Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 1 Assam in North East India

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 1 Assam in North East India Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 1 Assam in North East India and select need one. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Swadesh Adhyayan MCQ Class 12.

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 1 Assam in North East India

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 1

FIRST PART : GEOGRAPHY

Choose the correct option:

1. How many states are there in North East India?

(i) 5

(ii) 7

(iii) 8

(iv) 9

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (iii) 8

2. Which state was included in the North Eastern Region in 2002?

(i) Tripura.

(ii) Sikkim.

(iii) Nagaland.

(iv) Meghalaya.

Ans: (ii) Sikkim.

3. What percentage of the total boundary of North East India is shared with foreign 

countries?

(i) 70%

(ii) 80%

(iii) 90%

(iv) 99%

Ans: (iv) 99%

4. What is the geographical location of Assam in terms of latitude and longitude?

(i) Between 24°07’N to 28°00’N and 89°05’E to 96°01’E.

(ii) Between 22°00’N to 26°00’N and 88°00’E to 94°00’E.

(iii) Between 25°00’N to 29°00’N and 90°00’E to 98°00’E.

(iv) Between 23°00’N to 27°00’N and 87°00’E to 95°00’E.

Ans: (i) Between 24°07’N to 28°00’N and 89°05’E to 96°01’E.

5. What type of climate does Assam mainly have?

(i) Dry tropical.

(ii) Wet subtropical.

(iii) Temperate.

(iv) Arid.

Ans: (ii) Wet subtropical.

6. Approximately what portion of Assam’s area is hilly?

(i) About 10%.

(ii) About 33%.

(iii) About 50%.

(iv) About 66%.

Ans: (ii) About 33%.

7. What is the rank of Brahmaputra river among the biggest rivers of the world?

(i) Fourth.

(ii) Fifth.

(iii) Sixth.

(iv) Eighth.

Ans: (iii) Sixth.

8. How many million tons of sediment does the Brahmaputra carry per year?

(i) 100 million tons.

(ii) 250 million tons.

(iii) 420 million tons.

(iv) 500 million tons.

Ans: (iii) 420 million tons.

9. What is the name of the world’s largest river island located in the Brahmaputra?

(i) Srirangam.

(ii) Majuli.

(iii) Majgaon.

(iv) Lakshadweep.

Ans: (ii) Majuli.

10. What is the rare freshwater dolphin species found in the Brahmaputra?

(i) Platanista gangetica.

(ii) Orca.

(iii) Tursiops.

(iv) Delphinus.

Ans: (i) Platanista gangetica.

11. How long is the Brahmaputra river stretch declared as a national waterway in India?

(i) About 500 km.

(ii) About 891 km.

(iii) About 1200 km.

(iv) About 1500 km.

Ans: (ii) About 891 km.

12. What type of terrain mostly surrounds the North East India region?

(i) Plains.

(ii) Desert.

(iii) Hills.

(iv) Wetlands.

Ans: (iii) Hills.

13. What was the population of Assam according to the 2011 census?

(i) Around 10 million.

(ii) Around 20 million.

(iii) Around 31 million.

(iv) Around 40 million.

Ans: (iii) Around 31 million.

14. Where is the land corridor connecting North East India to the rest of the country located?

(i) Northern West Bengal.

(ii) South Sikkim.

(iii) East Mizoram.

(iv) West Nagaland.

Ans: (i) Northern West Bengal.

15. How many districts in Assam are mostly plain?

(i) Only 3.

(ii) About half.

(iii) All except 3.

(iv) None.

Ans: (iii) All except 3.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top