Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 9 Environment Movements of India And Environmental Changes in Assam

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 9 Environment Movements of India And Environmental Changes in Assam Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 9 Environment Movements of India And Environmental Changes in Assam and select need one. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Swadesh Adhyayan MCQ Class 12.

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 9 Environment Movements of India And Environmental Changes in Assam

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 9

SECOND PART : HISTORY

Choose the correct option:

1. Which of the following is NOT a geographical region of ancient Assam?

(i) Ratnapith.

(ii) Kampith.

(iii) Himalapith.

(iv) Swarnapith.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (iii) Himalapith.

2. Which were the three earliest physiographic divisions of Assam?

(i) Uttarkul, Dakshinkul, Majuli.

(ii) Ratnapith, Kampith, Saumarpith.

(iii) Brahmaputra, Barak, Dikrang.

(iv) Kaziranga, Manas, Laokhowa.

Ans: (i) Uttarkul, Dakshinkul, Majuli.

3. Which two tribes of Assam were experts in managing forest products?

(i) Naga and Mishing.

(ii) Moran and Borahi.

(iii) Bodo and Kachari.

(iv) Mishing and Sonowal.

Ans: (ii) Moran and Borahi.

4. Which was NOT a class of land under Ahom administration?

(i) Barimati.

(ii) Rupit.

(iii) Madhyatal.

(iv) Habiyani.

Ans: (iii) Madhyatal.

5. Who discovered the tea plant in Upper Assam in 1823?

(i) Robert Bruce.

(ii) C.A. Bruce.

(iii) Jenkins.

(iv) Lum Qua.

Ans: (i) Robert Bruce.

6. Which product is NOT associated with Assam silk?

(i) Pat.

(ii) Muga.

(iii) Eri.

(iv) Tussar.

Ans: (iv) Tussar.

7. What was the tax called on wood under Ahom rule?

(i) Garkhati.

(ii) Bangkur.

(iii) Khasuri.

(iv) Jajmani.

Ans: (i) Garkhati.

8. Which forest areas were declared earliest game forests for protection of Rhinoceros?

(i) Kaziranga, Laokhowa, Manas.

(ii) Nameri, Orang, Pobitora.

(iii) Manas, Orang, Nameri.

(iv) Kaziranga, Nameri, Orang.

Ans: (i) Kaziranga, Laokhowa, Manas.

9. Which two massive earthquakes seriously impacted Assam’s environment?

(i) 1857 and 1950.

(ii) 1897 and 1988.

(iii) 1950 and 1988.

(iv) 1607 and 1663.

Ans: (i) 1857 and 1950.

10. Which environmental movement is also known as the “Hug the Trees Movement”?

(i) Bishnoi.

(ii) Chipko.

(iii) Appiko.

(iv) Silent Valley.

Ans: (ii) Chipko.

11. Where did the Appiko movement take place?

(i) Rajasthan.

(ii) Uttarakhand.

(iii) Karnataka.

(iv) Kerala.

Ans: (iii) Karnataka.

12. Silent Valley movement is associated with which state?

(i) Kerala.

(ii) Assam.

(iii) Karnataka.

(iv) Uttarakhand.

Ans: (i) Kerala.

13. Who led the Narmada Bachao Movement?

(i) Sunderlal Bahuguna.

(ii) Medha Patkar.

(iii) Arundhati Roy.

(iv) Baba Amte.

Ans: (ii) Medha Patkar.

14. What was the main concern of the Tehri Dam Movement?

(i) Deforestation.

(ii) Seismic risk and submergence of forest.

(iii) Wildlife protection.

(iv) Soil erosion.

Ans: (ii) Seismic risk and submergence of forest.

15. What is the meaning of the word ‘environment’?

(i) To pollute.

(ii) To encircle or surround.

(iii) To destroy.

(iv) To preserve.

Ans: (ii) To encircle or surround.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top