adplus-dvertising

Class 12 Geography MCQ Chapter 23 Assam’s Position in Northeast India

Class 12 Geography MCQ Chapter 23 Assam’s Position in Northeast India Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 23 Assam’s Position in Northeast India and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.

Class 12 Geography MCQ Chapter 23 Assam’s Position in Northeast India

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 23

Group Ten: Geographical Background of Assam

1. What is a unique feature of Northeast India?

(i) Tourism.

(ii) Political stability.

(iii) Geo-political and socio-cultural aspects.

(iv) Developed transport system.

Ans: (iii) Geo-political and socio-cultural aspects.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. What governmental role does Assam play in Northeast India?

(i) Agricultural center.

(ii) Connector region.

(iii) Railway development.

(iv) Tourism hub.

Ans: (ii) Connector region.

3. Which products from the hill states are popular in Assam’s markets?

(i) Agricultural products.

(ii) Metal products.

(iii) Forest products and cottage industry handicrafts.

(iv) Food products.

Ans: (iii) Forest products and cottage industry handicrafts.

4. Which state was once an associate of Assam?

(i) West Bengal.

(ii) Arunachal Pradesh.

(iii) Bihar.

(iv) Sikkim.

Ans: (ii) Arunachal Pradesh.

5. Which districts of Northeast India are NOT dependent on Assam for rail services?

(i) Dimapur and West Tripura.

(ii) Mizoram and Manipur.

(iii) Guwahati and Aizawl.

(iv) None of the above.

Ans: (i) Dimapur and West Tripura.

6. What is the geographical area of Northeast India?

(i) 120,000 sq km.

(ii) 255,083 sq km.

(iii) 315,000 sq km.

(iv) 3,15,000 sq km.

Ans: (ii) 255,083 sq km.

7. What was the total population of Northeast India in 2001?

(i) 21,647,324.

(ii) 41,057,215.

(iii) 31,547,314.

(iv) 32,527,205.

Ans: (iii) 31,547,314.

8. Which of the following largest states of India has a northeastern area equal to three-fourths of its total area?

(i) Andhra Pradesh.

(ii) Rajasthan.

(iii) Assam.

(iv) Maharashtra.

Ans: (ii) Rajasthan.

9. Which country borders the western boundary of Northeast India?

(i) Bangladesh.

(ii) Bhutan.

(iii) Myanmar.

(iv) China.

Ans: (ii) Bhutan.

10. What is the typical width of the Duars plain?

(i) 5-10 km.

(ii) 1-5 km.

(iii) 100-200 km.

(iv) 18-60 km.

Ans: (iv) 18-60 km.

11. Which is the only state in Northeast India dominated by plains?

(i) Manipur.

(ii) Nagaland.

(iii) Assam.

(iv) Tripura.

Ans: (iii) Assam.

12. Which ethnic groups are prominently present in Northeast India along with Austric and Mongoloid groups?

(i) Nordic.

(ii) Chinese.

(iii) Arab.

(iv) Aryan.

Ans: (i) Nordic.

13. Which social system is seen in Meghalaya?

(i) Patriarchal.

(ii) Matrilineal.

(iii) Democratic.

(iv) Feudal.

Ans: (ii) Matrilineal.

14. Which group settled in the region during the past two centuries?

(i) Arab.

(ii) Negrito.

(iii) European.

(iv) Chinese.

Ans: (ii) Negrito.

15. Most of the geographical boundaries of Northeast India are what type?

(i) Highlands.

(ii) Plains.

(iii) Desert.

(iv) Riverine.

Ans: (i) Highlands.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top