Class 8 Social Science History Chapter 11 Indian Constitution

Class 8 Social Science History Chapter 11 Indian Constitution Question Answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapter SEBA Class 8 Social Science History Chapter 11 Indian Constitution Notes Pdf Download and select needs one.

Class 8 Social Science History Chapter 11 Indian Constitution

Join Telegram channel

Also, you can read SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 8 Social Science History Chapter 11 Indian Constitution Solutions for All Subject, You can practice these here.

Indian Constitution

Chapter – 11

Exercise

1. Write short answers:

(a) How much time did it take to complete the constitution 

Ans: It took 2 years, 11 months, and 18 days to complete the Indian Constitution.

(b) When did the Indian Constitution come into force?

Ans: The Indian Constitution came into force on January 26, 1950.

(c) When did the election process start in India?

Ans: The first general elections in India started on October 25, 1951, and continued until February 21, 1952.

(d) What system was introduced in the Government of India Act, 1935?

Ans: The Government of India Act, 1935, introduced the system of provincial autonomy and federalism.

(e) When was the Drafting Committee of the Constitution formed.

Ans: The Drafting Committee of the Constitution was formed on August 29, 1947.

2. Fill in the blanks:

(a) Indian Constitution has ________ Articles,_________ Parts _____ and Schedule.

Ans: 395, 22 and 8.

(b) The Constitution has divided the powers under _______ lists.

Ans: The State List, Union list and the Concurrent List.

(c) ____ , _____ was included in the 42 Amendment of the Constitution.

Ans: Socialist, Secular and Integrity.

(d) __________ of Assam was a member of the Drafting Committee of the Constitution.

Ans: Saadulla.

3. Write Answers:

(a) Why is the Indian Constitution called the lengthiest Constitution?

Ans: The lengthiest written Constitution: The Indian Constitution is a written one. It contains detailed written list of basic administrative principle, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy, judiciary system, election procedure, etc. It is the lengthiest constitution in the world. The Constitution has 395 Articles, 22 parts and 12 schedule appended to it. Our constitution is too long as it includes selective concepts gathered from other constitutions of the world.

(b) What do you understand by a mixed Constitution?

Ans: Mixed Constitution: You already know about flexible and rigid constitution. One of the important features of the Indian Constitution is that it is a blend of flexibility and rigidity. According to the provision of the Indian Constitution, formation of a new state, demarcation of state boundary, etc. can be easily amended. But important provision like the Presidential election process, distribution of powers in centre and state, Supreme Court and Hight Court laws cannot be amended easily. This shows the rigidity

(c) What are the basic principles of the Directive Principles of State Policy?

Ans: Mixed Constitution: You already know about flexible and rigid constitution. One of the important features of the Indian Constitution is that it is a blend of flexibility and rigidity. According to the provision of the Indian Constitution, formation of a new state, demarcation of state boundary, etc. can be easily amended. But important provision like the Presidential election process, distribution of powers in centre and state, Supreme Court and Hight Court laws cannot be amended easily. This shows the rigidity.

(d) Name the country from which the Indian Constitution incorporated the Directive Principles of State Policy.

Ans: Ireland.

4. Express in one word.

(a) Head of the country is not hierarchical.

Ans: Republic.

(b) Country free from foreign rule.

Ans: Independent.

(c) Country free from state religion.

Ans: Secular.

(d) State which works for peoples’ welfare.

Ans: Welfare state.

5. Match column A with column B.

AB
(a) From British Constitution(a) Liberty, equality, fraternity
(b) From Canada, Australia, South Africa(b) Directive Principles of State Policy
(c) From United States of America(c) Federal system
(d) From the Constitution of France(d) Fundamental Right
(e) From Ireland Constitution(e) Parliamentary form.

Ans: 

(a) From British Constitution(e) Parliamentary form.
(b) From Canada, Australia, South Africa(c) Federal system
(c) From United States of America(d) Fundamental Right
(d) From the Constitution of France(a) Liberty, equality, fraternity
(e) From Ireland Constitution(b) Directive Principles of State Policy

6. Write briefly on the historical background of the Indian. Constitution.

Ans: You must have heard about the Sepoy Mutiny of 1857. The people of India revolted against some laws imposed by the British East India Company. As a result, in 1858 the British East India Company withdrew its rule and the ruling powers directly transferred to the Crown of England. From then onward the British Government introduced several laws to consolidate its power to rule India.

A few such laws are given below.

(i) In 1861, the British Government introduced the “Indian Councils Act’, This Act decentralised the Indian administration and introduced representative system of ad ministration.

(ii) In 1892, the amended ‘Indian Council Act’ was passed and the process of selection of representative was introduced. This Act was not able to satisfy the Indian people.The ‘Government of India Act’ was passed in 1909 but this Act was also not able to satisfy the Indian. This Act is also known as “Morley-Minto Reform Act’.

(iii) In 1919, the Government of India Act has somewhat introduced the autonomous Gov ernance system to a limited extend.

(iv) The Government of India Act, 1935 for the first time introduced the autonomous and federal governance system. 

7. Write the role of Assam in the framing of the Constitution.

Ans: The following leaders had special contributions to the drafting of the Indian Constitution.They were Syed Mohummad Sadullah, Gopinath Bordoloi, Dharanidhar Basumatary, Reverend J.J.M. Nichols-Roy, Nibaran Chandra Laskar, Kuladhar Chaliha, Rohini Kumar Choudhury and Abdul Rouf. Syed Mohummad Sadullah was a member of the Drafting Committee. Gopinath Bordoloi was the Chairman of the Assam Scheduled Caste, Scheduled Tribe and Hill Tribes Advisory Committee, According to the advice of this Advisory Committee, the Sixth Schedule was included in the Constitution. This Schedule had provisions for autonomous administration for the North-Eastern Hills and Tribal Regions. In this way, these eminent persons played a powerful and constructive role in drafting the Const.

8. Explain the basic principles laid down in the Preamble to the Indian Constitution.

Ans: The Indian Constitution has a preface like the Constitution of USA. This preface is caged the Preamble to the Constitution. It is like a mirror to the Constitution. The Preamble explains the basic principles, objectives and purposes sought to be achieved or promoted by means of law According to the Preamble We, the people of India” means the people of the country in Their aggregate capacity. The Indian Constitution was framed by the people of India and given to the people for their welfare. Secondly, India is a sovereign state which means that the country free from external control  People have the right to make independent decisions on internal as well as external matters without atty external powers.

Third, the words “Socialist and ‘Secular’ were inserted in the Preamble by the 42nd Consultation Amendment Act, 1976. The word socialist explain thai the wealth should not be generated in the landed hands but should be shared by society equally and government should regulate laws on it. 

9. Write Short Notes on:

(a) Dr. Bhimrao Ambedkar.

Ans: Bhimrao Ramji Ambedkar, also known as Baba Saheb Ambedkar, was born on April 14, 1891,  in Madhya Pradesh, India. He was a good student earning doctorates from both London University and Columbia University of London. He gained a reputation as a scholar for his research in law, economics, and political science.

(b) Dr. Rajendra Prasad.

Ans: Dr. Rajendra Prasad, Chairman of the Constituent Assembly signed the draft Constitution. Later on, the Indian Constitution was accepted in the Constituent Assembly. It took 2 years, 11 months and 18 days to frame the Indian Constitution. The Indian Constitution came into force from January 26, 1950. Dr. Rajendra Prasad, Chairman of the Constituent Assembly was made the first President of Independent India.

(c) Parliamentary forum of government.

Ans: Parliamentary Government: Parliamentary form of government is another important characteristic of the Indian Constitution. According to this form of government, the President is the nominal head of the country. In accordance with the Constitution the executive power of Indian union is vested on the President. All other powers are vested on Prime Minister and the Council of Ministers. The Council of Ministers are collectively responsible to the Lok Sabha. The Council of Ministers function all activities of the country for the President. Such form of government is called Parliamentary form of government.

10. Organise extempore speech in your class. Use the features of the Constitution as topics.Examples- Directive Principles, Preamble, Single citizenship, etc.

Ans: Do yourself. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top