Class 12 Geography MCQ Chapter 25 Population of Assam Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 25 Population of Assam and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.
Class 12 Geography MCQ Chapter 25 Population of Assam
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.
Population of Assam
Chapter: 25
Group Eleven: Population Geography of Assam |
1. What percentage of India’s geographical area does Assam cover?
(i) 3%
(ii) 2.39%
(iii) 2.57%
(iv) 4.31%
Ans: (ii) 2.39%
2. Assam’s population is what percentage of India’s total population?
(i) 2%
(ii) 2.39%
(iii) 2.57%
(iv) 4.31%
Ans: (iii) 2.57%
3. By how many times has Assam’s population increased in the last 20 decades?
(i) 4.31 times.
(ii) 8.1 times.
(iii) 2.57 times.
(iv) 6 times.
Ans: (ii) 8.1 times.
4. By how many times has India’s total population increased in the last 20 decades?
(i) 4.31 times.
(ii) 8.1 times.
(iii) 6 times.
(iv) 2 times.
Ans: (i) 4.31 times.
5. What type of diversity is seen in Assam’s population?
(i) Economics.
(ii) Social, ethnological, and religious.
(iii) Natural.
(iv) Only religious.
Ans: (ii) Social, ethnological, and religious.
6. What percentage of Assam’s total working population is employed in the primary sector?
(i) 52.36%
(ii) 39.11%
(iii) 13.25%
(iv) 8.1%
Ans: (i) 52.36%
8. What percentage of Assam’s workforce are agricultural laborers?
(i) 52.36%
(ii) 39.11%
(iii) 13.25%
(iv) 2.39%
Ans: (iii) 13.25%
9. According to the 2001 census, what was the total population of Assam?
(i) 31,169,272
(ii) 26,395
(iii) 382
(iv) 78,438
Ans: (i) 31,169,272
10. What percentage of India’s total population did Assam’s population represent in 2001?
(i) 3%
(ii) 2.39%
(iii) 2.57%
(iv) 4%
Ans: (iii) 2.57%
11. What is the area of Assam in square kilometers?
(i) 382 km²
(ii) 31,169 km²
(iii) 78,438 km²
(iv) 214 km²
Ans: (iii) 78,438 km²
12. What percentage of Assam’s population lives in rural areas?
(i) 13%
(ii) 38%
(iii) 86%
(iv) 26%
Ans: (iii) 86%
13. What is considered the strongest cause of population growth in Assam?
(i) Natural growth.
(ii) Immigration.
(iii) Industry.
(iv) Education.
Ans: (ii) Immigration.
14. What does sex ratio represent?
(i) Number of females per 1000 males.
(ii) Number of males per 1000 females.
(iii) Number of villagers.
(iv) Literacy rate.
Ans: (i) Number of females per 1000 males.
15. What was Assam’s sex ratio according to the 2011 census?
(i) 940
(ii) 954
(iii) 977
(iv) 931
Ans: (ii) 954

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.