NIOS Class 12 Mass Communication Chapter 27 Comparison Of Traditional Media With Electronic Media

Join Telegram channel

NIOS Class 12 Mass Communication Chapter 27 Comparison Of Traditional Media With Electronic Media, Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NIOS Class 12 Mass Communication Chapter 27 Comparison Of Traditional Media With Electronic Media and select need one. NIOS Class 12 Mass Communication Chapter 27 Comparison Of Traditional Media With Electronic Media Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Mass Communication Notes Paper 335.

NIOS Class 12 Mass Communication Chapter 27 Comparison Of Traditional Media With Electronic Media

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Mass Communication Chapter 27 Comparison Of Traditional Media With Electronic Media, NIOS Senior Secondary Course Mass Communication Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Comparison Of Traditional Media With Electronic Media

Chapter: 27

TEXT BOOK QUESTIONS WITH ANSWERS

INTEXT QUESTIONS 27.1

1. State whether the following statements are true or false:

(i) Traditional media is mostly electronic in nature.

Ans. False.

(ii) Mass media provides the facility of recording and archiving the content for future use.

Ans. True.

(iii) Traditional media requires basic infrastructure to receive it. 

Ans. False.

(iv) Mass media can communicate to large number of people at a time.

Ans. True.

(v) Traditional mediums are local and live helping to establish direct rapport with the audience.

Ans. True.

INTEXT QUESTIONS 27.2

1. List any five advantages of traditional media. 

Ans. (i) Most useful in human communication. 

(ii) No need for special training or technicalities required.

(iii) Mostly embedded in one’s own culture and tradition.

(iv) Very much a part of our lives. 

(v) Feed back is immediate and known.

(vi) Any other.

2. Mention any five disadvantages of electronic media.

Ans. (i) Less.

(ii) Feedback mechanisms are slow.

(iii) Expensive medium.

(iv) Special training required to make programmes.

(v) Limited access in rural areas.

(vi) Any other.

TERMINAL QUESTIONS

1. Discuss the nature of traditional media and electronic media.

Ans. Traditional media can be the most effective in rural areas, tribal areas and among illiterates as they may not understand the language of modern communication.

Traditional media is also used for educational purposes and as a tool to reform society. It helps to convey educational messages through entertainment, colour, costume, music and dance. As these elements constitute an integral part of their culture, the audience will be able to identify easily with the experience provided by traditional media.

Traditional media play an important role in sustaining agriculture. Let us find out how this is done.

The electronic media such as radio and television provides for the effective use of the ‘sight’ and ‘hearing’ senses.

While radio stimulates the imagination and is a portable and low cost medium, television has visual and sound capabilities. You have also studied that the audio visual character of television makes it a magic medium allowing us to watch the world form our homes.

With an enormous dissemination capacity, the electronic media has a pivotal role to play in information transfer, education, culture, health, politics etc.

Access to media, a basic understanding of the spoken language and very little training is enough to use many of the services in electronic media.

With the advance in technology, it has become very easy and economical to cover vast geographical areas through the electronic media.

However, electronic media like television has changed the living habits, styles and values of people. Many researches show that viewing television can affect the behaviour of viewers, especially children.

2. List the advantages and disadvantages of traditional media.

Ans. Advantages of traditional media. 

  • Most useful in human communication.
  • No need for special training or technology. 
  • Mostly embedded in one’s own culture and tradition.
  • Very much a part of our lives. 
  • Feed back is immediate and known.
  • Flexibility in changing the form and content for the existing context. For example, songs can be written for a social cause without changing the forms and style.
  • Cost effective.
  • Very easy to remember and can quickly attract the masses.
  • Most intimate with the masses in all the regions of the country.
  • Primary appeal is to the emotions rather than the intellect.
  • Commands an immense variety of forms and themes to suit the communication requirements of the masses.
  • Local and live, and able to establish direct rapport with the audience.
  • Easily available to their audience.
  • Flexible to accommodate new themes.
  • Enjoyed and approved by all the people from different age groups, and they are low-cost media as compared to the sophisticated electronic media.

DISADVANTAGES OF TRADITIONAL MEDIA

  • Restricted to the place of performance.
  • Reach is limited.
  • Limited scope for archiving the performance
  • Can cater only to a limited audience.

Very Short Type Questions Answer 

1. What are different forms of traditional media that are used to train farmers?

Ans. Demonstrations, fair, interaction with experts and puppetry.

2. Which two are used by electronic media? 

Ans. Sight and hearing senses.

3. What are myths about traditional media?

Ans. Traditional media has no relevance in the present context.

4. Which media has greater impact on small audiences: electronic or traditional? 

Ans. Traditional.

5. Give some characteristics features of traditional media.

Ans. Colour, costume, dance and music.

6. In which area is traditional media more effective rural or urban?

Ans. Rural.

7. Has electronic media brought change in traditional media?

Ans. Yes.

8. Can electronic media completely replace the traditional media?

Ans. No.

Short Type Questions Answer 

1. What are advantages of electronic media?

Ans. Advantages of electronic media.

  • Outreach is more and audience are heterogeneous.
  • Messages can be communicated within no time.
  • Messages can be communicated to large number of people at a time.
  • Variety of audio, video, text can be used in one single medium.
  • Great possibility of recording and archiving the content for future use.
  • In the near future it might be possible to make this medium interactive.
  • With the advent of live programming, distance is no longer a hindrance in communication.

2. What are disadvantages of electronic media?

Ans. Disadvantages of electronic media.

  • Less intimate.
  • Feedback mechanisms are slow.
  • Expensive medium.
  • Special training required to make programmes.
  • Limited access in rural areas.

3. Write in brief about different forms of traditional media which can be used to train farmers. 

Ans. There are different forms of traditional media which can be used to train farmers.

Demonstrations: Demonstrations are useful tools for the transfer of knowledge and encouraging farmers to try new ideas and which is suitable in their area. Traditional media forms such as story telling and plays could be used to make these demonstrations in the weekly market place where farmers are likely to gather.

Fair: Fairs help to create awareness improved technology amongst a large number of people within a short period of time. It provides farmers with an exposure to new technology, techniques used by other farmers and as well as government and non- government agencies. It provides relevant literature and enables discussion in a lively and informal atmosphere.

Interaction with experts: Visits to other farms and research organizations which have been successful in this areas provides farmers with an opportunity to interact directly with experts in this area. Their problems could be discussed and solved on the spot and the success of other farmers can be a motivating factor.

Puppetry: You have already learnt about the different forms of puppetry in your earlier lesson. Puppetry is a very popular form of traditional medium which is used to educate people. This form combines entertainment with education.

4. Does is traditional media have more impact than electronic media?

Ans. Although they cater to small audiences at a time, the impact is at a much deeper level. Unlike the electronic media, the folk media involves audience participation. These art forms preserve and disseminate the tradition and culture of our forefathers. Traditional media perform an important role in changing the society for the better. Some forms of mass media are not seen to have the required impact when it comes to developmental messages. In terms of motivating change and development, traditional media is very often seen to be more effective.

Long Type Questions Answer 

1. How can traditional media be integrated with electronic media? What are its advantages?

Ans. Message on issues like agricultural development, primary health care and nutrition, education, women and child rights are projected through the traditional media. A great majority in the rural areas enjoy performances of traditional artists as a relief from the burdens of everyday life. Many of them sill do not have access to modern forms of entertainment.

Over the years they have been increasingly recognized as workable tools to impart development messages both through live performances and also in a form integrated with electronic mass media.

Electronic media like radio and television have extended the areas of coverage of a traditional performance, while traditional media with their inspiring colour and costume dance and music have enriched the content of the electronic media channels.

Many scholars have suggested the integration of traditional media with electronic media for quicker transmission of information as it can motivate the rural audience. Traditional media should be an integral part of any communication programme for rural development. Wherever possible, these should be integrated with electronic media as the local people are familiar with these forms which may have been used earlier only to provide entertainment.

The prerequisites for the use of traditional media are an understanding of the rural audience and the use of these media to provide rural people with entertainment in order to attract their attention and to ensure their participation in developmental activities.

The utilisation of traditional media in communication programmes should be viewed not only form the perspectives of political and socio-economic development but also from that to cultural development. Traditional media needs to retain its social authenticity. Not all traditional media can be used for development communication purposes. Care must be taken to choose the most suitable form to communicate the relevant messages. Traditional media productions should be in tune with the needs of the society and related to the customs beliefs of the local communities. For example, Tamasha, which is a form of dramas in Maharashtra cannot be used effectively to spread social messages in rural Kerala.

Efforts should be made to preserve the originality of form; adaptation need not alter or destroy the form. Similarly, collaboration between the folk artists and the producers is absolutely essential for the successful use of folk media and electronic media together for development purposes.

However, under the impact of the more ‘glamorous’ and more ‘powerful’ electronic media, the traditional media and folk art forms are being influenced and even transformed at the same time it is heartening to see how skillfully the electronic media exploits the traditional or folk forms to convey contemporary messages on radio and television, particularly in programmes for farmers.

It is this integrated approach which will strengthen the efficiency of both technology- based electronic media and healthy combination of the modern and the traditional makes for a practical approach. But care must be taken to retain the originality of traditional media. It is however, unlikely that the electronic media will completely replace the traditional media just like television viewing has not affected newspaper reading.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top