Class 10 History Elective Chapter 6 Emergence of Asia and Africa in the Post – Second World war Period

Class 10 History Elective Chapter 6 Emergence of Asia and Africa in the Post – Second World war Period The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Assam Board HS Class 10 History Elective Chapter 6 Emergence of Asia and Africa in the Post – Second World war Period and select needs one.

Join Telegram channel

Class 10 History Elective Chapter 6 Emergence of Asia and Africa in the Post – Second World war Period

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 History Elective Chapter 6 Emergence of Asia and Africa in the Post – Second World war Period Solutions for All Subject, You can practice these here…

Emergence of Asia and Africa in the Post – Second World war Period

Chapter : 6

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Very Short Answer Type Questions

Q 1. Name of the first Asian country to become independent. 

Ans : philippines was the first Asian country to become independent.

Q 2. Who was the leader of the Indian National Congress?

Ans : Allan Octavian Hume was the founder of the Indian National Congress.

Q 3. Who was Founder of the African National Congress ?

Ans : Nelson Mandela was the founder of the African National Congress.

Q 4. Who were the Leader of the Burmese freedom movement? 

Ans : The leader of the Burmese freedom movement were Aung san and U nu.

Q 5. Name Two leader of the freedom movement of liberation Indonesia.

Ans : Hadiningrat and Rader Adjang kartini were the two leaders of the freedom movement of Indonesia.

Q 6. Who organization the Tung – meng- hai in China ? 

Ans : Dr sun Yat-Sen organized the ‘Tung- Meng- hai’ in China. 

Q 7. Name a parson responsible for the organization of kuomintang.

Ans : Sung Chiao – jen was responsible for the organization of kuomintang.

Q 8 . Where did Chiang kai – shek establish the Chinese National government ?

Ans : Chiang kai- shek Established the Chinese National government in Canton.

Q 9. What is the present name of Gold coast?

Ans : The present name of Gold coast is Ghana.

Q 10. Which continent is called the Dark ‘Continent’

Ans : Africa is known as the ‘ Dark Continent’

Q 11. What is the present name of Peking?

Ans : The present name of peaking is Beijing.

Q 12. What is the date of the death of Dr sun Yat – Sen ?

Ans : Dr sun Yat-Sen died on 12 March 1925.

Q 13. What is present name of Congon ?

Ans : The present name of Congon is Zaire. 

Q 14. Who was the leader of the freedom of the movement of Algeria?

Ans : Mohammad Ahmad Ben Bella was the Leader of the freedom movement of Algeria.

Q 15. Which company did construct the Suez canal?

Ans : The Suez canal company construct the Suez canal.

Q 16. How many years did Nelson congress emerge ?

Ans : Nelson Mandela spent 27 years in jail.

Q 17. When did the African National Congress?

Ans : The African National Congress emerged in 1912.

Q 18. SWAPO stands for what ?

Ans:  SWAPO stands for the south west African people’s Organisation. 

Q 19. Where did Kwame Nkrumah received his 

collegiate education?

Ans: Kwame Nkrumah received his collegiate education from the Achimota college, the Lincoln University in Pennsylvania (in the USA ) and the London school of Economics ( in England)

Q 20.Where did Robert Gabriel Mugabe received his collegiate education ?

Ans Robert Gabriel Mugabe received his collegiate education at the Fort University College in south Africa and later in London.

Short Answer Type Questions :

Q 1. Freedom movement of maynmar.

Ans : Burma (mayanmar) is known for its rich agricultural and forest resources. It has also a flourishing maritine trade and commerce with the foreign countries. For these resources, Burma was colonized first by the British in 1824, which resulted in the Anglo- Burmese wars. Two more Anglo-Burmese wars took place in 1854 and 1885-86 respectively. Next, japan attacked Burma in the second World war in may 1942 and established its supermacy. This resulted in ba revolt against the Japanese colonization Under the leadership of Aung san and U Nu. These leaders thwarted the Japanese colonial power in Burma bin 1945. But, soon the British reoccupied Burma.British and returned to Burma after a few years. On 19 July 1947, Aung San was murdered and in his place , U Nu took the leadership of the negotiation. This negotiation gave fruits and Burma became free from the British colonial rule on 4 January 1948.

Q 2. Freedom movement of sir Lanka.

Ans : Sir Lanka was first colonized by portugal Later, the Dutch took the place of the Portuguese. After two centuries of Dutch rule, sir Lanka came Under the British in 1976 and in 1802, it became a crown colony. Much infulance by the Indian freedom movement, the people of sir Lanka too started a liberation movement of their own. A political party named the ‘ Cylon National Congress’ was formed in 1919 , to fight against the British.As a result of the political pressure exerted by this national party, the British home government introduce some were not happy with the few superficial reforms and they demand independence.  Finally, the British were forced to grant independence to sir Lanka on 4 February 1948.

Q 3 . Freedom Movement in Ghana.

Ans The country of ghana came under the British turned it into a crown colony. For a long time, the people of Ghana had been demanding autonomy for their country, but the British granted few constitutional reforms which did not satisfy the people. Therefore, a war of liberation was started under the leadership of Kwame Nkrumah. In june 1949, Kwame Nkrumah organized a political party named the ‘ Conversation of people’s party’. This party became the torch bearer of freedom struggle in Ghana.

During the next two General elections , this party was able to get a majority of the seats and so in 1956, the Legislative assembly passed the resolution calling for total freedom from Britain. Finally, England granted independence to ghana on 6 March 1957.

Q 4. Freedom movement in congo.

Ans : Congo was colonized by Belgium. After the end of the second World war, a war of liberation stated in Congon under the leadership of Patrice Lumumba. He organized a political organization named the ‘ Congoleess National movement’. The Belgium government tried to suppress this movement for freedom. But, the people of Congo under the leadership of Patrice Lumumba rose up in rebellion all ovee the country demanding autonomy. Even the people in the Belgium armed forces rose in rebellion in several places in support of congo’s freedom and independence. In the wake of this national movement and international pressure, the Belgium government finally granted independence to Congo on 30June 1960. This country came to be known as Zaire from 27 October 1971.

Q 5. Freedom movement in Algeria.

Ans : Algeria was colonized by France.  During the second World war, General Charles de Gaulle organized a residentace movement against the Fascists in Algeria on condition that after the end of the war, Algeria would be given freedom. But , after the end of the war, the government of France Under General de Gaulle refused to grant freedom to Algeria. This forced the people of Algeria to begin a war of liberation against the Franch. The freedom movement was organized by Mohammad Ahmad Ben Bella. He managed to escape to Cairo in 1952 and there he organized the’National Liberation Front ‘ for Algeria in 1954. 

The National Liberation Front declared independence for Algeria. France meanwhile, launched ruthless repression and thousands were put behind the bars. However, being pressurized by the international community, General de Gaulle held a referendum in France in 1960 on the question of granting freedom to Algeria granting freedom to Algeria. Therefore, France granted independence to Algeria on 3 July 1962 and Mohammad Ahmad Ben Bella became the first prime Ministers of independent Algeria.

Q 6. Emergence of the state of Israel.

Ans : Before the creation of Israel, the Jews were homeless in the world. On 14 May 1948 , the state of Israel was created on the eastern coast of the Mediterranean Sea exclusively for the news. They were a nation without a state. Several years before the creation of Israel, Palestinian had been under British Control as per the mandatory system of the league of Nations. While Palestine was under British Control, the the Anglo-American bloc helped the immigration and settlement of Jews from different parts of the world in Palestine. By the beginning of the second World war in 1939, the number of Jews Who got settled in Palestine had reached a huge number. This caused armed conflict between the Arabs and the Jews. Therefore, UNO organized the division of Palestine into two countries, one for the Arabs and other for the jews. But , even after the formation of the New state of Israel, the armed conflict between Israel and the neighbouring Arab nations continued disturbing the peace of the Middle East several times.

Q 7. Palestine Liberation Organisation.

Ans : In the wake of the creation of Israel in 14 may 1948, the  palestaine Liberation Organisation (PLO) was Organized mainly to  bring about as much harm as possible to Israel and liquidated damages this state if possible. The main Leander of this Organisation was Yasser Arafat. Since its formation in 1964 , the PLO was able to make political, military and economic attack on Isreal, but each time Isreal retaliated with equal force. In the beginning, the PLO came to be controlled by the Syrian unit Al-Fatah, an extremist group. In addition , some other extremist outfits such as the ‘palestine Liberation Front’, the ‘Black September’, etc.

Worked Under the banner of the PLO. They were engaged in sabotage Activities in different parts of the world particularly against Jews. Due to constant attack by Israel, many of these outfits left Syria and Lebanon and settled in Algeria. In 1974;, the headquarters of the PLO was also shifted to Algiers, the leader of the PLO declared the creation of an independent Palestine state which consisted of the west Bank and the Gaza strip. Some sort of peace was brought between the  new state of Palestine and Israel by an agreement signed on 13 May 1994.

Q 8. Yasser Arafat 

Ans : Yasser Arafat was the leader of the palestaine Liberation Organisation. In fact, he was one of the founding fathers of this organisation. He spent his whole life promoting this organisation and its cause. Eventually, he became the spokesman for the Muslim of Palestine Who had to fight against the Jews. On 15 November 1988, Yasser Arafat declared the new state of Palestine comprising the west Bank and the Gaza strip. The new state of Palestine was immediately recognized by 80 countries. The credit of establishemeaning the new state of Palestine definitely goes to Yasser Arafat . After a long period of confilct with Isreal, Yasser Arafat, on behalf of the palestaine, signed an agreement with Israel on 13 May 1994 restoring peace and normalcy in the country. Yasser Arafat is considered to be one of the greatest leaders of the Muslim world.

See Next Page No Below…

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising