Class 12 Geography MCQ Chapter 27 Assam’s Agriculture and Industrial Activities Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 27 Assam’s Agriculture and Industrial Activities and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.
Class 12 Geography MCQ Chapter 27 Assam’s Agriculture and Industrial Activities
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.
Assam’s Agriculture and Industrial Activities
Chapter: 27
Group Eleven: Population Geography of Assam |
1. What percentage of Assam’s population is engaged in agricultural work?
(i) 70.52%.
(ii) 52.36%.
(iii) 43.78%.
(iv) 65.28%.
Ans: (ii) 52.36%.
2. What was the total agricultural land in Assam in 2010-11?
(i) 45 thousand hectares.
(ii) 78.98 thousand hectares.
(iii) 28.11 thousand hectares.
(iv) 27 thousand hectares.
Ans: (iii) 28.11 thousand hectares.
3. How many coconuts are produced annually in Assam?
(i) 20 crores.
(ii) 10 crores.
(iii) 15 crores.
(iv) 25 crores.
Ans: (iii) 15 crores.
4. Traditionally, how many types of agricultural practices are there in Assam?
(i) Two types.
(ii) Three types.
(iii) Four types.
(iv) Five types.
Ans: (ii) Three types.
5. Where is shifting cultivation (Jhum) generally practiced?
(i) In plains.
(ii) In cities.
(iii) In forest areas.
(iv) In hilly areas.
Ans: (iv) In hilly areas.
6. What percentage of Assam’s total agricultural land is used for food grains and cereals?
(i) 90%.
(ii) 95%.
(iii) 97.59%.
(iv) 80%.
Ans: (iii) 97.59%.
7. What percentage of Assam’s agricultural land is used for tea cultivation?
(i) 7%.
(ii) 10%.
(iii) 5%.
(iv) 15%.
Ans: (i) 7%.
8. How much land is traditionally used for paddy cultivation in Assam?
(i) 4.5 million hectares.
(ii) 2.546 million hectares.
(iii) 2.811 million hectares.
(iv) 1.5 million hectares.
Ans: (ii) 2.546 million hectares.
9. What percentage of Assam’s agricultural land is under paddy cultivation?
(i) 48.36%.
(ii) 59.74%.
(iii) 61.2%.
(iv) 75.33%.
Ans: (iii) 61.2%.
10. What is the quality of summer paddy?
(i) Very good.
(ii) Satisfactory.
(iii) Very high.
(iv) Not good.
Ans: (iv) Not good.
11. What is the local name for winter paddy?
(i) Jethu dhan.
(ii) Sali dhan.
(iii) Bao dhan.
(iv) Gahori dhan.
Ans: (ii) Sali dhan.
12. Which high-yield variety seed is used in Assam’s paddy cultivation?
(i) Chokuwa.
(ii) IR-8.
(iii) Kanjaha.
(iv) Bora.
Ans: (ii) IR-8.
13. What percentage of land used for Sali paddy cultivation had high-yield seeds in 2011-12?
(i) 48.36%.
(ii) 61.2%.
(iii) 59.74%.
(iv) 75.33%.
Ans: (iii) 59.74%.
14. Which is an example of summer paddy?
(i) Chokuwa.
(ii) Bora, Bao.
(iii) IR-8.
(iv) Jaya, Pankaj.
Ans: (ii) Bora, Bao.
15. In which district is the percentage of land under paddy cultivation above 75.33%?
(i) Dhemaji.
(ii) Nalbari.
(iii) Cachar.
(iv) Golaghat.
Ans: (i) Dhemaji.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.