Class 12 Geography MCQ Chapter 20 Transport and Communication System of India Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 20 Transport and Communication System of India and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.
Class 12 Geography MCQ Chapter 20 Transport and Communication System of India
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.
Transport and Communication System of India
Chapter: 20
Group Eight: Transport, Communication and Trade in India |
1. Where is the place producing toothbrushes?
(i) Mumbai.
(ii) Gujarat.
(iii) Kolkata.
(iv) Bihar.
Ans: (iii) Kolkata.
2. What is the main purpose of the transport system?
(i) To increase food production.
(ii) To collect information.
(iii) To supply goods from production place to place of use.
(iv) Registration.
Ans: (iii) To supply goods from production place to place of use.
3. What does the term ‘communication system’ mean?
(i) Household items.
(ii) System of information exchange.
(iii) Educational institutions.
(iv) Production center.
Ans: (ii) System of information exchange.
4. Which sector is referred to as the commercial sector?
(i) Information technology.
(ii) Transport.
(iii) Agriculture.
(iv) Medicine.
Ans: (ii) Transport.
5. When did the use of the copper-wheeled cart start in India?
(i) 2800 years ago.
(ii) 9300 years ago.
(iii) 4390 years ago.
(iv) 4300 years ago.
Ans: (iv) 4300 years ago.
6. To reduce the load on rail and road transport, which mode is used for cheaper transport?
(i) Animal-drawn vehicles.
(ii) Ropeway.
(iii) Pipeline.
(iv) Ship.
Ans: (iii) Pipeline.
7. Ropeway is used:
(i) For crossing seas.
(ii) For short distances in hilly areas.
(iii) As an alternative to rail on plains.
(iv) For air transport.
Ans: (ii) For short distances in hilly areas.
8. How many kilometers of roadways exist in India?
(i) 2.27 million km.
(ii) 3.31 million km.
(iii) 2.79 million km.
(iv) 3.84 million km.
Ans: (ii) 3.31 million km.
9. What percentage of passengers does road transport carry in India?
(i) 50%
(ii) 65%
(iii) 85%
(iv) 70%
Ans: (iii) 85%.
10. During whose reign was the Royal Road (Shahi Sadak) constructed?
(i) Ashoka.
(ii) Akbar.
(iii) Sher Shah.
(iv) Babur.
Ans: (iii) Sher Shah.
11. What is the Delhi-Kolkata section of the Grand Trunk Road known as?
(i) National Highway-1.
(ii) National Highway-2.
(iii) Provincial Road.
(iv) District Road.
Ans: (ii) National Highway-2.
12. When was the Nagpur Plan started?
(i) 1947.
(ii) 1943.
(iii) 1950.
(iv) 1961.
Ans: (ii) 1943.
13. When was the Twenty-Year Road Plan adopted?
(i) 1943.
(ii) 1956.
(iii) 1961.
(iv) 1971.
Ans: (iii) 1961.
14. According to the Twenty-Year Road Plan, into how many categories are roads divided?
(i) 3.
(ii) 4.
(iii) 5.
(iv) 2.
Ans: (ii) 4.
15. What was the total length of National Highways in 1951?
(i) 19,700 km.
(ii) 25,000 km.
(iii) 65,769 km.
(iv) 40,500 km.
Ans: (i) 19,700 km.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.