Class 10 Footprints Without Feet Chapter 6 The Making Of a Scientist

Class 10 Footprints Without Feet Chapter 6 The Making Of a Scientist The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 Footprints Without Feet Chapter 6 The Making Of a Scientist and select need one.

Class 10 Footprints Without Feet Chapter 6 The Making Of a Scientist

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 Footprints Without Feet Chapter 6 The Making Of a Scientist Solutions for All Subjects, You can practice these here…

The Making Of a Scientist

Chapter – 6

ENGLISH

FOOTPRINTS WITHOUT FEET

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Read and find out –

1. How did a book become a turning point in Richard Enright’s life?

Ans: The book ‘The Travels of Monarch X’ opened the world of science for Richard. After reading it, he became interested in tracking the migration of butterflies. This interest led to his other projects and experiments.

2. How did his mother help him?

Ans: She took him on trips bought him telescopes microscopes cameras mounting materials and other equipment and helped him in every possible way. If he did not have anything to do she found things for him to learn. Even the book that became a turning point in his life was given to him by his mother.

3. what lessons does Enright learn when he does not win anything at a science fair?

Ans: Enright learns that to win display is not enough, it requires experiments

4. What experiments and projects does he then undertake?

Ans: Then he undertook experiments and projects relating to insect work.

5. What are the qualities that go into the making of a scientist?

Ans: The qualities of the making of a scientist are,

1) first-rate mind,

2) curiosity,

3) will to win for the right reasons.

Think about it

1. How Can one become a scientist, an economist, a historian….? Dose it simply involve reading many  books on the subject? Does it involve observing, thinking and doing experiments?

Ans: Reading books is just an aspect of learning and gain knowledge in particular subject. It helps to gain subject knowledge but only reading books will not make a person scientist or economist or historian. A person should involve observing, thinking and doing experimental activities to reach his goal.

2. You must have read about cells and dna in your science books. Discuss Richard ebright’s work in the light of what you have studied. If you get an opportunity to work like Richard Enright on projects and experiments, which field would you like to work on and why?

Ans: DNA carry the blueprint of life and heredity. They pass information from one generation to the other. If I get an opportunity to work like Richard Ebright, I would choose to study about diseases. By studying the DNA, may find ways and means to cure many illnesses.

Talk about it

1. Children everywhere wonder about the world around them. The questions they ask are the beginnings of scientific inquiry. Given below are some questions that children in India have asked professor yash pal and Dr rahul pal as reported in their book.

Discovered questions

1) What is dna finger printing? What are its uses?

2) How do honey bees identify their own honeycombs?

3) Why does rain fall in drops?

[collect the answers from ‘Discovered questions’]

2. you also must have wondered about certain things around you. Share these questions with your class and try to answer them.

Ans: Do Yourself.

Sl.No.CONTENTS
1.A Triumph of Surgery
2.The Thiefs Story
3.The Midnight Visitors
4.A Question of Trust
5.Footprints Without Feet
6.The Making Of a Scientist
7.The Necklace
8.The Hack Driver
9.Bholi
10.The Book That Saved The Earth

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top