Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 7 Population Growth of Assam And The Foreigners Issue

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 7 Population Growth of Assam And The Foreigners Issue Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 7 Population Growth of Assam And The Foreigners Issue and select need one. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Swadesh Adhyayan MCQ Class 12.

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 7 Population Growth of Assam And The Foreigners Issue

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 7

SECOND PART : HISTORY

Choose the correct option:

1. What is interstate immigration?

(i) Movement of people from one country to another.

(ii) Movement of people within the same country.

(iii) Movement of animals between states.

(iv) Movement of goods between states.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (ii) Movement of people within the same country.

2. What term is used for immigrants moving illegally without legal documents?

(i) Refugees.

(ii) Emigrants.

(iii) Intruders.

(iv) Citizens.

Ans: (iii) Intruders.

3. Which regime strictly restricted immigration to Assam before British rule?

(i) Mughal regime.

(ii) Ahom regime.

(iii) British regime.

(iv) Maurya regime.

Ans: (ii) Ahom regime.

4. What was the chief center to look into immigration between Bengal and Assam during Ahom rule?

(i) Patkai Hills.

(ii) Hadirachowki.

(iii) Brahmaputra river.

(iv) Sadiya.

Ans: (ii) Hadirachowki.

5. Which language was introduced in Assam schools and courts by British officers due to lack of Assamese knowledge?

(i) Hindi.

(ii) Bengali.

(iii) Urdu.

(iv) English.

Ans: (ii) Bengali.

6. Who introduced tea plantations in Assam in a planned manner?

(i) David Scott.

(ii) C.A. Bruce.

(iii) Robert Clive.

(iv) Lord Cornwallis.

Ans: (ii) C.A. Bruce.

7. Which rule allowed the British to allot thousands of bighas of land to tea planters for nominal revenue?

(i) Zamindari System.

(ii) Waste Land Grant Rule.

(iii) Land Ceiling Act.

(iv) Tenancy Act.

Ans: (ii) Waste Land Grant Rule.

8. Which tribal groups were brought to Assam as tea labourers by British?

(i) Moran and Borahi.

(ii) Saotal, Kol, Munda, Bhumij, Kurmi.

(iii) Tiwa and Kachari.

(iv) Bhutiyas and Dafalas.

Ans: (ii) Saotal, Kol, Munda, Bhumij, Kurmi.

9. What percentage of Assam’s population did tea workers constitute in 1921?

(i) 10%.

(ii) 20%.

(iii) 30%.

(iv) 40%.

Ans: (iii) 30%.

10. From which region did many Muslim agricultural land seekers migrate to Assam during British period?

(i) Bihar.

(ii) East Bengal.

(iii) Punjab.

(iv) Nepal.

Ans: (ii) East Bengal.

11. What was the main cause for East Bengal farmers to migrate to Assam?

(i) Famine in Assam.

(ii) Oppression by landlords in East Bengal.

(iii) Industrial growth in Assam.

(iv) British invitation for trade.

Ans: (ii) Oppression by landlords in East Bengal.

12. What system prevailed in Assam which helped farmers pay revenue directly?

(i) Zamindari system.

(ii) Ryotwari system.

(iii) Jagirdari system.

(iv) Feudal system.

Ans: (ii) Ryotwari system.

13. What was the name of the system introduced in 1920 to divide land usage between migrants and locals?

(i) Zamindari system.

(ii) Line Pratha.

(iii) Tea Plantation Rule.

(iv) Migration Act.

Ans: (ii) Line Pratha.

14. Who formed the ‘Assam Sangrakshini Sabha’ to raise awareness on migrant issues?

(i) Nabin Chandra Bordoloi.

(ii) Ambikagiri Raychaudhury.

(iii) Gopinath Bordoloi.

(iv) Mahendra Mohan Choudhury.

Ans: (ii) Ambikagiri Raychaudhury.

15. According to the 1911 census data, which district had the highest number of people born in Bengal?

(i) Kamrup.

(ii) Goalpara.

(iii) Nowgaon.

(iv) Darrang.

Ans: (ii) Goalpara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top