Class 11 English Chapter 6 The Browning Version

Class 11 English Chapter 6 The Browning Version answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 11 English Hornbill Chapter 6 The Browning Version, Class 11 English Hornbill Question Answer, HS 1st year English Notes and select needs one.

Class 11 English Chapter 6 The Browning Version

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT Class 11 English Chapter 6 The Browning Version All Be Together” book Notes online in these sections Solutions by Expert Teachers as per AHSEC (SCERT) Book guidelines. Class 11 English Chapter 6 The Browning Version Notes are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 11 English Chapter 6 The Browning Version Solutions for All Subjects, You can practice these here.

The Browning Version

Chapter: 6

PROSE: HORNBILL

Textbook Exercises

Understanding the text:

Q. 1. Comment on the attitude shown by Taplow towards Crocker-Harris. 

Ans. Taplow bears a mixed feeling about his teacher, Mr. Crocker Harris. He is aware of his sense of devotion, discipline and dedication to his profession. However Taplow is a bit displeased with Mr. Harris. This is because Mr. Harris has made Taplow do extra work on the last day of the school. Taplow had absented a week and so was he made to do extra work. He thinks that Mr. Harris does not have any human qualities and he is strict and he can never be flattered. He does not like people liking him. Taplow is much scared of Harris. Yet he likes him: He admits that he cannot help liking him.

Taplow thinks that Mr. Harris is quite different from others in respect of certain rules and principles. For example he will never disclose the examination results to the students before hand as some others of his profession do. It is because of his strict adherence to rules and principles that he makes student do extra work to compensate their absence. He is a hard took master and does not know that marcy is. His mercy if any is concealed in his heart. He neither favours nor harms any student. He says that he will give Taplow what he deserves- neither less nor more. Taplow thinks that Mr. Harris lacks human qualities but does not think him a sadist. According to him Mr. Harris is shrivelled up inside like a nut. In spite of such qualities Mr. Harris has a wonderful effect on the boys and Mr. Frank is envious of him. Taplow is so much obedient to and at the same time afraid of Mr. Harris that he would not leave the school until Mr. Harris arrives. In this matter he even disregards the suggestions of Mr. Frank and Mrs. Millie. 

Q. 2. Does Frank seen to encourage Taplows comment on Crocker Harris?

Ans. The play reveals the professional rivalry between Mr. Frank, a young teacher and Mr. Crocker Harris, a middle aged serious man devoted to his job. Mr. Frank is envious of Mr. Harris’s wonderful effect on the boys. It is probably because of his envious nature that Mr. Frank relishes the adverse remarks made against Mr. Harris. Not content with that he even encourages Taplow to criticise Mr. Harris. Mr. Frank pretends that he does not like Taplow’s remarks against Mr. Harris. But it is he who encourages Taplow to pass undignified remarks against Mr. Harris. This has been proved by the fact that he asks Taplow to imitate Mr. Crocker. Mr. Frank, himself a teacher should not have done so. How could he tolerate when a fellow teacher is being ridiculed by a pupil? Mr. Frank even suggests Taplow to go away from school as Mr. Harrison is late in his arrival. Although Mr. Frank cautions Taplow that the latter has gone much too far in his criticism of Mr. Harris, actually he feels pleased in his heart. Thus Mr. Frank seems to incite Taplow to criticise Mr. Harris. 

Q. 3. What do you gather about Mr. Crocker Harris from the play?

Ans. Mr. Crocker Harris is a school master in Taplow’s school. He is a middle aged person quite disciplined and dedicated to his job. He seems to be a strict disciplinarian and a man of principle. He does not like to indulge in laxity in treating his pupils. He is a hard task master. He makes Taplow to do extra work on the last working day to compensate the loss he had incurred during his week long absence. Mr. Harris follows the rules and principles rigidly. Like some other teachers in the school he will never disclose the examination result before it is formally declared. He neither favours harms a student. He tells Taplow that he will give him whatever he deserves-neither less nor more. Students are afraid of him. It is because of his uncompromising nature. He has wonderful effect on his pupils. He hates flattery and he does not like to be liked. According to Taplow Mr. Harris is all shrivelled up inside like a nut. He also says that Mr. Harris does not have human qualities. This might be said because of his rigidity in dealing with the students. But the strange fact is that in spite of his fearful nature students like Taplow like him. They cannot help it. There lies the success of Mr. Harris.

Talking About the Text:

Discuss with your partners:

Q. 1. Talking about teachers among friends:

Ans. A:  B, how do you like the teachers in our school? As for me, I don’t like all of them. At the same time I must admit that some of them are really good.

B: I agree with you. I can say that our English teacher Mr. Mishra is the best teacher. On the other hand Mrs. Singh, the science teacher is a rude lady. She is not at all helping.

C: But you see, she is not so bad as your think. In fact she is very strict.

D: Yes both A and B are right in their observation. Our English teacher is a kind hearted and helpful gentleman. On the other hand Mr. Singh is not at all helpful.

A: Our Headmaster. Mr. Srinivasan is an ideal teacher. He detects our faults but he tries to rectify us instead of punishing us.

C: Why don’t the teachers follow him?

B: Except a few the others do not have his patience.

D: Our Hindi teacher is the store house of fables. He tells them with a view to rectify the students and to make them practical minded.

A: So is our social science teacher, Mr. Sen. He tells stories to teach moral lessons.

C: Whatever you may say, Mr. Ramalingam is the best teacher. He is grave and dignified and he never compromises rules. Even the Headmaster regards him for his good qualifies.

Q. 2. The manner you adopt when you talk about a teacher to other teachers.

Ans. Mr. Soni (teacher): Arup, how do you like your English teacher Mr. Baruah?

Arup: (Student): Sir, Mr. Baruah is a successful teacher. He teaches the lessons heartily. But he is angry and a bit whimsical.

Soni: Yes he is bit angrier than the other teachers. But I cannot call him rash. At least he is not inconsiderate.

Arup: No sir, he is not inconsiderate. He never excuses any one even for the smallest mistake. He has severely beaten Ajoy our classmate when he could not answer a question.

Soni: Yes, he himself is a strict follower of rules and regulations and he expects others, including his students to follow the rules and regulations like him. You will also agree to the fact that he never mines his classes.

Arup: Yes sir, we have many things to learn from him. But he is so angry that we dare not ask him anything out of fear. We are really scared of him. You will concede sir, that nothing can be learnt with a frightful heart. 

Soni: You are true. But I say that Mr. Baruah is not so unkind as you think. He loves discipline, punctuality, obedience and wants that the students should follow these qualities rigidly.

Arup: We know sir. For his noble qualities we respect him the best. But we hope he will be kind to us and treat us as his own children. We have every respect for him and wish him long life.

Q. 3. Reading plays is more interesting than studying science.

Ans. A:  B, how do you say science is boring and reading plays are pleasant and more interesting.

B: You see, a play is the imitation of life. You can find the images of real life presented in grand language while reading a play. On the other hand the principle of science are hard to relish. Our teacher says that science is based on reasoning. I am not expert in reasoning.

C: You are right. A play opens before as a world of imagination. We often find our own images reflected in it.

D: I do not agree with you. Since is based on realism. The aim of science is to understand the alchemy of nature. Man can do and has done many things imitating nature.

A: Yes, I agree with D. Science is to divulge the mystery of nature. It is at the root of all human progress.

B: Plays teaches us morality and provides us with the ideas essential for ideal living. Science cannot do that.

C: You are partially right. But the world cannot progress without the application of scientific ideas. Both plays and science are interesting for them who know how to approach them.

A: From your discussion it is evident that both science and plays are interesting provided one knows how to approach them. Plea-sure generated by an invention or a discovery is not less than the pleasure derived from reading a play.

Working With Words:

A sadist is a person who gets pleasure out of giving pain to others. Given below are some dictionary definitions of certain kinds of persons. Find out the words that fit these descriptions.

1. A person who considers it very important that things should be cor-rect and genuine i.e. in the use of language or in the arts: P ________

Ans. Purist. 

2. A person who believes that war and violence are wrong and will not fight in a war: P ________

Ans. Pacifist.

3. A person who believes that nothing really exists: N _________

Ans. Nihilist.

4. A person who is always hopeful and expects the bests in all things: O ________

Ans. Optimist.

5 . A person who follows generally accepted norms of behaviour: C ________

Ans. Conservative.

6. A person who believes that material possessions are all that matters in life: M _________ 

Ans. Materialist.

Additional Questions and Answers

Very Short Type Questions Answer

Q. 1. Who is Taplow? Does Frank know him?

Ans. Taplow is a student of lower fifth standard. Frank does not know him because he is not a student of science.

Q. 2. Who is Frank?

Ans. Frank is the science teacher in the school of Taplow.

Q. 3. What does Taplow hope to read after his remove?

Ans. After his remove Taplow hopes to read science.

Q. 4. What, according to Taplow, is the rule relating to form result?

Ans. According to Taplow results should be declared only by the Headmaster on the last day of term. 

Q. 5. How is Taplow interested in science?

Ans. Taplow tells Frank that he is very interested in science.

Q. 6. What does Frank say about science?

Ans. Frank says that although he is the teach science he is not interested in it. 

Q. 7. Why does Taplow want to read science?

Ans. Taplow wants to read science because he finds it more exciting than Aeschylus and Agamemnon etc. 

Q. 8. Why was Taplow in the school?

Ans. Taplow was in the school because he had been given extra work by Crocker Harris. 

Q. 9. Why was Taplow given extra work to do?

Ans. Taplow was given extra work because he had absented for a week. 

Q. 10. What did Mr. Crocker Harris say to Taplow when he asked for his remove.

Ans. Crocker Harris tells him that he will give him exactly what he deserves, no less no more. 

Q. 11. Why does Frank ask Taplow to cut?

Ans. Frank tells Taplow to cut because Mr. Crocker Harris was ten minutes late.

Q. 12. Who is called a sadist?

Ans. A sadist is one who derives pleasure inflicting pain on others.

Q. 13. What, according to Taplow, most marketers think of the boys?

Ans. According to Taplow most masters think that the boys do not understand a thing.

Q. 14. Does Taplow like Mr. Crocker Harris?

Ans. Yes, Taplow likes Mr. Cracker Harris. He cannot help that. 

Q. 15. Why is Frank envious of Crocker Harris?

Ans. Frank is envious of Crocker Harris for his effect on the boys.

Q. 16. Where was Taplow sent by Millie and why?

Ans. Taplow was sent to the chemist. He was sent by Millie to save him from the punishment of her husband Mr. Crocker Harris.

Short Type Questions Answer

Q. 1. Who is Frank? Does he know Taplow?

Ans. Frank is a young science teacher in the school of Taplow. He is a colleague of Mr. Crocker Harris. Frank does not know Taplow because he does not read science and is thus not a direct student of Frank. 

Q. 2. Why is Taplow given extra work on the last working day of School?

Ans. Taplow had absented a week as he was ill. His teacher, Mr. Crocker Harris was a strict man and a hard task master. So to make up the loss Toplow had incurred during his absence he was given extra work even though it was the last working day of the school.

Q. 3. Why was Taplow worried about his ‘remove’?

Ans. Taplow was a student of lower fifth standard. He was worried about his remove or promotion because unless promoted he could not specialise in science. He was eager to read science. But everything depended on his remove and he did not know how he would fare. Therefore he was worried, about his remove.

Q. 4. Mention two points that have made Mr. Crocker Harris different from other teachers.

Ans. Mr. Crocker Harris is a dedicated teacher. He is different from the other teachers in respect of his qualities. He is a hard taskmaster who would not excuse any lapse on the part of his students. Like other teachers he would never disclose the examination results unless formally declared by the headmaster.

Q. 5. How are Taplow and Frank interested in science?

Ans. Taplow declares that he is greatly interested in Science. He tells that after the declaration of his result, if he is promoted, he will specialise in science.

Frank is the young science teacher. But is sad to note that he is not interested in science. He tells this to Taplow. How can Frank a teacher can be a good and successful one when he himself says that he is not interested in the subject he teaches.

Q. 6. What was Mr. Crocker Harris’s reply to Taplow’s enquiry about his result.

Ans. Taplow is anxious to know his result. He asked his teacher Mr. Crocker Harris about it. Mr. Harris replies that he would be given exactly what he deserved. He would be given no less and certainly no more.

Q. 7. Why does Frank envy Mr. Crocker Harris?

Ans. Mr. Crocker Harris and Frank are both school teachers. Mr. Harris is a middle aged man, a strict disciplinarian and a hard task master. Students are scared of him. Frank on the other hand is liberal. He talks to the students freely. In spite of his strict control the students like Mr. Harris. As Taplow says they cannot help it Mr. Harris exercises great effect upon his students and Frank envies him for that. 

Q. 8. How does Taplow react when Frank asks him to ‘cut’?

Ans. Frank does not hold very good opinion of Mr. Crocker Harris. He asks Taplow to ‘cut’ that is to go away from the class as Mr. Harris was about ten minutes late.

Taplow does not agree. He can not imagine of leaving Mr. Harris’s class without his permission. No student has even dared to do so during the long career of Mr. Harris who was a strict teacher.

Q. 9. Why does Taplow say that Mr. Crocker Harris is not a sadist but he is frightening?

Ans. A sadist is one who derives pleasure by inflicting punishment on others. According to Taplow Mr. Crocker Harris is not a sadist. He is shrivelled up inside like a nut. But he does not like to be flattered. He does not like people liking him. For such reasons he cannot be called a sadist.

He is frightening because he is a man of strong personality, a hard task, master and a strict disciplinarian. He would not excuse any one including his students for lapses. Therefore he appears frightening to his students. 

Q. 10. Does Frank relish Taplow criticising Mr. Harris?

Ans. Mr. Frank is envious of Mr. Crocker Harris a fellow teacher much senior to him in age and service. Mr. Harris has a strong grip on his students and Frank is envious of that. It may be that because of his envious nature he relishes when Toplow speaks imitating Mr. Harris. In fact he encourages Taplow to repeat the imitation of Mr. Harri’s speech. Although he pretends not liking it, he relishes it.

Q. 11. How does Taplow react to the sudden arrival of Millie? How does Frank behave with her?

Ans. Taplow feels frightened at the sudden arrival of Millie, the wife of Mr. Harris. His fear was that in case Millie had heard what he said about her husband. He was afraid that in case she heard she might report it to Mr. Harris which would have an adverse effect on the prospect of his remove. 

As for Frank, he welcomes Millie with elaborate politeness and feels infinitely relieved.

Q. 12. Where was Taplow sent by Millie? Why was he sent?

Ans. Millie tells Mr. Taplow that her husband Mr. Crocker Harris has gone to the Bursar’s and he will be quite late in coming to school. Indirectly she tells Taplow that it would he better from him not to wait for Mr. Harris. He does not agree. He fears that Mr. Harris might punish him. Millie asks him not to worry about him. Then she sent Taplow to the chemist with a prescription so that Mr. Harris would not be able to blame him.

Essay Type Questions and Answers

Q. 1. Sketch the character of Mr. Frank.

Ans. Mr. Frank is the young science teacher in the school of Toplow. He is a colleague of Mr. Crocker Harris. Compared to Mr. Harris, Mr. Frank is young and less experienced. He does not have the same effect upon his students as Mr. Harris has. Though a science teacher he tells Taplow that he does not like science. This shows that he is neither devoted to his profession nor interested in the subject he teaches. How can he be regarded a good teacher. Frank is light hearted and too liberal. He lacks professional etiquette and discusses about his colleagues with his student.

Mr. Frank lacks integrity and honesty and it seems that he does not bother much for rules and regulations. He advises Taplow to cut the class and go away which is not expected of a teacher. He is envious of Mr. Harris for his grip on the students.

Like an irresponsible man he relishes Taplow’s criticism of Mr. Harris. Not content with that he even encourages Taplow to imitate Mr. Harris. He feels that he is no match of Mr. Harris who is a successful teacher.

Q. 2. Sketch the character of Mr. Crocker Harris.

Ans. Mr. Crocker Harris is a fairly senior and successful teacher who is more fearful than respected. He is a middle aged man who does not like to compromise with rules. He is a strict disciplinarian and a hard task master who gives neither more nor less to a student. He will give only what the student deserves. It is because of his strict adherence to rules that he will not leak the examination result before it is formally declared by the head-master. In this respect he is different from the other teachers. He is so dutiful that he would spare no student in matters of learning lessons. He makes Taplow attend school on the last working day to compensate the loss he incurred during his week long absence. Although students are scared of Mr. Harris, he cannot be called a sadist. It is a fact that he does not like to be flattered. He is a content man and he derives contentment from his own activities. He does not like people liking him. In spite of his frightening nature and strict control students like him much. It is because of his personality and impartial treatment.

Q. 3. Compare and contrast the character of Mr. Frank and Mr. Crooker Harris.

Or

Compare Mr. Crocker Harris and Frank as school teachers?

Ans. Two human beings are hardly identical in nature and outlook. Mr. Frank and Mr. Crocker Harris are quite different in age, outlook and seniority in age and service. Frank is a young science teacher quite free and frank and rather more liberal than is expected of a school master. On the other hand Mr. Harris is a middle aged person, a serious minded teacher who does not compromise with rules. He is a hard task master. Who likes to remain within himself. Taplow has called him a shrivelled nut. He is reserved but respected. Frank on the other hand is not so. He mixes up with students like Taplow and does not hesitate even to ridicule his senior colleague and that too in presence of his students. Mr. Harris is frightening but not a sadist. He exercises full control over his students. In spite of his strict control students like him. This cannot be said of Frank. In fine it must be said that Frank is no match of Mr. Harris who must be regarded an ideal and successful teacher. 

Q. 4. Imagine yourself a student of Mr. Crocker Harris. Write a letter to year friend telling about his qualities.

Ans:

Nagaon 

26-6-2023

To

My Dear Rajesh,

I hope this will find you hale and hearty. You wanted to know about Mr. Crocker Harris, our reverend Teacher, well, I must admit that he is a fairly experienced and strict teacher. I feel he is hard in dealing with us because he wants us shine in life. He is a hard task master. He never misses a class nor is he late in attending classes. He does not excuse any student for his deliberate mistake. In fact, expects us to inculcate the good qualities. He is a man of strict personality and leads an ideal life. Some of the students do not like his strict control. They do not understand that his strictness is for our future well being. He is a highly qualified learned teacher and can teach almost all the subjects in the school syllabus.

In fine I must say that he is an ideal teacher, a grand personality who deserve respect and reverence. I wish his long life.

Please write to me telling about your ideal teacher.

yours faithfully

X

To

Mr. Rajesh konwar.

C/o Mr. R.C. Kanwar, MA

LCB Road, House No. 10

P.O. Tengakhat

Dist: Tengakhat.

Pin:- ________

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top