Class 8 Social Science History Chapter 12 Fundamentals Right

Class 8 Social Science History Chapter 12 Fundamentals Right Question Answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapter SEBA Class 8 Social Science History Chapter 12 Fundamentals Right Notes Pdf Download and select needs one.

Class 8 Social Science History Chapter 12 Fundamentals Right

Join Telegram channel

Also, you can read SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 8 Social Science History Chapter 12 Fundamentals Right Solutions for All Subject, You can practice these here.

Fundamentals Right

Chapter – 12

Exercise

1. Write Short Answer.

(a) What do you understand by the Fundamental Rights?

Ans: A fundamental human right is a basic entitlement that every individual is granted, regardless of nationality, gender, race, religion, or other personal characteristics, simply because they are human. These rights are universally recognised and protect individuals from injustice and inequality.

(b) Name the country where the concept of Fundamental Rights originated.

Ans: England, Britain the country where the concept of fundamental right originated.

(c) Which articles of the Indian Constitution deal with Fundamental Rights?

Ans: Part III (Article 12–35).

(d) In which year the Constitution abolished the Right to Property?

Ans: 1978.

(e) In which year the Right to Education of the child was introduced?

Ans: 4 August 2009.

2. Fill in the Blanks.

(a) Untouchability is a social ___________.

Ans: Evil.

(b) ___________ is a secular country.

Ans: India.

(c) The Fundamental Rights are an _______ part of the Constitution.

Ans: Integral.

(d) The Fundamental Rights help in the ________ development of an individual.

Ans: Holistic.

3. Choose the Correct Answer:

(a) During Emergency citizens can/cannot enjoy the Fundamental Rights.

Ans: Cannot.

(b) If a citizen is deprived of the Fundamental Rights he/she can/ cannot approach the court. 

Ans: Can.

(c) Every Indian citizen from the President to the common man are equal/not equal eyes of law.

Ans: Equal.

(d) Every child can/cannot themselves in an educational institution sanctioned by the government.

Ans: Can.

(e) Every Indian citizen can/cannot protect their own language and culture.

Ans: Can.

4. Write why the Fundamental Rights are incorporated in the Indian Constitution.

Ans: The Fundamental Duties were included in the Constitution with the idea of curbing subversive and unconstitutional activities. Originally, there were no fundamental duties in the Constitution. They were added by 42nd and 86th Constitutional Amendment acts.

5. Organise a debate competition among the children, with the given topic-‘Fundamental Rights are citizens’ protective shield.

Ans: Organise a debate competition among the children, with the given topic-‘Fundamental Rights are citizens’ protective shield are mentioned below: 

(i) Select Participants:

(a) Invite children to participate. You can organise it within a school, community centre, or any suitable venue.

(ii) Topic Announcement:

(a) Announce the topic clearly: “Fundamental Rights are citizens’ protective shield.”

(iii) Team Formation:

(a) Divide participants into teams. Each team should have at least two members (one to present arguments in favor and one against the topic).

6. Write plays on ‘prohibition of child labour, equal rights for women and removal of super- stitious belief. Organise short plays or perform the plays in various places.

Ans: Do yourself.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top