Class 10 Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace

Class 10 Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace and select need one.

Class 10 Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace Solutions for All Subjects, You can practice these here…

The Necklace

Chapter – 7

ENGLISH

FOOTPRINTS WITHOUT FEET

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Read and find out-

  1. What kind of person is mme loisel-why is she always unhappy?

Ans: Madam Loisel is a beautiful woman born into a poor family of clerks. She is simple but always unhappy. Her unhappiness is because of her desire to afford the world’s riches and be adorned by the same. She is unhappy with her lifestyle and keeps day dreaming of the finest days of luxury.

2. What kind of a person is her husband?

Ans: Her husband is a very simple and kind- hearted person. He is an ordinary man who just like others is caring and wants his wife to be happy.

3. What fresh problem now disturbs mme loisel?

Ans: The fresh problem disturbs Mme Loisel now is that she gets a new dress for the ball but she does not have any Jewel to beautify herself and she is sad and disturbed.

4. How is the problem solved?

Ans: M. Loisel gave her four hundred francs. And borrowed a necklace from a friend. Thus the problem was solved.

5. What do m. And mme loisel do next?

Ans: As m. And mme loisel could not find the missing necklace, they decided to replace it.

6. How do they replace the necklace?

Ans: They replaced the necklace by paying eighteen thousand francs, which his father had left him and borrowing the rest of the amount from usurers and money lenders. Then they changed their lodgings and rented an attic, got rid of the maid and Mme. Loisel did the housework herself

Think about it

1. The course of the loisel’s life changed due to the necklace. Comment.

Ans: The course of the Loisel’s life changed due to the necklace. After replacing the lost necklace with a new one, they had to replay all the money that they had borrowed to buy the new necklace. They sent away the maid and changed their lodgings. They rented some rooms in an attic.

2. What was the cause of matilda’s ruin? How could she have avoided her?

She was always unhappy. She felt that she was born for all the delicacies and luxuries of life. She disliked being in her current circumstances. She could have avoided this ruin by being content with whatever she had.

3. What would have happened to Matilda if she had confessed to her friend that she had lost her necklace?

Ans: If Matilda would have confessed to her friend that she had lost her necklace, she might have been in lesser trouble than what she faced after having replaced the necklace. Her friend would definitely have been angry with her. Most probably, she would have asked Matilda to replace it.

4. If you were caught in a situation like this, how would you have dealt with it?

Ans: Certainly, I would have dealt it in the right away. Instead of hiding the loss, I would have gone straight to my friend and confessed eveything. Certainly, I could have avoided all the disaster and misery which poor Matilda had to undergo due to her foolishness.

5. The characters in this story speak in English. Do you think this is their language? What clues are there in the story about the language its characters must be speaking in?

Ans: No, English is not their language. French is their language. The followings are the words that say that their language is French.

M. Mme, loisel, forestier, ramponneau, franc, sou, champ elysées, palais-Royal etc.

6. Honestly is the best policy.

Ans: Everyone knows that honesty is the best policy. Still, the Loisels turned dishonest, hiding the story of the lost necklace. That is why they endured all the suffering for ten years. If they had been honest and spoken the truth, their suffering would have been lessened.

7. we should be content with what life gives us.

Ans: Being content, we can avoid suffering. Being greedy can only invite ruin into one’s life. It is meaningless in this material world where the rich today may become poor tomorrow. What’s the need for hankering after material things that are transient.

Sl.No.CONTENTS
1.A Triumph of Surgery
2.The Thiefs Story
3.The Midnight Visitors
4.A Question of Trust
5.Footprints Without Feet
6.The Making Of a Scientist
7.The Necklace
8.The Hack Driver
9.Bholi
10.The Book That Saved The Earth

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top