NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 3 Importance of Logistics

NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 3 Importance of Logistics Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 3 Importance of Logistics and select need one. NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 3 Importance of Logistics Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 10 Logistics & Supply Chain Management Notes Paper 258.

NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 3 Importance of Logistics

Join Telegram channel

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 3 Importance of Logistics, NIOS Secondary Course Logistics & Supply Chain Management Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Importance of Logistics

Chapter: 3

INTEXT QUESTIONS 3.1

1. Generating visibility into a firm’s supply chain can enhance __________ efficiency.

Ans: Production.

2. Logistics management is useful in effectively delivering your products in the right __________ and at right __________.

Ans: Place and Time.

3. A consistent logistics service can enhance a business’ value and support in retaining a positive __________ image.

Ans: Public.

4. Logistics plays a massive role in protecting the __________.

Ans: Environment.

INTEXT QUESTIONS 3.2

1. __________ frame effective strategies and execute them to ensure that quality products are delivered timely by company.

Ans: Logisticians.

2. __________ oversee all ongoing operations to confirm that all activities are working as per framed policies.

Ans: Logistician.

3. Logistic management enables speedy processing of __________ orders.

Ans: customer.

4. A consistent ___________ system builds the image of business and improves its overall market value.

Ans: Logistics.

TERMINAL EXERCISE

1. Explain the importance of Logistics.

Ans: The term ‘logistics’ indicates the process of moving and delivering equipment and supplies to troops. Since increasing complexity of delivering businesses with materials and shipping out products by the 1950s, logistics has evolved as a business concept. Now, this term is defined by the business sector as the effective flow and storage of commodities from origin point to the consumption point. Now logistics have become an essential part of supply chain management that is applied for planning, implementing, and controlling the flow and storage of goods and services to meet consumer’s requirements. Generating visibility into a firm’s supply chain can further enhance production efficiency. Business management can make use of the analysed data and tracked passages of goods in and out of a business from a transportation management system for process optimization and preventing potential disruptions. Logistics management is useful in effectively delivering your products in the right place and at the right time. Furthermore, professionally organised logistics ensures safe and fast shipping, warehousing and delivery of goods to consumers by selecting an experienced team of professionals.

2. Explain various steps to provide better service to meet customers’ needs?

Ans: Efficient logistic management aids in improving overall satisfaction level of consumers. Logisticians Frame effective strategies and execute them to ensure that quality products are delivered timely by the company. Right management of logistics will aid companies in fulfilling their consumer needs by offering them what they want.

Various ways to ensure better services are as follows:

(i) Understand Customer Needs: The customer’s needs motivate your purchases and loyalty. Using this information to your advantage can help you tailor your service and product offerings accordingly. It will also help you create a more appealing brand offering. For example, if you’re selling cars, the top customer need may be reliability.

(ii) Develop Clear Service Standards: Customer service quality standards are the guidelines and expectations that you follow to deliver excellent service to your customers. They help you measure and improve your performance, satisfy your customers’ needs and expectations, and build trust and loyalty.

(iii) Personalise Interactions: Tailor your interactions with customers to their individual preferences and circumstances. Use customer data and insights to personalise communication, recommendations, and solutions, demonstrating that you understand and value their unique needs.

(iv) Communicate Transparently: Transparent communication is the act of both good and bad information being shared upward, downward, and laterally in a way that allows all to see the why behind the words.

(v) Anticipating customer needs is about being proactive with customer service: you sense a customer might need your help, and reach out to them proactively, instead of waiting around for them to contact support.

3. What Suggest 7 ways that enables seamless delivery of a company.

Ans: Logisticians frame effective strategies and execute them to ensure that quality products are delivered timely by company. It oversees all inbound and outbound movement of products by choosing a team of professional members. Products are rapidly and safely shipped to the right manner, at the right time and in the right place.

(i) Rigorous Use of IoT: The IoT is likely to play a key role in transforming the future of the logistics industry. It will help in improving the speed of work and by the same time decrease the costs involved and the waste. IoT is mainly used for machine-to-machine communication and to improve efficiency.

IoT will help to communicate with technologies like RFID, AIDC etc.

(ii) Bluetooth is Trending: Bluetooth technology has grown to be a huge need of time. It is believed that in future, we will be able to notice Bluetooth-enabled devices mounted on docks,  loaders, and at other stages of tracking shipment tracking and confirm logistics accuracy. The introduction of high-end Bluetooth technology can certainly ensure quality control and accountability over the whole process.

(iii) Using Robots: Amazon has taken the step in this stream. They have fixed robots to carry shelves to the human resources and are planning to automate their business internationally.

(iv) Autonomous Vehicle Will be a Game Changer: These can be called as one system of robotics. In a new headline, Volvo gained the attention by publicising that they will be soon coming with a self-driving version of FMX trucks. They are not the only ones to enter the market. Another competitor is Uber’s Otto, which made its first delivery.

(v) Electronic Logging Devices: Electronic Logging Devices help perfectly in enhancing the productivity and growth of any business. Logistics business being mainly dependent on the rapid movement of vehicles, it is expected that many logistic companies will be using electronic logging devices to their vehicles for improved results.

(vi) Efficient Inventory Management: Inventories are the pillar of any logistics business. It can break or make any Business. The owners should have the leadership skill to manage their inventory, streamline their operations and importantly the relationship with the consumers. 

(vii) Automation of Communication Technologies: Automating utmost operations and particularly communications can play a key role in reducing our overall operational costs. Additionally, with automation we can get rid of manual entries and reports.

Automation successfully decreases the time required to fetch the information to the consumer and hence increases productivity.

4. List out various ways which contribute to reducing logistics and supply chain cost.

Ans: The various ways which contribute to reducing logistics and supply chain cost are: 

(i) Optimise Inventory Levels: Maintain optimal inventory levels to avoid overstocking or stockouts, which can lead to unnecessary storage costs or lost sales. Utilise demand forecasting, just-in-time inventory management, and inventory optimization tools to streamline inventory levels.

(ii) Streamline Warehousing Operations: To streamline your warehouse operations is to automate your processes as much as possible. Automation can help you eliminate manual tasks, reduce human errors, and enhance accuracy and speed. By automating your processes, you can save time and money, improve quality and safety, and meet your deadlines faster.

(iii) Utilise Technology Solutions: Technology solutions are programs or services that provide technology to internal or external clients in various areas, including software, business and systems analysis, cybersecurity, data analysis, or network infrastructure.

(iv) Supplier Collaboration and Negotiation: Supplier collaboration occurs when a business engages with vendors within a supply chain, integrates them into its processes, and aligns them to core business goals.

(v) Optimise Packaging: packaging optimization” is a process that utilises smart packaging. This refined method of packaging is designed to safely contain, protect and communicate the specific contents of your packaging as your products travel through the various handling processes within the supply chain.

5. Logistics is a vital tool of supply chain management which enhances its overall transparency. How?

Ans: Logistics is a vital tool of supply chain management which enhances its overall transparency. It supports easy tracking of each stage of the supply chain ranging from manufacturing, warehousing, final shipment to customer. Managers can effortlessly view the stages of orders processed. A consistent logistic system builds the image of business and improves its overall market value.

Supply chain transparency allows businesses and consumers to understand how goods are produced and distributed. This includes knowing where and how products are made, the labour practices that are involved, the journey of products from source to consumer and any environmental impacts that occur along the way.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top