adplus-dvertising

Class 12 Geography MCQ Chapter 24 Physical Features, Drainage System, and Climate of Assam

Class 12 Geography MCQ Chapter 24 Physical Features, Drainage System, and Climate of Assam Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 24 Physical Features, Drainage System, and Climate of Assam and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.

Class 12 Geography MCQ Chapter 24 Physical Features, Drainage System, and Climate of Assam

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 24

Group Ten: Geographical Background of Assam

1. From which state does the Barak River originate?

(i) Assam.

(ii) Nagaland.

(iii) Manipur.

(iv) Tripura.

Ans: (iii) Manipur.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. What is the total length of the Barak River?

(i) 255 km.

(ii) 500 km.

(iii) 700 km.

(iv) 900 km.

Ans: (iv) 900 km.

3. What is the approximate altitude of the Barak River’s source?

(i) 2000 meters.

(ii) 3000 meters.

(iii) 1000 meters.

(iv) 1500 meters.

Ans: (ii) 3000 meters.

4. What type of tributary is the Jiri River?

(i) Right bank.

(ii) Left bank.

(iii) West bank.

(iv) East bank.

Ans: (ii) Left bank.

5. Approximately how many kilometers does the Barak River flow within Assam?

(i) 180 km.

(ii) 200 km.

(iii) 225 km.

(iv) 250 km.

Ans: (iii) 225 km.

6. Near which city does the Barak River enter Bangladesh?

(i) Silchar.

(ii) Badarpur.

(iii) Mahisasan.

(iv) Haflong.

Ans: (iii) Mahisasan.

7. What is the name of the northern branch of the Barak River?

(i) Kushiyara.

(ii) Dhaleshwari.

(iii) Surma.

(iv) Katakhal.

Ans: (iii) Surma.

8. From which district does the Kushiyara River enter Bangladesh?

(i) Cachar.

(ii) Hailakandi.

(iii) Karimganj.

(iv) Gossaigaon.

Ans: (iii) Karimganj.

9. How many kilometers does the Brahmaputra flow within Assam?

(i) 2900 km.

(ii) 700 km.

(iii) 650 km.

(iv) 500 km.

Ans: (iii) 650 km.

10. Which rivers join to form the Brahmaputra?

(i) Ganga.

(ii) Brahmaputra.

(iii) Teesta.

(iv) Padma.

Ans: (ii) Brahmaputra.

11. What is the main source of the Brahmaputra?

(i) Manah.

(ii) Champo.

(iii) Dihang.

(iv) Sonkos.

Ans: (ii) Champo.

12. What is the annual discharge of the Brahmaputra at Dhubri?

(i) 543 cubic km.

(ii) 1986 cubic km.

(iii) 322 cubic km.

(iv) 743 cubic km.

Ans: (iv) 743 cubic km.

13. What is the average depth of the Brahmaputra during the dry season?

(i) 6-8 meters.

(ii) 3.6-5.0 meters.

(iii) 10-12 meters.

(iv) 2-3 meters.

Ans: (ii) 3.6-5.0 meters.

14. What is the depth of the Brahmaputra between Pandu and Jogighopa?

(i) 10 meters.

(ii) 20 meters.

(iii) 15-18 meters.

(iv) 5 meters.

Ans: (iii) 15-18 meters.

15. What is the average width of the Brahmaputra in the Nimatite-Tezpur stretch?

(i) 7.1 km.

(ii) 3.78 km.

(iii) 5.06 km.

(iv) 6.1 km.

Ans: (iii) 5.06 km.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top