Class 12 Geography MCQ Chapter 21 India’s International Trade Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 21 India’s International Trade and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.
Class 12 Geography MCQ Chapter 21 India’s International Trade
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.
India’s International Trade
Chapter: 21
Group Eight: Transport, Communication and Trade in India |
1. How is the total volume of India’s international trade described?
(i) Like a river.
(ii) Like an ocean.
(iii) Like a straight path.
(iv) Like rain.
Ans: (ii) Like an ocean.
2. What percentage of India’s foreign trade is involved in total transactions?
(i) 10%
(ii) 5%
(iii) 1%
(iv) 20%
Ans: (iii) 1%.
3. What was the volume of India’s foreign trade in 1950-51?
(i) ₹1214 crore.
(ii) ₹10,000 crore.
(iii) ₹2000 crore.
(iv) ₹500 crore.
Ans: (i) ₹1214 crore.
4. To what amount did India’s foreign trade volume increase in 2006-07?
(i) ₹5 lakh crore.
(ii) ₹1,384,368 crore.
(iii) ₹10,00,000 crore.
(iv) ₹75,000 crore.
Ans: (ii) ₹1,384,368 crore.
3. What caused this growth in trade?
(i) Tourism policy.
(ii) Agricultural development.
(iii) Liberal trade policy.
(iv) Consumer policy.
Ans: (iii) Liberal trade policy.
4. What was the value of the trade deficit in 1990-91?
(i) ₹10,635 crore.
(ii) ₹256,764 crore.
(iii) ₹1214 crore.
(iv) ₹500 crore.
Ans: (i) ₹10,635 crore.
5. What was the value of the trade deficit in 2006-07?
(i) ₹256,764 crore.
(ii) ₹10,000 crore.
(iii) ₹50,000 crore.
(iv) ₹75,000 crore.
Ans: (i) ₹256,764 crore.
6. What did the 1991 liberal trade policy help increase?
(i) Wages.
(ii) Agricultural production.
(iii) Trade volume.
(iv) Population control.
Ans: (iii) Trade volume.
7. Increase in crude oil prices caused which problem?
(i) Increase in exports.
(ii) Increase in trade deficit.
(iii) Decrease in agricultural production.
(iv) Increase in population.
Ans: (ii) Increase in trade deficit.
8. Development of which sector helped international trade?
(i) Tourism.
(ii) Transport.
(iii) Technology and industry.
(iv) Health.
Ans: (iii) Technology and industry.
9. What percentage of India’s international trade by weight is handled through airports?
(i) 10%
(ii) 5%
(iii) 15%
(iv) 20%
Ans: (ii) 5%.
10. How many international airports are there in India?
(i) 10
(ii) 14
(iii) 12
(iv) 16
Ans: (iii) 12.
11. Which of the following airports is an international airport?
(i) Silchar.
(ii) Jalpaiguri.
(iii) Guwahati.
(iv) Dibrugarh.
Ans: (iii) Guwahati.
12. What type of goods are generally traded via airports?
(i) Agricultural goods.
(ii) High value and urgent goods.
(iii) Construction materials.
(iv) Cheap consumables.
Ans: (ii) High value and urgent goods.
13. How many domestic airports are there in India?
(i) 104
(ii) 114
(iii) 120
(iv) 124
Ans: (ii) 114.
14. Kochi port is located at the mouth of which water body?
(i) Vembanad Kayal.
(ii) Mahanadi estuary.
(iii) Haldia river.
(iv) Tambi river.
Ans: (i) Vembanad Kayal.
15. Tuticorin port is located in which state?
(i) Andhra Pradesh.
(ii) Tamil Nadu.
(iii) Karnataka.
(iv) Delhi.
Ans: (ii) Tamil Nadu.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.