NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 12 Supply Chain Management an Introduction

NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 12 Supply Chain Management an Introduction Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 12 Supply Chain Management an Introduction and select need one. NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 12 Supply Chain Management an Introduction Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 10 Logistics & Supply Chain Management Notes Paper 258.

NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 12 Supply Chain Management an Introduction

Join Telegram channel

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 12 Supply Chain Management an Introduction, NIOS Secondary Course Logistics & Supply Chain Management Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Supply Chain Management an Introduction

Chapter: 12

INTEXT QUESTIONS 12.1

1. The sequence of a typical manufacturing supply chain is __________.

(a) Storage – Supplier –  manufacturing – storage – distributor – retailer – customer.

(b) Supplier – Storage – manufacturing – storage – distributor–retailer– customer.

(c) Supplier  Storage – manufacturing – distributor – storage – retaile r– customer.

(d) Supplier – Storage – manufacturing – storage retailer – distributor customer. 

Ans: (b) Supplier – Storage – manufacturing – storage – distributor–retailer– customer.

2. An organisation’s supply chain can be viewed from a system’s perspective that starts with the acquisition of resources which are then transformed into products or services. 

Simply, Identify the sequence given below:

(a) Inputs – process – outputs.

(b) Inputs – outputs – process.

(c) Process – inputs – outputs.

(d) sourcing – input – process – output.

Ans: (b) Inputs – outputs – process.

3. The supply chain management philosophy emerged in which decade?

(a) 1960s.

(b) 1970s.

(c) 1980s.

(d) 1990s.

Ans: (c) 1980s.

INTEXT QUESTIONS 12.2

1. Which of the following are not key attributes of supply chain management?

(a) Inventory control.

(b) Leveraging technology.

(c) Customer power.

(d) Operation Cost.

Ans: (c) Customer power.

2. Which of the following is not a part of the supply chain management system?

(a) Supplier.

(b) manufacturer.

(c) Information flow.

(d) competitor.

Ans: (d) competitor.

INTEXT QUESTIONS 12.3

1. The purpose of supply chain management is to…………

(a) Provide customer satisfaction.

(b) improve the quality of a product.

(c) Integrate supply and demand management.

(d) increase production.

Ans: (c) integrating supply and demand management.

2. Which one is not part of the information flow in SCM?

(a) Invoice.

(b) Specification.

(c) orders.

(d) Payments.

Ans: (d) Payments. 

INTEXT QUESTIONS 12.4

1. __________ is the design of seamless value-added processes across organisational boundaries to meet the real needs of the end customer.

(a) Operations.

(b) Supply chain management.

(c) Process engineering.

(d) Value charting.

Ans: (b) Supply chain management.

2. __________ focuses on converting these raw materials into finished products.

(a) Manufacturing.

(b) Distribution.

(c) Logistics.

(d) Supply chain.

Ans: (a) Manufacturing.

INTEXT QUESTIONS 12.5

1. Which flow includes moving goods from supplier to consumer, as well as dealing with customer service needs?

(a) Product flow.

(b) Information flow.

(c) Financial flow.

(d) Materials flow.

Ans: (a) Product flow.

2. One of the major objectives of SCM is __________.

(a) Right Quality.

(b) Supplier selection.

(c) Transparency.

(d) Minimise total cost.

Ans: (d) Minimise total cost.

3. What is the term given to the difference between what the cost supply chain incurs and the worth of the end product has to the customer?

(a) Lead time.

(b) Sales revenue.

(c) Value.

(d) Supplier-based.

Ans: (c) Value.

TERMINAL EXERCISE

1. Define the concept of Supply Chain Management.

Ans: A supply chain entity consists of suppliers, producers, wholesalers, retailers, distributors, and end-users (customers). The manufacturers purchase raw materials from their network suppliers. They convert the un-processed materials into semi-finished and finished products for their customers. The wholesalers or distributors buy large quantities of products and sell them to customers. The wholesalers/ distributors act as middlemen between the manufacturer and customers. This chain process is not only the movement of materials from one starting point to another endpoint, it is also the movement of money as well as information in both directions that are upstream and downstream of the supply chain.

2. Write the Scope of Supply Chain Management.

Ans: The prime goal of Supply chain management is to reduce operating costs. The help of proper design of the supply chain reduces the cost of procurement, production, and delivery. Reduction in supply chain operating costs brings higher efficiency and increases the profitability of the organisations.

(i) Effective Distribution: Physical distribution of products is a challenging task in supply Chain Management. Supply Chain managers ensure the coordination of warehouse operation and logistics channels for attaining the goods reach the right customers at the right location within the time limit.

(ii) Coordination with Supply Chain Partners: Proper coordination and transparency are essential among all the supply chain partners. Supply chain partners like suppliers, manufacturers, wholesalers, retailers, distributors, and customers.

(iii) Inventory Management: Inventory such as raw materials, semi-finished products, spare parts, and finished goods are to be maintained at an optimum level for smooth functioning of supply chain operations. Supply chain managers must maintain the right stock levels at all times in order to avoid overstock and non-availability of inventory situations. They have to control the inventory cost.

(iv) Supplier Relationship Management: Supply chain management functions towards strengthening the relationship with key suppliers. One of the goals of the relationship with suppliers is to enhance product development, market positioning, and competitive advantage for the company. The closer ties between the buyers and suppliers should be transparent and effective interaction is required for the long-term purpose. For example, Toyota has extended positive relationships with potential suppliers to encourage sharing knowledge and to enhance organisational performance.

3. Compare Supply Chain Management and Logistics Management.

Ans:  

4. Elucidate the elements of Supply Chain Management.

Ans: The elements of Supply Chain Management are mentioned below: 

(i) To Maximise Overall Value Generated: To maximise the profitability of the company they have to add value in every stage of the supply chain. Supply chain value is the difference between the final product cost to the customer and the supply chain cost incurred for fulfilling the customer’s need. Supply chain value is directly correlated to supply chain profitability.

(ii) Cost Quality Improvement: To reduce the cost-cutting in supply chain operation and improvise the quality of the supply chain function. Cost and quality should be balanced and optimised in the supply chain.

(iii) To Look for Sources of Cost and Revenue Generation: 

Supply chain managers ensure to identify the various sources of revenue generation in the supply chain. The flow of information, funds, and products should be transparent and find ways to generate revenue for the organisation.

(iv) To Minimise Lead Time: Lead time is the time taken between placing the order and delivering the product. One of the major objectives of the supply chain is to minimise the lead time.

(v) To Optimise the Delivery: The purpose of supply chain management is to meet the customer requirements for a promised delivery of product on time with high quality and low cost.

(vi) To Fulfil the Demand: Balancing supply and demand is one of the key challenges for supply chain personnel. The supply chain objective is to fulfil the customer demand through efficient utilisation of resources.

5. Explain the key benefits of Supply Chain Management.

Ans: 8 key benefits of effective supply chain management:

(i) Better collaboration. Information flow is a prominent challenge for companies. 

(ii) Improved quality control. 

(iii) Higher efficiency rate. 

(iv) Keeping up with demand. 

(v) Shipping optimization. 

(vi) Reduced overhead costs. 

(vii) Improved risk mitigation.

(viii) Improved cash flow.

6. Enumerate the various objectives of Supply Chain Management.

Ans: (i) To Maximise Overall Value Generated: To maximise the profitability of the company they have to add value in every stage of the supply chain. Supply chain value is the difference between the final product cost to the customer and the supply chain cost incurred for fulfilling the customer’s needs. Supply chain value is directly correlated to supply chain profitability.

(ii) Cost Quality Improvement: To reduce the cost-cutting in supply chain operation and improvise the quality of the supply chain function. Cost and quality should be balanced and optimised in the supply chain. 

(iii) To Look for Sources of Cost and Revenue Generation:

Supply chain managers ensure to identify the various sources of revenue generation in the supply chain. The flow of information, funds, and products should be transparent and find ways to generate revenue for the organisation.

(iv) To Minimise Lead Time: Lead time is the time taken between placing the order and delivering the product. One of The major objective of the supply chain is to minimise the lead time.

(v)To Optimise the Delivery: The purpose of supply chain management is to meet the customer requirements for a promised delivery of product on time with high quality and low cost.

(vi) To Fulfil the Demand: Balancing supply and demand is one of the key challenges for supply chain personnel. The supply chain objective is to fulfil the customer demand through efficient utilisation of resources.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top