trusted cheated me. Sometimes the relative pronoun in a relative clause remains ‘hidden’ . For example, look at the first sentence of the story. 

(a) The house – the only one in the entire valley – sat on the crest of a low hill. We can rewrite this sentence as:

(b)  The house – which was only one in the entire valley – sat on the crest of a low hill. 

In (a), the relative pronoun which and verb was are not present. 

4. Using Negative for Emphasis 

We know that sentences with words such as no, not or nothing show the absence of something, or contradict something. For example :

(a) This year we will have no corn. (Corn will be absent) 

(b)  The hail has left nothing. (Absence of a crop) 

(c)  These aren’t rain drops falling from the sky, they are new coins. (contradicts the common idea of what the drops of water falling from the sky are) But sometimes negative words are used just to emphasize an idea. Look at these sentences from the story :

(d) Lencho…….. had done nothing else but see the sky towards the north-east. (He had done only this) 

(e)  The man went out for no other reason than to have the pleasure of feeling the rain in his body. (He had only this reason) 

Lencho showed not the slightest surprise on seeing the money. (He showed no surprise at all.) 

Now look back at example (c). Notice that the contradiction in fact serves to emphasise the value or usefulness of the rain to the farmer. Find sentences in the story with negative words, which express the following ideas emphatically. 

1. The tress lost all their leaves. 

2. The letter was addressed to God himself. 

3. The postman saw this address for the first time in his career. 

Ans: 1. Not a leaf remained on the trees. 

2. It was nothing less than a letter to God. 

3. Never in his career as a postman had he known that address. 

5. Metaphors.

The words metaphor comes from Greek wording ‘transfer’ . Metaphors compare two things or ideas : a quality or feature of one thing is transferred to another thing. Some common metaphors are

*  the leg of the table :- The leg supports our body. So the object that supports a table is described as a leg. 

*  the heart of the city :- The heart is an important organ in the centre of our body. So this words is used to describe the Central Area of a city. 

In pairs, find metaphors from the story to complete the table below. Try to say what qualities are being compared. One has been done for you. 

ObjectMetaphorQuality of Feature compound
CloudHuge Mountains of cloudsThe mass or ‘hugeness’ of mountains
Raindrops
Hailstones
Locusts
An epidemic (a disease) that spreads very rapidly and leaves many people dead
An ox of a nan

Ans: Raindrops – coins, new coins – Valuable because they help to produce good crop and get money. 

Hailstones – frozen pearls – water is frozen and dazzles. 

Locusts – a plague of Locusts – destruction of crops. 

Plague – a fatal disease  –  An epidemic (a disease)  that spreads very rapidly and leaves many people dead. 

Lencho – An ox of a man – works like an animal. 

Speaking 

6. Have you ever been in great difficulty, and felt that only a miracle could help you? How was your problem solved? Speak about this in class with your teacher. 

Ans: Once I was in great difficulty. I missed that last bus to come home back. The weather was not good. I never like the idea of staying outside for nothing. I almost prayed to God. Suddenly a motor-bike appeared who gave me a lift. He was coming to our village. Thanks God. 

7. Listening 

Listen to the letter (given under ‘In this lesson) read out by your teacher/on the audio tape. As you listen fill in the table given below. 

Bhatt House

256,Circuit Road

Kanpur, Uttar Pradesh, India 

25 January, 2006

Dear Arti, 

           How are you? I’m sorry I haven’t written for a very long time. I think I last sent you a birthday card in the month of September 2005.

           We have just moved house(see our new address above). This is our new home. Sarah has just about started going to school. We have admitted her to ‘Little Feet” as this is very close to our new home. 

            I’m sitting here by the windows sill, writing to you. There is a slight drizzle outside and I’m reminded of the good times we had together in Bangalore last year. 

Do write back. Love, Gaya

The writer apologises (says sorry) because.
The write has sent this to the reader. 
The writer sent it in the month of.
The reason for not writing earlier.
Sarah goes to
Who is writing to whom?
Where and when were they last together?

Ans: The writer apologises (says sorry) because → she hasn’t written to her friend Arti for a very long time. 

The write has went this to the reader → after sending a birthday card in September 2005 last. 

The writer has sent it in the month of → January 2006.

The reason for not writing earlier → The writer shifted to Kanpur. 

Sarah goes to → a school named ‘Little Feet’.

Who is writing to whom? → Jaya is writing to arti. 

Where and when were they last together →They were together at Bangalore last year. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top