Class 12 Geography MCQ Chapter 28 Assam’s Transport and Communication System Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 28 Assam’s Transport and Communication System and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.
Class 12 Geography MCQ Chapter 28 Assam’s Transport and Communication System
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.
Assam’s Transport and Communication System
Chapter: 28
Group Eleven: Population Geography of Assam |
1. Which of the following transport modes is not found in Assam’s transport system?
(i) Land route.
(ii) Ropeway.
(iii) Waterway (canal).
(iv) Sea route.
Ans: (iv) Sea route.
2. Which Indian state is considered geopolitically very important?
(i) Punjab.
(ii) Assam.
(iii) Himachal Pradesh.
(iv) Chhattisgarh.
Ans: (ii) Assam.
3. What is the total length of railway tracks in Assam as of 2015?
(i) 3500 km.
(ii) 2506 km.
(iii) 2061 km.
(iv) 795 km.
Ans: (ii) 2506 km.
4. What is the length of broad gauge railway in Assam?
(i) 445 km.
(ii) 102 km.
(iii) 2061 km.
(iv) 795 km.
Ans: (iii) 2061 km.
5. When was the first railway line established in Assam?
(i) 1853.
(ii) 1882.
(iii) 1901.
(iv) 1870.
Ans: (ii) 1882.
7. Between which two places was Assam’s first railway line laid?
(i) Guwahati–Dibrugarh.
(ii) Dibrugarh–Lekhapani.
(iii) Guwahati–Silchar.
(iv) Guwahati–Nagaon.
Ans: (ii) Dibrugarh–Lekhapani.
8. Which Assam railway zone has a main route length of 795 km?
(i) North East Frontier Railway.
(ii) Western Railway.
(iii) North East Railway.
(iv) South East Railway.
Ans: (i) North East Frontier Railway.
9. What is the railway density in Assam?
(i) 1.925 km/100 sq km.
(ii) 3.194 km/100 sq km.
(iii) 4.45 km/100 sq km.
(iv) 2.13 km/100 sq km.
Ans: (ii) 3.194 km/100 sq km.
10. Which is the longest railway route within India?
(i) Dibrugarh–Kolkata.
(ii) Dibrugarh–Chennai.
(iii) Guwahati–Delhi.
(iv) Dibrugarh–Kanyakumari.
Ans: (iv) Dibrugarh–Kanyakumari.
11. What is the total length of navigable waterways in Assam?
(i) 4098 km.
(ii) 5023 km.
(iii) 925 km.
(iv) 114 crore km.
Ans: (ii) 5023 km.
12. How many kilometers of waterways are suitable for machine boats or 100-ton capacity vessels?
(i) 4098 km.
(ii) 5023 km.
(iii) 925 km.
(iv) 29 km.
Ans: (iii) 925 km.
13. When do most rivers in Assam become non-navigable?
(i) In winter.
(ii) In the rainy season.
(iii) In the dry season.
(iv) In spring.
Ans: (iii) In the dry season.
14. Which transport development ended the inter-district steamer service on Brahmaputra in 1965?
(i) Canal transport.
(ii) Road transport.
(iii) Broad gauge railway.
(iv) Ropeway.
Ans: (iii) Broad gauge railway.
15. How many ferry ghats (river crossings) are currently on Brahmaputra river in Assam?
(i) 25.
(ii) 29.
(iii) 5.
(iv) 44.
Ans: (ii) 29.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.