Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 2 Democracy of Assam

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 2 Democracy of Assam Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 2 Democracy of Assam and select need one. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Swadesh Adhyayan MCQ Class 12.

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 2 Democracy of Assam

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 2

FIRST PART : GEOGRAPHY

Choose the correct option:

1. How many villages does Assam have approximately?

(i) 20,000.

(ii) 26,395.

(iii) 30,000.

(iv) 35,000.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (ii) 26,395.

2. What is the average population per village in Assam?

(i) 500.

(ii) 700.

(iii) 880.

(iv) 1000.

Ans: (iii) 880.

3. What percentage of villages have a population below 1000?

(i) 50%.

(ii) 60%.

(iii) 66%.

(iv) 70%.

Ans: (iii) 66%.

4. What kind of cultivation is mostly practiced in the hilly districts by the Karbi and Dimasa tribes?

(i) Terrace cultivation.

(ii) Shifting cultivation.

(iii) Paddy cultivation.

(iv) Commercial farming.

Ans: (ii) Shifting cultivation.

5. How many Class I towns (population above one lakh) were there in Assam according to the 2011 census?

(i) 3.

(ii) 4.

(iii) 5.

(iv) 6.

Ans: (ii) 4.

6. Which of the following is NOT a Class I town in Assam?

(i) Guwahati.

(ii) Silchar.

(iii) Jorhat.

(iv) Dibrugarh.

Ans: (iii) Jorhat.

7. What was Assam’s overall decadal growth rate of population from 2001 to 2011?

(i) 10.5%.

(ii) 14.7%.

(iii) 16.93%.

(iv) 20%.

Ans: (iii) 16.93%.

8. Which district had the highest population growth rate between 2001-2011?

(i) Dhubri.

(ii) Karbi Anglong.

(iii) Morigaon.

(iv) Lakhimpur.

Ans: (i) Dhubri.

9. What is the main reason for high population growth in Assam?

(i) High birth rate and migration.

(ii) Low death rate only.

(iii) Migration only.

(iv) Urbanization.

Ans: (i) High birth rate and migration.

10. According to the 2011 census, what percentage of Assam’s population follows Islam?

(i) 15%.

(ii) 25%.

(iii) 34.22%.

(iv) 40%.

Ans: (iii) 34.22%.

11. What is the major language increase linked to migration in Assam?

(i) Assamese.

(ii) Bengali.

(iii) Hindi.

(iv) Nepali.

Ans: (ii) Bengali.

12. Which district in Assam has the highest population density?

(i) Kamrup Metro.

(ii) Goalpara.

(iii) Dhubri.

(iv) Cachar.

Ans: (i) Kamrup Metro.

13. What social issue is associated with illegal migrants in Assam?

(i) Increased unemployment.

(ii) Land encroachment and socio-political tension.

(iii) Decreased literacy.

(iv) Water scarcity.

Ans: (ii) Land encroachment and socio-political tension.

14. What is the Assam Accord related to?

(i) Industrial development.

(ii) Illegal migration and detection of foreigners.

(iii) Agricultural reforms.

(iv) Urbanization policies.

Ans: (ii) Illegal migration and detection of foreigners.

15. What is the significance of the National Register of Citizens (NRC) in Assam?

(i) To identify and deport illegal migrants.

(ii) To provide jobs to immigrants.

(iii) To increase literacy.

(iv) To develop infrastructure.

Ans: (i) To identify and deport illegal migrants.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top