adplus-dvertising

Class 12 Geography MCQ Chapter 22 Selected Issues and Management: A Geographical Perspective

Class 12 Geography MCQ Chapter 22 Selected Issues and Management: A Geographical Perspective Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 22 Selected Issues and Management: A Geographical Perspective and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.

Class 12 Geography MCQ Chapter 22 Selected Issues and Management: A Geographical Perspective

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 22

Group Nine: Issues and Controversies

1. What is called when components of the environment become abnormal due to the presence of unwanted substances?

(i) Natural pollution.

(ii) Fossil.

(iii) Pollution.

(iv) Non-biotic.

Ans: (iii) Pollution.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. Which of the following is a natural pollutant?

(i) Radioactive substances.

(ii) Plastic.

(iii) Lightning.

(iv) Glass.

Ans: (iii) Lightning.

3. Pollutants that are eliminated by microbial activity are called what?

(i) Non-biotic decomposable.

(ii) Biotic decomposable.

(iii) Harmful.

(iv) Sensitive.

Ans: (ii) Biotic decomposable.

4. What is an example of soil or land pollution?

(i) Factories.

(ii) Vehicle noise.

(iii) Plastic heaps.

(iv) None of the above.

Ans: (iii) Plastic heaps.

5. Pollution caused only by human activities is called what?

(i) Natural pollution.

(ii) Man-made pollution.

(iii) Water pollution.

(iv) Noise pollution.

Ans: (ii) Man-made pollution.

6. What is one source of soil pollution?

(i) Mining operations.

(ii) Rainfall.

(iii) Noise.

(iv) Sufficient microbes.

Ans: (i) Mining operations.

7. Soil becomes polluted if substances are not properly mixed?

(i) Oil.

(ii) Petroleum.

(iii) Plastic.

(iv) Hot water.

Ans: (iii) Plastic.

8. What causes pollution in agricultural fields?

(i) Fertilizers and pesticides.

(ii) Bathing.

(iii) Water bodies.

(iv) Earthquake.

Ans: (i) Fertilizers and pesticides.

9. What kind of soil pollution is caused by plastic and metallic substances?

(i) Biological.

(ii) Inorganic.

(iii) Harmful.

(iv) Temporary.

Ans: (ii) Inorganic.

10. What problems arise due to soil pollution?

(i) Landslides.

(ii) Protection of plants and forests.

(iii) Inability to do agriculture.

(iv) Complete soil purification.

Ans: (iii) Inability to do agriculture.

11. Why is water called the ‘Universal Solvent’?

(i) It is useful to all life forms.

(ii) It contains air.

(iii) Many substances can dissolve in it.

(iv) It can be used as drinking water.

Ans: (iii) Many substances can dissolve in it.

12. Which of the following is NOT a floating pollutant in water?

(i) Dust particles.

(ii) Microorganisms.

(iii) Organic matter.

(iv) Arsenic.

Ans: (iv) Arsenic.

13. Which type is NOT included among water pollutants?

(i) Physical energy.

(ii) Chemical substances.

(iii) Biological substances.

(iv) Sugar.

Ans: (iv) Sugar.

14. Where is the maximum pollution seen in water?

(i) In the open sea.

(ii) At river sources.

(iii) At river mouths.

(iv) In Himalayan glaciers.

Ans: (iii) At river mouths.

15. What carries 44% of pollutants entering the sea?

(i) Atmosphere.

(ii) Rivers.

(iii) Coastline.

(iv) Ships.

Ans: (ii) Rivers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top