Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 8 Crafts And Industries in Assam: Pre-British Age, Crafts and industries in Assam: British Age

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 8 Crafts And Industries in Assam: Pre-British Age, Crafts and industries in Assam: British Age Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 8 Crafts And Industries in Assam: Pre-British Age, Crafts and industries in Assam: British Age and select need one. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Swadesh Adhyayan MCQ Class 12.

Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ Chapter 8 Crafts And Industries in Assam: Pre-British Age, Crafts and industries in Assam: British Age

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Swadesh Adhyayan MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 8

SECOND PART : HISTORY

Choose the correct option:

1. Which period is referred to as the Pre-British Age in Assam?

(i) Before 1947.

(ii) Before 1826 A.D. (Treaty of Yandaboo).

(iii) Before 1228 A.D.

(iv) Before 1600 A.D.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (ii) Before 1826 A.D. (Treaty of Yandaboo).

2. What type of industries mainly existed in Assam during the Pre-British Age?

(i) Modern industries.

(ii) Cottage industries.

(iii) Heavy industries.

(iv) Multinational corporations.

Ans: (ii) Cottage industries.

3. Assam is famous for rearing which type of worms for silk production?

(i) Silkworms only.

(ii) Paat, Muga, and Eri silkworms.

(iii) Only Eri silkworm.

(iv) Only Muga silkworm.

Ans: (ii) Paat, Muga, and Eri silkworms.

4. Which epic refers to Assam as the land of rearing silkworm?

(i) Mahabharata.

(ii) Ramayana.

(iii) Bhagavad Gita.

(iv) Rigveda.

Ans: (ii) Ramayana.

5. Who were mainly engaged in rearing Muga silk worms inside Assamese houses?

(i) Men.

(ii) Women.

(iii) Children.

(iv) Foreigners.

Ans: (ii) Women.

6. The Assamese handloom apparatus includes all EXCEPT:

(i) Taator Khuta.

(ii) Tolotha.

(iii) Bandoree.

(iv) Loomax.

Ans: (iv) Loomax.

7. What is the term for spinning and weaving together in Assamese tradition?

(i) Jola-Tanti.

(ii) Bua-Kota.

(iii) Paat-Mejankari.

(iv) Juga-Kota.

Ans: (ii) Bua-Kota.

8. Which cloth was considered thin, smooth, and durable among the Assamese textiles?

(i) Eri cloth.

(ii) Cotton cloth.

(iii) Paat Mejankari cloth.

(iv) Woolen cloth.

Ans: (iii) Paat Mejankari cloth.

9. The Assamese women traditionally prepared ‘Kobach-Kapor’ for:

(i) Festival decoration.

(ii) Armor cloth for warriors.

(iii) Daily clothing.

(iv) Trade purposes.

Ans: (ii) Armor cloth for warriors.

10. Bamboo and cane craft in Assam included making all EXCEPT:

(i) Jeora (fencing).

(ii) Hua Chang (bed).

(iii) Wooden furniture.

(iv) Steel tools.

Ans: (iv) Steel tools.

11. Which craft was done by the ‘Sonowal’ community in Assam?

(i) Gold washing.

(ii) Pottery.

(iii) Textile weaving.

(iv) Iron smelting.

Ans: (i) Gold washing.

12. How many Sonowal Paiks formed a ‘got’ (group) for gold washing?

(i) Three.

(ii) Four.

(iii) Five.

(iv) Six.

Ans: (ii) Four.

13. Which material was mixed with gold dust to form a lump during gold washing?

(i) Mercury (quick silver).

(ii) Copper.

(iii) Iron.

(iv) Silver.

Ans: (i) Mercury (quick silver).

14. What was the name of the goldsmith guild in ancient Assam?

(i) Sonari.

(ii) Komar.

(iii) Kohar.

(iv) Khel.

Ans: (i) Sonari.

15. Which of the following was NOT made by Assamese goldsmiths?

(i) Golden umbrella.

(ii) Golden cannon.

(iii) Steel swords.

(iv) Golden jewelry.

Ans: (iii) Steel swords.

(B) Crafts and industries in Assam: British Age


SECOND PART : HISTORY

Choose the correct option:

1. When did industrialization in the modern sense begin in Assam?

(i) Pre-Ahom period.

(ii) Colonial period.

(iii) Post-independence period.

(iv) Ancient period.

Ans: (ii) Colonial period.

2. Which industry was NOT started in Assam during the colonial period?

(i) Tea industry.

(ii) Mineral oil industry.

(iii) Software industry.

(iv) Coal industry.

Ans: (iii) Software industry.

3. Who discovered tea plants in Assam in 1823?

(i) Lord William Bentinck.

(ii) Robert Bruce.

(iii) Jenkins.

(iv) GI Gordon.

Ans: (ii) Robert Bruce.

4. The Tea Committee formed in 1834 was headed by:

(i) Jenkins.

(ii) GI Gordon.

(iii) Lord Dalhousie.

(iv) N. Wallich.

Ans: (ii) GI Gordon.

5. Which was the first place where tea cultivation was found suitable in Assam?

(i) Sadiya.

(ii) Upper Assam.

(iii) Lower Assam.

(iv) Barak Valley.

Ans: (ii) Upper Assam.

6. Who was appointed as the superintendent of the experimental tea garden?

(i) Jenkins.

(ii) C.A. Bruce.

(iii) N. Wallich.

(iv) Lum Qua.

Ans: (ii) C.A. Bruce.

7. How many tea gardens approximately exist in Assam today?

(i) 100.

(ii) 350.

(iii) 765.

(iv) 1000.

Ans: (iii) 765.

8. Assam Tea Company was formed by merging:

(i) Messers Cockrell and Co. and Messers Boyd and Co.

(ii) Bengal Tea Association and Messrs Cockrell and Co.

(iii) Messers Cockrell and Co., Messers Boyd and Co. and Bengal Tea Association.

(iv) None of the above.

Ans: (iii) Messers Cockrell and Co., Messers Boyd and Co. and Bengal Tea Association.

9. Mineral oil was discovered in Assam as early as:

(i) 1900.

(ii) 1825.

(iii) 1888.

(iv) 1854.

Ans: (ii) 1825.

10. Which refinery is the first oil refinery in Asia?

(i) Noonmati.

(ii) Digboi.

(iii) Bongaigaon.

(iv) Numaligarh.

Ans: (ii) Digboi.

11. The first systematic boring for oil in Assam was conducted in:

(i) 1837.

(ii) 1866.

(iii) 1888.

(iv) 1854.

Ans: (ii) 1866.

12. Which company was granted a lease for coal extraction in Assam in 1882?

(i) Assam Tea Company.

(ii) Assam Oil Company.

(iii) Assam Railway and Trading Company (ARTC).

(iv) Bengal Assam Railway.

Ans: (iii) Assam Railway and Trading Company (ARTC).

13. Who made the first successful boring Digboi?

(i) R.H. Townsend.

(ii) Captain Wilcox.

(iii) Jenkins.

(iv) Goodenough.

Ans: (i) R.H. Townsend.

14. Which company took over the shares of ARTC in 1921?

(i) Assam Oil Company.

(ii) Burma Oil Company.

(iii) Bengal Assam Railway.

(iv) Assam Coal Company.

Ans: (ii) Burma Oil Company.

15. What was the biggest hurdle for early petroleum entrepreneurs in Assam?

(i) Lack of capital.

(ii) Communication and shortage of skilled workers.

(iii) Lack of oil fields.

(iv) Government opposition.

Ans: (ii) Communication and shortage of skilled workers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top