Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 4 Economic Structure And Potencialities

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 4 Economic Structure And Potencialities Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 4 Economic Structure And Potencialities and select need one. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Swadesh Adhyayan MCQ Class 12.

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 4 Economic Structure And Potencialities

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 4

FIRST PART : GEOGRAPHY

Choose the correct option:

1. What are the three essential characteristics an object must possess to be called a resource?

(i) Utility, Functionality, Durability.

(ii) Utility, Functionability, Dynamism.

(iii) Usefulness, Strength, Availability.

(iv) Utility, Availability, Reliability.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (ii) Utility, Functionability, Dynamism.

2. According to Zimmerman, resources can be classified based on:

(i) Process, Structure, Availability, Ownership.

(ii) Location, Size, Type, Use.

(iii) Ownership, Size, Age, Use.

(iv) None of the above.

Ans: (i) Process, Structure, Availability, Ownership.

3. Which of the following is NOT a category under resources based on availability?

(i) Renewable.

(ii) Non-renewable.

(iii) Abiotic.

(iv) None of the above.

Ans: (iii) Abiotic.

4. What mineral is Assam famously known for mining and nicknamed as ‘Black Diamond’?

(i) Coal.

(ii) Gold.

(iii) Iron ore.

(iv) Limestone.

Ans: (i) Coal.

5. In which year was coal discovered in Assam?

(i) 1865.

(ii) 1889.

(iii) 1921.

(iv) 1958.

Ans: (i) 1865.

6. Which mineral found in Assam is important for cement industries?

(i) Limestone.

(ii) Petroleum.

(iii) Coal.

(iv) Natural gas.

Ans: (i) Limestone.

7. What is the estimated reserve of coal in Assam (in million tonnes)?

(i) 500.

(ii) 750.

(iii) 1000.

(iv) 1500.

Ans: (iii) 1000.

8. What is the primary source of energy found in Assam, often called ‘liquid gold’?

(i) Natural gas.

(ii) Petroleum.

(iii) Coal.

(iv) Solar energy.

Ans: (ii) Petroleum.

9. Which refinery in Assam is considered the best oil refinery in India?

(i) Bongaigaon.

(ii) Digboi.

(iii) Numaligarh.

(iv) Noonmati.

Ans: (ii) Digboi.

10. What percentage of India’s crude oil production is contributed by Assam?

(i) 10%.

(ii) 15%.

(iii) 17%.

(iv) 20%.

Ans: (iii) 17%.

11. Which two major rivers provide water transport facilities in Assam?

(i) Ganga and Yamuna.

(ii) Brahmaputra and Barak.

(iii) Godavari and Krishna.

(iv) Narmada and Tapi.

Ans: (ii) Brahmaputra and Barak.

12. What is the name of the international airport in Assam?

(i) Lokapriya Gopinath Bordoloi International Airport.

(ii) Digboi Airport.

(iii) Silchar Airport.

(iv) Tezpur Airport.

Ans: (i) Lokapriya Gopinath Bordoloi International Airport.

13. What is the total length of roads in Assam as of January 2019?

(i) 50,000 km.

(ii) 57,516 km.

(iii) 60,000 km.

(iv) 65,000 km.

Ans: (ii) 57,516 km.

14. Which is the oldest road constructed by Koch king Naranarayana in Assam?

(i) North Trunk Road.

(ii) South Trunk Road.

(iii) Gohain Kamal Ali.

(iv) NH 37.

Ans: (iii) Gohain Kamal Ali.

15. What is the approximate total length of railway tracks in Assam?

(i) 2000 km.

(ii) 2500 km.

(iii) 3000 km.

(iv) 3500 km.

Ans: (ii) 2500 km.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top