NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 11 Liquid Logistic and Rail Logistic

NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 11 Liquid Logistic and Rail Logistic Solutions to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 11 Liquid Logistic and Rail Logistic and select need one. NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 11 Liquid Logistic and Rail Logistic Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 10 Logistics & Supply Chain Management Notes Paper 258.

NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 11 Liquid Logistic and Rail Logistic

Join Telegram channel

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 10 Logistics & Supply Chain Management Chapter 11 Liquid Logistic and Rail Logistic, NIOS Secondary Course Logistics & Supply Chain Management Solutions for All Chapters, You can practice these here.

Liquid Logistic and Rail Logistic

Chapter: 11

INTEXT QUESTIONS 11.1

1. Liquids can be transported in a varied range of container shapes and sizes because they do not have fixed __________ requirements.

Ans: Dimension.

2. Liquid logistics offers __________ opportunities that are not possible when transporting solid units.

Ans: Cost-saving.

3. Various factors impact liquid logistics, comprising the transportation methods, temperatures and precautions will vary depending on the __________being moved.

Ans: Ingredients.

4. Flow metres and __________ may also be installed to monitor continuously the condition of the product being transported.

Ans: Sensors.

5. Liquids provide signs through changes in their appearances that may be detected and translated into measures of the___________of the liquid.

Ans: Quality.

INTEXT QUESTIONS 11.2

1. For liquid goods transportation, it is recommended that __________ drums or __________ barrels are used.

Ans: Steel and plastic.

2. To add additional protection against contamination and spillages, __________ and __________ liners can be inserted.

Ans: Blue.

3. For lesser quantities of liquid cargo, the industrial plastic barrels which are in ___________colour are most popular.

(A) Red.

(B) Blue.

(C) Green.

(D) Black.

Ans: (B) Blue.

INTEXT QUESTIONS 11.3

1. Liquid Logistics is apt for __________ Shipping Capacity.

Ans: Large.

2. __________is Cost-effective.

Ans: Liquid logistics.

3. Liquid Logistics makes loading/unloading __________.

Ans: Faster.

4. There is no cleaning cost in case of __________.

Ans: Flexi tanks.

5. __________ Logistics are eco-friendly.

Ans: Liquid logistics.

INTEXT QUESTIONS 11.4

1. Railcars travel on the _________ tracks.

Ans: Steel.

2. The rail extends a higher level of safety because of less ______ involvement and the lack of highway congestion.

Ans: Human.

3. Which latest tool impacts railway transportation?

(A) IoT.

(B) Artificial intelligence.

(C) Big data.

(D) All of the above.

Ans: (D) All of the above.

4. Though the transit period will be longer, delivery via railcar can be __________ than over-the-road.

Ans: Cheaper.

5. The greatest apparent advantage of railway transport compared to trucks is being less harmful to the __________.

Ans: Environment.

INTEXT QUESTIONS 11.5

1. Rail transportation for freight can help resolve issues like __________.

Ans: Gas emissions.

2. Railway transport is __________in the use of labour also.

Ans: Inexpensive.

3. In the Railway, __________ driver and __________ guard are enough to carry more load than the motor transport.

Ans: One and one.

4. The __________capacity of the rail transport is very large.

Ans: Carrying.

5. The public servants and the defence forces drive their __________ mainly from the railways.

Ans: Mobility.

TERMINAL EXERCISE

1. What is Liquid Logistics?

Ans: Liquid logistics is a dedicated material-handling and transportation discipline that is used when moving liquid.

Liquid logistics is a special type of logistics that relates to liquid goods and is used widely in the “liquid supply chain” discipline.

Liquids can be transported in a varied range of container shapes and sizes because they do not have fixed dimension requirements. Hence, liquid logistics offers cost-saving opportunities that are not possible when transporting solid units. Various factors impact liquid logistics, comprising the transportation methods, temperatures and precautions that will vary depending on the ingredients being moved. The quantity of a liquid product can faster be measured by its levels in Liquid logistics is a dedicated material-handling and transportation discipline that is used when moving liquid. Liquid logistics is a special type of logistics that relates to liquid goods and is used widely in the “liquid supply chain” discipline. Liquids can be transported in a varied range of container shapes and sizes because they do not have fixed dimension requirements. Hence, liquid logistics offers cost-saving opportunities that are not possible when transporting solid units. Various factors impact liquid logistics, comprising the transportation methods, temperatures and precautions that will vary depending on the ingredients being moved. The quantity of a liquid product can faster be measured by its levels in the tank, and visible changes in the liquid consistency can be early alerts to any environmental control problems during transportation. Flow metres and sensors may also be installed to monitor continuously the condition of the product being transported.

2. What does AMUL do to avoid wastage?

Ans: To avoid wastage AMUL converts the milk to SNF and milk solids by evaporating the water, which contains up to 60-70% of milk contents. This is possible only if the channel of distribution right from the producer to the customer is well organised.

3. What are the advantages of Liquid Logistics?

Ans: The advantages of Liquid Logistics are: 

(i) Large Shipping Capacity: The ISO tank has a large capacity ranging from 5,000 to 11,000 gallons and, for a long time, has been the ideal way of bulk liquid transportation.

(ii) Cost-Effective: The transportation should be reliable with trained professionals handling the entire operation, proper sanitation and sterilisation procedures need to be followed, all industry regulations need to be met, and the vehicles and tankers/ containers need to be reliable.

(iii) Makes Loading/Unloading Faster: Liquid logistics uses specialised material handling that moves liquid products through a supply chain.

(iv) Requires Less Labour: Mostly Liquid handling is by Hose and Pipelines. Very less labour force is required to handle liquid logistics.

(v) No Cleaning Cost in Case of Flexitanks: You do not have to clean them up after they are unloaded, as it occurs in the case of tank containers. This further helps to reduce costs.

(vi) No Additional Storage is Required: Flexitanks storage containers do not require a forklift to load or unload. This makes the entire loading and unloading process faster.

(vii) Eco-Friendly: This is a fundamental component of eco-friendly systems because it helps businesses lower the usage of renewable resources.

(viii)  Easy Availability: Very efficient liquid logistics services are easily available with a dedicated team of liquid logistics professionals.

4. What are the advantages of Rail Logistics?

Ans: The advantages of Rail Logistics are:

(i) Dependable: The ultimate advantage of rail transport is that it is the highly mode of transport as it is the least affected by weather conditions such as fog, rains, etc. compared to other transport modes.

(ii) Better Organised: Railway transportation is better organised than any other transportation mode. It has fixed schedules and routes. Its service is more uniform, regular and certain as compared to other transport modes.

(iii) High Speed Over Long Distances: Its speed in long distances is more than any other transport mode, except airways. Therefore, it is the finest option for long-distance Traffic.

(iv) Suitable for Bulky and Heavy Goods: Rail transport is quicker, economical, and best suited for bulky goods and carrying heavy goods over long distances.

(v) Cheaper Transport: It is a cheaper transport mode as compared to other transport modes. Most of the operating expenses of railways are fixed costs. Each increase in rail traffic resulted in a decrease in the average cost. Railway transport is inexpensive in the use of labour also. One driver and one guard are enough to carry more load than the motor Transport.

(vi) Safety: The carrying capacity of rail transport is very large. Furthermore, its ability is flexible which can be increased easily by adding more wagons.

(vii) Public Welfare: It is the major public undertaking in the nation. railways operate many public utility services. ‘Charge what the traffic can bear’ is the charging principle of railways which helps the poor.

(viii) Administrative Facilities of Government: Railways support administrative facilities for the Government. The public servants and the defence forces drive their mobility mainly from the railways.

(ix) Larger Capacity: The carrying capacity of rail transport is very large. Furthermore, its ability is flexible which can be increased easily by adding more wagons.

(x) Employment Opportunities: The railways offer more employment opportunities for both unskilled and skilled labour. More than 16 lakh people are depending on railways for their Livelihood. 

5. Explain the need for Liquid Logistics.

Ans: Industrial transportation is hazardous, whether it is loading and unloading plastic containers onto trucks or dealing with accidental leakages, the risks are higher. Planning the journey, many considerations must be made to ensure the safe transportation of liquid goods. For liquid goods transportation, it is recommended that steel drums or plastic barrels are used. To add additional protection against contamination and spillages, plastic and metal liners can be inserted. For lesser quantities of liquid cargo, the industrial plastic barrels which are in blue colour are most popular. Made from rigid tough plastic, they are sealed extremely well and are recognised universally as one of the long-lasting and most reliable industrial storage containers.

For most sensible and safest storage and transportation of liquid goods, best practice guidelines for substances, machinery and processes should be followed. 

These processes include:

(a) Loading and unloading.

(b) Load and Weight-bearing.

(c) Appropriate labelling of hazardous cargo.

(d) Storage and Transportation guidelines.

(e) Contracting registered and proficient carriers to transport goods.

6. Explain the role of Rail Logistics.

Ans: The role of Rail Logistics are mentioned below:

(i) Safety: Additional investments in rail infrastructure are increasing the efficiency and safety of rail transportation. The rail extends a higher level of safety because of less human involvement and the lack of highway congestion.

(ii) Technology: Latest technology innovations in railway transportation are at the height of development. Modern railway systems, automation, IoT, artificial intelligence and big data are all the latest tools impacting railway transportation.

(iii) Greener Transportation: The greatest apparent advantage of railway transport compared to trucks is being less harmful to the environment. The railway can handle a higher quantity of freight and extended distances compared to other methods of transportation. In common, railcar shipments cause fewer carbon discharges into the environment per ton-mile.

(iv) Fuel Savings: Though the transit period will be longer, delivery via railcar can be cheaper than over-the-road. The rail can assist in reducing costs, particularly on cross-country and long-haul runs. A great part of this savings is because of less fuel being utilised per ton-mile of freight being hauled.

(v) Freight Visibility: Rail companies offer more advanced and sophisticated technology for tracking than most automobile carriers. Railcars are tracked automatically throughout their passages and these sightings are circulated by the railroads for the use of the shipment parties involved.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top