Class 11 English Poetry Chapter 4 Childhood

Class 11 English Poetry Chapter 4 Childhood answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 11 English Hornbill Poetry Chapter 4 Childhood, Class 11 English Hornbill Poetry Question Answer, HS 1st year English Notes and select needs one.

Join Telegram channel

Class 11 English Poetry Chapter 4 Childhood

Also, you can read the SCERT Class 11 English Poetry Chapter 4 Childhood All Be Together” book Notes online in these sections Solutions by Expert Teachers as per AHSEC (SCERT) Book guidelines. Class 11 English Poetry Chapter 4 Childhood Notes are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 11 English Poetry Chapter 4 Childhood Solutions for All Subjects, You can practice these here.

Childhood

Chapter: 4

HORNBILL

POETRY

TEXTUAL QUESTION AND ANSWER

Think it out

1. Identify the stanza that talks of each of the following.

individuality,   rationalism,  hypocrisy

Ans. individuality : stanza 3, where he talks about his own mind, individual thoughts and decisive power of his own.

rationalism : stanza 1, where he discusses the ability to distinguish fact from fantasy.

hypocrisy : stanza 2, in which he talks about the duality of the adult world, where people do not practise what they preach. 

2. What, according to the poem is involved in the process of growing up ?

Ans. The process of growing up involves different stages of realisation and exploration of one’s own self and human values in general. The innocence and simplicity of childhood gives way to rationalism and scepticism. One gradually learns to see through the hypocrisy of the adult world where love is preached and hatred is practised. As a person grows up, he becomes aware of his own capacity to think and make decisions. His thoughts are no longer influenced or directed by others. But at the same time, there is a lamentation at the loss of childhood.

3. What is the poet’s feeling towards childhood ?

Ans. The poet regrets the loss of childhood and along with it, the disappearance of innocence and simplicity. Words like Heaven and Hell were enough to keep a child from doing wrong things. But, he accepts the process of growing up which involves various stages of realisation and awakening. He Is nostalgic about his childhood and laments that it is now lost and forgotten,

4. Which do you think are the most poetic lines ? Why ?

Ans. The most poetic lines are the concluding lines of the poem. “It went to some forgotten place, That’s hidden in an infant’s face,…..” These lines are filled with nostalgia and touch a deep chord in the reader’s heart. It takes us back to a forgotten phase in our life, pure, innocent and divine. 

ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. Is the poet nostalgic about his childhood ?

Ans. Yes, the poet regrets the loss of childhood and wonders when exactly the transition from childhood to adulthood took place.

2. What, in the poem, stands as an example of rational thinking ?

Ans. Accepting the existence of place only from a geographical point of view instead of a fanciful imaginative one, stands as an example of rational thinking that develops as a child grows up. Here, the poet refers to the concept of Heaven and Hell which have no geographical existence.

3. What trait in the grown-ups is exposed in the poem ?

Ans. The poem exposes the hypocrisy seen in the world of adults. They talk and preach of love to their children but do not practise in their own lives. They speak of peace, but perpetrate war. Such hypocrisy is not found in children.

4. What did the poet find out about his mind ?

Ans. The poet found out that his mind was his own and he could direct and influence it as he wished. He could have his own distinctive ideas and make decisions by himself.

5. How is independent thinking a way towards adulthood ?

Ans. A child always has to depend upon the decisions and directions of the adults. His mind is not mature enough to be able to make correct judgements. As he grows up, the mind grows too. He begins to think independently and no longer accepts the thoughts and opinions of others. It is the beginning of his journey to adulthood.

6. Where has the poet’s childhood gone ?

Ans  The poet’s childhood is lost.  He feels it must be there n some place forgotten by the adult world. Childhood has hidden itself behind the face of an infant where it rests till that infant grows into an adult and is once again forgotten.

7. When did my childhood go? Was it the day I ceased to be eleven,Was it the time I realised that Hell and Heaven,Could no be found in geography.

(a) What is the question that disturbs the poet ? 

(b) What does the mention the age of eleven ?

(c) Why does he realise if Heaven and Hell ?

(d) Find a synonym of ‘stopped’ in the above lines.

Ans. (a) The poet is anxious to know when his childhood passed away.

(b) He mentions the age of eleven because it is the threshold between childhood and adolescence, in a man’s journey to adulthood. It is a critical juncture in life 

(c) He realised that Heaven and Hell are imaginary concepts and not found physically in the world. They do not have a geographical existence.

(d) The synonym of ‘stopped is ‘ceased’.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising