Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 3 Biodiversity

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 3 Biodiversity Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 3 Biodiversity and select need one. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Swadesh Adhyayan MCQ Class 12.

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 3 Biodiversity

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 3

FIRST PART : GEOGRAPHY

Choose the correct option:

1. What does the term “biodiversity” mean?

(i) Biological extinction.

(ii) Biological diversity.

(iii) Biological similarity.

(iv) Biological unity.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (ii) Biological diversity.

2. Biodiversity includes diversity in which of the following?

(i) Species only.

(ii) Genes only.

(iii) Ecosystems only.

(iv) Species, genes, and ecosystems.

Ans: (iv) Species, genes, and ecosystems.

3. Which global event in 1992 helped create universal understanding of biodiversity?

(i) Earth Convention.

(ii) Kyoto Protocol.

(iii) Paris Agreement.

(iv) Stockholm Conference.

Ans: (i) Earth Convention.

4. Who is considered a pioneer in understanding biodiversity?

(i) Isaac Newton.

(ii) Charles Darwin.

(iii) Albert Einstein.

(iv) Gregor Mendel.

Ans: (ii) Charles Darwin.

5. What are the three primary types of biodiversity recognized by scientists?

(i) Species, molecular, and community diversity.

(ii) Species, genetic, and ecosystem diversity.

(iii) Genetic, molecular, and chemical diversity.

(iv) Ecosystem, chemical, and habitat diversity.

Ans: (ii) Species, genetic, and ecosystem diversity.

6. What does species diversity measure?

(i) Number of different habitats.

(ii) Number of individuals in one species.

(iii) Number of different species in a community.

(iv) Number of genes in an individual.

Ans: (iii) Number of different species in a community.

7. Genetic diversity refers to:

(i) Diversity within species.

(ii) Diversity among ecosystems.

(iii) Diversity among communities.

(iv) Diversity among species.

Ans: (i) Diversity within species.

8. What is ecosystem diversity?

(i) Diversity among genes.

(ii) Diversity in the number of species.

(iii) Variation of ecosystems in a region or planet.

(iv) Diversity of animals only.

Ans: (iii) Variation of ecosystems in a region or planet.

9. Which type of biodiversity did Campbell add in 2003?

(i) Cellular diversity.

(ii) Molecular biodiversity.

(iii) Behavioral diversity.

(iv) Chemical diversity.

Ans: (ii) Molecular biodiversity.

10. What does the Shannon index measure in biodiversity?

(i) Species richness only.

(ii) Species evenness only.

(iii) Both species’ richness and evenness.

(iv) Genetic diversity only.

Ans: (iii) Both species richness and evenness.

11. Which index gives more weight to dominant species?

(i) Shannon index.

(ii) Simpson index.

(iii) Beta index.

(iv) Alpha index.

Ans: (ii) Simpson index.

12. What does Alpha diversity refer to?

(i) Species diversity in large geographical area.

(ii) Number of species in a single community.

(iii) Species turnover between habitats.

(iv) Genetic variation within species.

Ans: (ii) Number of species in a single community.

13. Beta diversity measures:

(i) Species richness.

(ii) Genetic diversity.

(iii) Degree of change in species composition along environmental gradient.

(iv) Ecosystem diversity.

Ans: (iii) Degree of change in species composition along environmental gradient.

14. Gamma diversity applies to:

(i) Small areas only.

(ii) Single species.

(iii) Large geographical scale.

(iv) Genetic makeup of an individual.

Ans: (iii) Large geographical scale.

15. Assam is one of the biodiversity hotspots in India along with:

(i) Himalayas.

(ii) Western Ghats.

(iii) Thar Desert.

(iv) Sundarbans.

Ans: (ii) Western Ghats.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top