Class 10 English Chapter 5 A Tiger in the Zoo

Class 10 English Chapter 5 A Tiger in the Zoo The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 5 A Tiger in the Zoo and select need one.

Class 10 English Chapter 5 A Tiger in the Zoo

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 5 A Tiger in the Zoo Solutions for All Subjects, You can practice these here.

A Tiger in the Zoo

Chapter – 5

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Multiple Choice Questions & Answers

1. The word ‘rage’ means– 

(i) get up 

(ii) raise 

(iii) anger 

(iv) cell of these

Ans. (iii) Anger.

2. Here (in the poem) ‘He’ refers to– 

(i) poet 

(ii) tiger 

(iii) zoo incharge 

(iv) Ghostwriting BWL

Ans. (ii) Tiger.

3. The eyes of the tiger lool– 

(i) red 

(ii) bright 

(iii) sad 

(iv) Ghostwriter 

Ans. (ii) Bright.

4. Who passes near the water hole–

(ii) a deer 

(i) the tiger 

(iii) a Rat 

(iv) a squirrel

Ans. (ii) A deer.

5. The tiger was is–

(i) a jungle 

(ii) a concrete cell 

(iii) a cave

(iv) all of these

Ans. (ii) A concrete cell.

6. The tiger should hide to himself–

(i) in a akademisches ghostwriting

(ii) in shadow of long grass

(iii) in shadow of tree 

(iv) behind the wall 

Ans. (ii) In shadow of long grass.

7. Snarling means– 

(i) sound of birds 

(ii) sound of animal 

(iii) sound of jura ghostwriter 

(iv) sound of People 

Ans. (ii) Sound of animal.

8. The tiger see at night–

(i) moon

(ii) patrolling 

(iii) stars

(iv) UFO

Ans. (iii) Stars.

9. What Personified in the poem–  

(i) a Ghostwriter

(ii) a tiger

(iii) an elephant 

(iv) a squirrel

Ans. (ii) A tiger.

10. The ‘Shadow’ refers in the poem–

(i) long grass 

(ii) tress

(iii) concrete cell 

(iv) all of these 

Ans. (i) Long grass.

Thinking about the poem

1. Read the poem again, and work in pairs or groups to do the following tasks

(i) Find the words that describe the movements and actions of the tiger in the cage and in the wild. 

(ii) Find the words that describe the two places, and arrange them in two columns. 

Now try to share ideas about how the poet uses words and images to contrast the two situations.

Ans: (i) stalk, range, lurking, sliding, snarling, baring, terrorising, stalking, ignoring, stares

In the CageIn the wild
Stalk, rage, Stalking, ignoring, Hears stares.lurking, snarling baring his white fangs, terrorising.

(ii)

CageWild
Pads of velvet quiet, Concrete cell, behind, The bars, length of his Cage.Long grass, water hole, deer pass, Jungle’s edge.

The poet uses these words and images to contrast the two situations. 

2. Notice the use of a word repeated in lines such as these:

(i) On pads of velvet quiet, In his quite rage, 

(ii) And stares with his brilliant eyes. At the brilliant stars.

What do you think the effects of this repetition. 

Ans: In (i) the first ‘quite’ stands for ‘soft’ I.e. the softness of the velvet and the second ‘quiet’ means silent i. e.  the anger of the tiger soundless. 

In (ii) brilliant is repeated to stress its importance. It expresses the shining stars and also the eyes of the tiger that is also shining like the stats. 

3. Read the following two poems – one about a tiger and the other about a panther. 

Are zoos necessary for the protection or conservation of some species of animals? Are they useful for enduring the public?  Are there alternatives to zoos? 

Ans: Zoos are necessary for the protection of animals and birds. Many species have already gone extinct. 

For public, zoos are helpful. They become aware of the usefulness of those. Ecological balance is maintained. There are no alternatives to zoos. 

4. Take a point of view for or against zoos, or even consider both points of view and write a couple of paragraphs or speak about this topic for a couple minutes in class. 

Ans: Zoos have both positive and negative aspects. The positive aspects of the zoo are manifold.

Zoos are essential for protection & conservation of many wild species. Some animal species are quite extinct now. Some are on the verge of attention. To keep ecological balance, animals are necessary. These zoos educate the people about wild life.

Zoos are not required because in them many wild animals die owing to the lack of proper habitation, food etc.

There are no alternative to zoos. We should keep the animals with proper care like our own children.

The Greater Cats: 

Comprehension Questions and Answers

Q:- Read the extract and answer the question 

Choosing appropriate alternatives given below:-

1. He should be lurking in shadow, 

    Sliding through long grass

    Near the water hole

    Where plump deer pass. 

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

Question :-

1. Who is the poet of the poem? 

a)  Leslie Norris.   

b)  Elizabeth jane.

c)  William Wordsworth. 

d)  Robert Frost.

Ans: a)  Leslie Norris.

2. ‘He’  here is –

a) The poet.   

b) A tiger.

c)  A lion.       

d)  A dear 

Ans: b) A tiger.

3. He walks through the grass –

a) Jumping.  

b)  Crawling. 

c)  Sliding.    

d)  Running. 

4. Where do plump deer pass? 

a) in the shadow.     

b) near the water hole.   

c)  in the open space.   

d) none of these. 

Ans: b) near the water hole. 

2. But he’s locked in a concrete cell,

    His strength behind bars, 

    Stalking the length of his cage, 

    Ignoring visitors. 

Question :-

1. The tiger is imprisoned in –

a) A cage.         

b) The zoo.

c) A house.      

d)  A box. 

Ans: a) A cage.

2. Where is the tiger’s strength now? 

a) In his body.

b) In his growls.

c) Behind the bars.   

d) Outside the cage.

Ans: c) Behind the bars.

3. Who does the tiger ignore? 

a) His caretakers.   

b) The deer.

c) Visitors.     

d) animals around him. 

Ans: c) Visitors.

4. The cell is –

a) Made of wood.   

b) Made of bamboo.

c)  Concrete.    

d) None of these. 

Ans: c)  Concrete.

1 thought on “Class 10 English Chapter 5 A Tiger in the Zoo”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top