Class 10 English Chapter 7 The Black Aeroplane

Class 10 English Chapter 7 The Black Aeroplane The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 7 The Black Aeroplane and select need one.

Class 10 English Chapter 7 The Black Aeroplane

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 7 The Black Aeroplane Solutions for All Subjects, You can practice these here…

The Black Aeroplane

Chapter – 7

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. “I’ll take the risk” What is the risk? Why does the narrator take it? 

Ans: The ‘risk’ is flying the old Dakota plane into the strongest. 

The narrator took the risk because he wanted to get home and have his breakfast. 

2. Describe the narrator’s experience as he flew the aeroplane into the storm. 

Ans: As the pilot (Narrator) entered the storm, his plane started jumping and twisting. He could not see anything outside the plane as it was black. When he looked at the compass and other instruments they had stopped functioning due to the storm. It was a terrible and fearsome experience for him.

3. Why does the narrator say, “I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota…… “?

Ans: After landing, the narrator did not feel sorry to walk away from the old Dakota because he had a very horrific and scary experience flying that plane. He was happy that he had landed the plane safely with the help of the strange black aeroplane. That is why he was not sorry to walk away from it.

4. What made the woman in the control centre look at the narrator strangely? 

Ans: The woman in the Control Centre looked at the narrator strangely because the narrator asked her about the black aeroplane but she saw no plane except the narrator’s plane in the sky during the storm. Even the radar showed only the narrator’s plane in the sky that night.

5. Who do you think helped the narrator to reach safely? Discuss this among yourselves and give reasons for your answer.

Ans: In fact it is a kind of supernatural thing that appeared before the narrator and helped him to land safely. Because the narrator was in severe danger to his life. The mysterious plane seemed to know everything. And it is only possible for some supernatural power to know the problem and help to overcome it. 

Thinking about language

1. Study the sentences given below. 

(a)  They looked like black mountains. 

(b)  Inside the clouds, everything was suddenly black. 

(c)  In the black clouds near me, I saw another aeroplane. 

(d)  The strange black aeroplanes was there. 

The word ‘black’ in sentences (a) and (c)  refers to the very darkest colour. But in (b)  and (d)  (here) it means without light/with no light. ‘Black’ has a variety of meaning in different contexts. For example :

(a) ‘ I prefer black tea’ means ‘I prefer tea without milk’. 

(b)  ‘With increasing pollution the future of the world in black’ means ‘with increasing pollution the future the world is very depressing without hope’. 

Now try to  guess the meaning of the word ‘black’ in the sentences given below. Check the meanings in the dictionary and find out whether you have guessed right. 

1. Go and have a bath; your hands and face are absolutely black. ————

2. The taxi-driver gave Ratan a black look as he crossed the road when the traffic light was green. ————

3. The bombardment of Hiroshima is one of the blackest crimes against humanity. ———–

4. Very few people enjoy Harold Pinter’s black comedy.——–

5. Sometimes shopkeepers store essential goods to create false scarcity and then sell these in black. ———

6. Village had beaten the criminal black and blue. ——

Ans: 1.  black in colour; dirty. 

2. Angry look.

3. The most heinous crime. 

4. Comedy with a tragic elements or basic pessimism. 

5. Unlawful selling of goods especially for the purpose of making maximum profit. 

6. Black and blue means covered with bruises. 

2. Look at these sentences taken from the lesson you have just read:

(a)  I was flying old Dakota aeroplane. 

(b)  The young seagull had been afraid to fly with them. In the first sentence the author was controlling an aircraft in the air. Another example is :

Children are flying kites. In the second sentence the seagull was afraid to move through the air, using its wings. 

Match the phrases Given under Column A with their meanings given under Column B. 

AB
1. Fly a flag-move quickly /suddenly.
2. Fly into rages– Be successful.
3. Fly along– Display a flag on a long people.
4. Fly high– Escape from a place.
5. Fly the coop– Become suddenly very angry.

Ans: 1. Fly a flag – Display a flag on a long pole. 

2. Fly into rage- Become suddenly very angry. 

3. Fly along – Move quickly, suddenly. 

4. Fly high – Be successful. 

5. Fly the coop – Escape from a place. 

3. We know that the word ‘fly’s  (of birds/insects)means to move through air using wings. Tick the words which have the same or nearly the same meaning. 

Swoop               flit                paddle              Flutter   

Ascend              float             ride                   skim  

Sink                   dart              hover                glide  

Descend            soar             shoot                spring  

Stay                   fail                sail                   flap 

Ans: The following are the words that have same or nearly meaning of ‘move through air using wings’. 

Swoop                flit                 flutter               ascend  

Hover                 glide              soar                 sail  

Flap

Writing

Have you ever been alone or away from home during a thunderstorm? Narrate your experience in a paragraph. 

Caught in a Thunderstorm 

Last year I went to my uncle’s house during summer vacation. I had a nice time enjoying natural beauty there. In the afternoons I played with the village boys in the open. One days as we all were playing the sky suddenly grew dark. There was lighting accompanied by a storm. We were terror-stricken. We ran fast. After an hour of heavy shower the thunderstorm ceased. 

Comprehension Questions and Answers : 

Q:- Read the passage carefully and answer the question by choosing the appropriate options given below:-

1. The moon was coming up in the east, behind me, and stars were shining in the clear sky above me. There wasn’t a cloud in the sky. I was happy to be alone high up above the sleeping countryside. I was flying my old Dakota aeroplane over France back to England. I was dreaming of my holiday and looking forward to being with my family. I looked at my watch: one thirty in the morning. 

Question :-

1. What indicates that the weather was good? 

a)  Shining stars.

b) Rising moon.

c)  Cloudless sky.  

d)  All these.

Ans: d)  All these.

2. He was flying –

a)  To France. 

b)  Back to England. 

c)  Over England.

d) From France. 

Ans: b)  Back to England.

3. What was he dreaming –

a)  Of landing. 

b)  Of flying smoothly. 

c)  Of holiday with his family. 

d)  To be with his family. 

Ans: c)  Of holiday with his family.

4. In his plane he was –

a) Alone.    

b) With his family. 

c)  With a co-pilot.    

d) With his friend 

Ans: a) Alone. 

2. Inside the clouds, everything was suddenly black. It was impossible to see anything outside the aeroplane. The old aeroplane jumped and twisted in the air. I looked at the compass. I couldn’t believe my eyes : the compass was turning round and round. It was dead. It would not work! The other instruments were suddenly dead, too. I tried the radio. 

“Paris Control? Paris Control? Can you hear me?”

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

Question :-

1. The pilot could not see anything outside because –

a)  Of thick clouds.    

b) Of strom.

c)  Everything was suddenly black. 

d) Of heavy rainfall. 

Ans: c)  Everything was suddenly black.

2. The pilot looked at the compass-

a)  To know his position. 

b)  To see the direction. 

c)  To measure the clouds. 

d)  To see the direction of the clouds. 

Ans: a)  To know his position.

3. The compass turned round and round means-

a)  It was busy working.  

b)  It would work.     

c) It was dead.   

d)  It would never work. 

Ans: c) It was dead.

4. The word ‘twisted’ means-

a)  Jumped.     

b) Bent. 

c)  Moved up.    

d) Moved right and left. 

Ans: d) Moved right and left. 

3. Suddenly I came out of the clouds and saw two long straight lines of lights in front of me. It was a runway! An airport! I was safe! I turned to look for my friend in the black aeroplane, but the sky was empty. There was nothing there. The black aeroplane was gone. I could not see it anywhere. 

I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota near the control tower. I went and asked a woman in the control centre where I was and who the other pilot was. I wanted to say “Thank you.”

Question

1. When did the author see a run way? 

a)  When he saw the control tower.

b)  When he saw the black aeroplane landing. 

c)  When he came out of the clouds. 

d)  When there were lights. 

Ans: c)  When he came out of the clouds.

2. What did the author do when he saw the airport? 

a)  He shouted with joy. 

b)  He was looking for the black plane. 

c)  He landed. 

d)  Looked at the sky. 

Ans: c)  He landed.

3. What did he do after landing? 

a)  He went to the control centre. 

b)  He searched the other pilot. 

c)  He met a woman. 

d)  He asked the woman about the black aeroplane. 

Ans: a)  He went to the control centre.

4. ‘Suddenly ‘ means-

a)  Instantly.   

b)  At once.

c)  At that moment.

d) All in a sudden. 

Ans: d) All in a sudden. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top