adplus-dvertising

Class 12 Geography MCQ Chapter 26 Population Distribution and Density in Assam

Class 12 Geography MCQ Chapter 26 Population Distribution and Density in Assam Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 26 Population Distribution and Density in Assam and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.

Class 12 Geography MCQ Chapter 26 Population Distribution and Density in Assam

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 26

Group Eleven: Population Geography of Assam

1. Out of every 100 residents of Assam, how many are urban residents?

(i) 8.

(ii) 12.

(iii) 14.

(iv) 18.

Ans: (iii) 14.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. How many census towns are there in Assam?

(i) 89.

(ii) 125.

(iii) 200.

(iv) 214.

Ans: (ii) 125.

3. Which city is NOT included in the ‘Census Towns without Municipal Administration’?

(i) Guwahati.

(ii) Silchar.

(iii) Jorhat.

(iv) Delhi.

Ans: (iv) Delhi.

4. On average, how many people live in a village in Assam?

(i) 500.

(ii) 750.

(iii) 880.

(iv) 1000.

Ans: (iii) 880.

5. What percentage of Assam’s total geographical area is hilly or plateau?

(i) 10%.

(ii) 20%.

(iii) 30%.

(iv) 50%.

Ans: (ii) 20%.

6. In which valley do the majority of Assam’s population reside?

(i) Manipur valley.

(ii) Brahmaputra and Barak valleys.

(iii) Darshan valley.

(iv) Himalayan valley.

Ans: (ii) Brahmaputra and Barak valleys.

7. The concentration of population in cities depends on what?

(i) Fertile soil.

(ii) Mineral resources.

(iii) Technology used.

(iv) Amount of rainfall.

Ans: (iii) Technology used.

8. How many municipal areas are there in Assam?

(i) 120.

(ii) 200.

(iii) 214.

(iv) 300.

Ans: (iii) 214.

9. In which area is the carrying capacity of population the highest?

(i) Mountainous.

(ii) Grassland.

(iii) Mining area.

(iv) Fertile agricultural land.

Ans: (iv) Fertile agricultural land.

10. Population concentration in mining areas depends on what?

(i) Roads and markets.

(ii) Amount of air.

(iii) Need for drainage.

(iv) Fertility.

Ans: (iii) Need for drainage.

11. According to 2011 census, what percentage of Assam’s population lives in urban areas?

(i) 14%.

(ii) 31.2%.

(iii) 45%.

(iv) 25%.

Ans: (i) 14%.

12. What percentage of India’s total urban population was there in 2011?

(i) 25.6%.

(ii) 31.2%.

(iii) 42.5%.

(iv) 13%.

Ans: (ii) 31.2%.

13. According to the Ministry of Information and Public Relations, how many villages are there in Assam?

(i) 26,395.

(ii) 25,124.

(iii) 30,000.

(iv) 20,000.

Ans: (ii) 25,124.

14. How many villages in Assam have a population exceeding 10,000?

(i) 5.

(ii) 19.

(iii) 50.

(iv) 100.

Ans: (ii) 19.

15. How many villages have a population between 2,000 and 4,999?

(i) 5,439.

(ii) 2,495.

(iii) 185.

(iv) 19.

Ans: (ii) 2,495.

16. How many villages in Assam have a population between 5,000 and 9,999?

(i) 16,966.

(ii) 5,439.

(iii) 19.

(iv) 185.

Ans: (iv) 185.

17. In which area do villages usually have lower population?

(i) Plain areas.

(ii) Urban areas.

(iii) Hilly areas.

(iv) River bank areas.

Ans: (iii) Hilly areas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top