Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 6 The Political Development of Assam (1826-1985)

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 6 The Political Development of Assam (1826-1985) Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 6 The Political Development of Assam (1826-1985) and select need one. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Swadesh Adhyayan MCQ Class 12.

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 6 The Political Development of Assam (1826-1985)

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 6

SECOND PART : HISTORY

Choose the correct option:

1. Treaty of Yandaboo was signed between:

(i) British and Burmese King Ba-gi Daw.

(ii) British and Ahom king Purandar Singha.

(iii) British and Manipur king Gambhir Singh.

(iv) British and Governor-General Cornwallis.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (i) British and Burmese King Ba-gi Daw.

2. The Ahom kingdom ruled Assam for about how many years?

(i) 600 years.

(ii) 300 years.

(iii) 400 years.

(iv) 200 years.

Ans: (i) 600 years.

3. Who was the Civil Commissioner of Rangpur during the Burmese invasion?

(i) Captain Welsh.

(ii) David Scott.

(iii) Lieutenant Col. Richards.

(iv) Archibald Campbell.

Ans: (ii) David Scott.

4. Which rebellion weakened the Ahom monarchy significantly?

(i) Moamariya rebellion.

(ii) Sepoy Mutiny.

(iii) Phulaguri uprising.

(iv) Assam Agitation.

Ans: (i) Moamariya rebellion.

5. The First Anglo-Burmese War started in:

(i) 1824.

(ii) 1819.

(iii) 1833.

(iv) 1826.

Ans: (i) 1824.

6. What was one major result of the Treaty of Yandaboo?

(i) Assam came under British East India Company control.

(ii) Burma annexed Assam.

(iii) Ahom monarchy was restored fully.

(iv) Assam became part of Manipur.

Ans: (i) Assam came under British East India Company control.

7. David Scott introduced reforms in Assam based on which existing system?

(i) Mughal revenue system.

(ii) Khel system of Ahoms.

(iii) Bengal revenue system only.

(iv) British revenue system only.

Ans: (ii) Khel system of Ahoms.

8. Which language was introduced as the medium in courts and offices causing grievance?

(i) Assamese.

(ii) Bengali.

(iii) Hindi.

(iv) English.

Ans: (ii) Bengali.

9. The first anti-British uprising in Assam was led by:

(i) Maniram Dewan.

(ii) Dhananjay Bargohain.

(iii) Gadadhar Singha.

(iv) Gomdhar Konwar.

Ans: (ii) Dhananjay Bargohain.

10. The peasant uprising at Phulaguri occurred in:

(i) 1861.

(ii) 1857.

(iii) 1894.

(iv) 1921.

Ans: (i) 1861.

11. The Raij Mel was a:

(i) British administrative unit.

(ii) Popular assembly of peasants.

(iii) Tea garden workers’ union.

(iv) British military camp.

Ans: (ii) Popular assembly of peasants.

12. The peasant uprising at Patharughat was due to:

(i) Increase in land taxes by 70-80%.

(ii) Introduction of new language policy.

(iii) Oppression by Burmese invaders.

(iv) British withdrawal from Assam.

Ans: (i) Increase in land taxes by 70-80%.

13. Jorhat Sarbajanik Sabha was founded in:

(i) 1884.

(ii) 1903.

(iii) 1920.

(iv) 1947.

Ans: (i) 1884.

14. The Assam Association was formed in the year:

(i) 1903.

(ii) 1884.

(iii) 1921.

(iv) 1940.

Ans: (i) 1903.

15. Which major movement did the Assam Association protest strongly?

(i) Partition of Bengal in 1905.

(ii) Non-cooperation Movement.

(iii) Quit India Movement.

(iv) Civil Disobedience Movement.

Ans: (i) Partition of Bengal in 1905.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top