Class 10 English Chapter 13 The Hundred Dresses – II

Class 10 English Chapter 13 The Hundred Dresses – II The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 13 The Hundred Dresses – II and select need one.

Class 10 English Chapter 13 The Hundred Dresses – II

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 13 The Hundred Dresses – II Solutions for All Subjects, You can practice these here…

The Hundred Dresses – II

Chapter – 13

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Oral comprehension check – I

1. What did Mr. Petronski’s letter say?  

Ans: Mr. Petronski’s letter was addressed to the school authorities informing that Wanda would not come to school anymore as they were moving to a bigger city. It also mentioned that nobody would call her by funny names as there were plenty of other funny names in the new city.

2. Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy or upset? 

Ans: No, MIss Mason is not angry with the class. She is unhappy and upset because she never expected this from her stdents. She wants her students to realize tgheir fault and think about it seriously.

3. How does maddie feel after listening to the note from wanda’s father? 

Ans: Maddie feels sorry and ashamed for the behavior although she herself did not make fun of Wanda. She never tried to stop Peggy from doing so and remained a silent spectator. She feels like a coward.

4. What does Maddie want to do? 

Ans: Maddie wants to go to Wanda and beg apology saying whatever she did was not meant to hurt her feelings. 

Oral comprehension check check-II

1. What excuses does Peggy think up for her behavior? Why? 

Ans: The excuse that Peggy thought up for her behavior was that she never called Wanda a foreigner or made fun of her name. She also said that she never thought Wanda had even the sense to know that they were making fun of her. She thought Wanda was too dumb. However, she appreciated the fact that Wanda could draw so well.

2. What are maddie’s thoughts as they go to boggins heights? 

Ans: Maddie is feeling bad about Wanda and herself. She is feeling very sad for not even getting a chance to say sorry to Wanda. She is also thinking to tell her that the whole school thought how wonderful she was and that she must not leave the school because of their behavior.

3. Why does wanda’s house remind maddie of wanda’s blue dress?

Ans:  wanda’s house reminds maddie of wanda’s blue dress because the house is shabby but clean as is her dress.

4. What does maddie think hard about? What important decision does she came to?

Ans: Maddie thinks about how she was a silent spectator when others humiliated Wanda. She decides that she would never do the same again. She would stand up for anyone who was being made fun of in the same way as Wanda, even if it meant losing a friend.

Oral comprehension check – III

1. What did the girls write to Wanda? 

Ans: The girls wrote a friendly letter to Wanda telling her that she had won the contest. They also wrote how pretty her drawings were. They asked her if she liked the place where she was living and if she liked her new teacher.

2. Did they get a  reply? Who was more anxious for a reply, Peggy or maddie? How do you know? 

Ans:  No, they did not got a reply, maddie was more anxious. She Could. D not sleep well and burst out crying for wanda. 

3. How did the girls know that wanda liked them even though they had teased her? 

Ans: They knew that wanda liked them even though they had teased her bec she gave two of her drawings to them and wished merry Christmas to all. 

Thinking about the text

1. Why do you think wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family? 

Ans: Wandas family moved to a different city because her father felt hurt when the children teased Wanda. He had an opinion that bigger cities have cosmopolitan populations and they are attuned to seeing people from different cultures and races and have a better sense of cultural sensibilities.

2. Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right? 

Ans: Yes, Maddie was right when she thought her silence was as bad as Peggy’s teasing because it encouraged Peggy to do so. 

3. Peggy says, “I never thought she had the sense to know we were making fun of her any way. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!” what led Peggy to believe that wanda was dumb? Did she change her opinion later? 

Ans: Wanda never made any reply to Peggy’s teasing. Wanda remained silent and her silent reply was serious. She was not dumb at all. Peggy changed her opinion later and regretted it. 

4. What important decision did maddie make? Why did she have to think hard to do so?

Ans: The important decision that Maddie made was that she would never stand by and say nothing again. If she ever heard anybody picking on someone because they were funny-looking or because they had strange names, she would speak up. She did not even mind losing Peggy’s friendship over it.

5. Why do you think Wanda gave maddie and Peggy the drawings of the dresses? Why are they surprised?

Wanda requested Mrs Mason to give two of her drawings to Maddie and Peggy perhaps this way she wanted to show both of them that she had forgiven and forgotten their behavior.

They both were surprised because they always made fun of her dresses and insulted her but she had gifted them with those beautiful designs.

6. Do you think Wanda really thought the girls were teasing her? Why or why not?

Ans:  yes, Wanda really thought the girls were teasing her-as she was highly sensitive and intelligent. She showed her talent in her drawings by drawing their faces.

Thinking about Language

I. Here are thirty adjectives describing human qualities. Discuss them with your partner and put then in the two words webs (given below)  according to whether you think they show positive or negative qualities. You can consult a dictionary if you are not sure of the meanings of some of the words. You may also add to the list the positive or negative ‘pair’ of a given word. 

Kind, sarcastic, courteous, arrogant, insipid, timid, placid, cruel, haughty, proud, zealous, intrepid, sensitive, compassionate, introverted, stolid, cheerful, contended, thoughtless, vain, friendly. Unforgiving, fashionable, generous talented, lonely, determined, creative, miserable, complacent. 

II. What adjectives can we use to describe Peggy, Wanda and Maddie? You can choose adjectives from the list above. You can also add some of your own. 

1. Peggy………………. 

2. Wanda……………… 

3. Maddie……………. 

Ans: 1. Peggy – sarcastic, cruel, proud, thoughtless, jealous, vain, haughty, arrogant, insipid, sadistic, introverted, unforgiving. 

2. Wanda – kind, courteous, intrepid, compassionate, contended, generous, talented, lonely, determined, creative, introverted, complacent. 

3. Maddie – insipid, timid, placid, stolid, friendly. 

III. Find the sentence in the story with the following phrasal verbs.

Lined up, thought up, took off, stood by

Ans: 1) All lined up,……. 

2) Peggy, who had thought up the game,…….. 

3) Miss Mason took off her glasses,……. 

4) She had stood by and said nothing,…… 

2. Look up these phrasal verbs in a dictionary to find out if they can be used in some, other way. (Look at the entries for line, think, take, and stand in the dictionary.)  Find out what other preposition can go with these verb. What does each of these phrasal verbs mean? 

Ans: 1. line –

i) lined with (in a line) 

ii) lined up (get into a line) 

iii) line something up (queue /form) 

iv) line abreast. (abreast of each other) 

2) think –

i) think up (devise, conceive, invent) 

ii) think about (examine, consider really, reflect upon) 

iii) think of (consider, take into account, imagine) 

iv) think out (consider carefully and make a plan for) 

v) think over (reflect up on, consider further) 

3) take –

i) take after (resembles) 

ii) take apart (separate into parts) 

iii) take away from (lesson, weaken, diminish, remove) 

iv) take back (retreat, with, draw) 

v) take down (write down, lower) 

vi) take in (receive, absorb, understand) 

vii) take off (make a start in jumping; remove) 

viii) take on (become exited or agitated; undertake) 

ix) take somebody on (accept as an opponent; engage, fight) 

x) take something out (extract, remove) 

xi) take over (accept duties, responsibilities) 

xii) take up (lift up; raise) 

4) Stand –

i) stand by (be a bystander) 

ii) stand back (move back) 

iii) stand at (be at a certain level) 

iv) stand aside (be inactive; do nothing) 

v) stand down (retire from a witness box or similar position) 

vi) stand for (represent; support) 

vii) stand in (take a share in) 

viii) stand off (remain at a distance; move away) 

ix) stand out ( be easily seen above or among others) 

x) stand over (be postponed) 

xi) stand to (take up position to resist possible attack) 

xii) stand up (upright) 

3. Use at least five such phrasal verbs in sentences of your own. 

Ans: i) line up :- The general lined up his troops. 

ii) think of :- He thought of a new plan. 

iii) think over :- Please think over the matter again. 

iv) take for :- I took him for Ramesh. 

v) Stand by :- He stood by her in her distress. 

4. Colours are used to describe feelings, moods and emotions. Match the following ‘colour expressions with a suggested paraphrase. 

(i) The Monday morning – feel embarrassed / angry / as hamed. 

(ii) Go red in the face – feel very sick, as if about to vomit. 

(iii) Look green-sadness or depression after a weekend of fun. 

(iv) The red carpet – the sign or permission to begin an action. 

(v) Blue – blooded – a sign or surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting. 

(vi) A green belt – in a unlawful act; while doing something wrong. 

(vii) A black guard – a photo graphic print of building plans; a detailed plan or scheme. 

(viii) A grey area – land around a town or city where construction is prohibited by law. 

(ix) A white flag – an area of a subject or a situation where matters are not very clear. 

(x) the green light – of noble birth or form a royal family. 

Ans: (i) The Monday morning – sadness or depression after a blessed weekend of fun. 

(ii) Go red in the face – feel embarrassed /angry /ashamed 

(iii) Look green – feel very sick, as if about to vomit

(iv) The red carpet – a special welcome. 

(v) Blue-blooded – of noble birth from a royal family. 

(vi) A green belt – land around a town or city where construction is prohibited by law. 

(vii) A blackguard – a dishonest person with no sense of right or wrong. 

(viii) A grey area – an area of a subject or a situation where matters are not very clear. 

(ix) A white flag – a sign of surrender or a cceptance of defeat, a wish to stop fighting. 

(x) A blue print – a photographer print of building plans; a detailed plan or scheme. 

(xi) Red-handed – in a unlawful act, while doing something wrong. 

(xi) The green light – the sign or permission to begin an action. 

Speaking

Role Play 

           The story of Wanda petronski presents many characters engaged in many kinds of behavior (teasing, playing, sitting in class….) From groups. Choose an episode or episodes from the story. Assign roles to each member of the group from that episode, and try to act it to like a play, using the words in the story. 

Ans: Do yourself in the class. 

Writing

1. Look again at the letter which Wanda’s father writes to miss Mason, Wanda’s teacher. Mr. Petronski is not quite aware how to write a formal letter in English. Can you rewrite it more appropriately? Discuss the following with your partner before you do so. 

The format of a formal letter: How to begin the letter and how to end it; the language of the letter needs to be formal. (Avoid informal word like ‘holler’ and fragments like ‘No more ask why funny name. ‘)write complete sentences. 

Ans: Dear Miss Mason 

I am Wanda petronski’s father. I would like to inform you that my daughter Wanda will not be able to come to your school any more. And Jack will also not come. We all are moving away to a big city where no one will tease Wanda for having a funny name because there will be plenty of funny names there. We hope we shall have good times there. 

Thanking you

Yours sincerely 

Jan Petronski

2. Are you interested in drawing and painting? 

Ritu Kumar, One of India’s best known dress designers, has no formal training in designing She started by sketching ideas for her own dresses, and getting them stitched by a tailor. Ritu’s friends liked her dresses so much that they asked her to design clothes for them, and even paid her for it! 

Imagine you are going to make a career our of your hobby. What sort of things will you need to learn? Write a paragraph or two on this topic after consulting an expert or doing reference work on your chosen area. 

Ans: I want to be a photographer. For the purpose I will have to concentrate on a certain area of activity to know all about the technical aspects of photography. The monetary side should also be taken into my consideration. I shall have to undertake the risk involving it. 

3. Rewrite a part of the story as if Wanda is telling us her own story. 

Ans: I faced challenging moments during my school days, where I was surprised by the rudeness of my classmates. They lacked empathy and would mock me about my name and attire. Peggy, considering herself the ultimate leader in teasing, showed no interest in understanding my feelings or recognizing my talents. Maddie always sided with her, focusing solely on outward appearances and neglecting human values. Despite the difficulties, I persevered.

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

Comprehension questions and answers

Q:- Read the passages carefully and answer the questions choosing appropriate options given below :-

1. A deep silence met the reading of this letter miss Mason took her glasses, blew on them and wiped them on her soft white handkerchief. Then she put them on again and looked at the class. When she spoke her voice was very low. 

” I am sure that none of the boys and girls in room thirteen would purposely and deliberately hurt anyone’s feelings because his or her name happened to be a long, unfamiliar one. I prefer to think that what was said in thoughtlessness. I know that all of you feel the way I do, that this is a very unfortunate thing to have happened unfortunate and sad, both. And I want you all to think about it”. 

Questions :-

1. What did miss Mason do after reading the letter? 

a) Enjoyed very much. 

b) Become silent.

c) Took off her glasses. 

d) Spoke very low. 

Ans: c) Took off her glasses.

2. According to Mason someone hurt wanda-

a) Intentionally.

b) Tactfully.

c) Willfully.

d) Thoughtlessly.

Ans: d) Thoughtlessly.  

3. Miss Mason termed the incident – 

a) Not desirable.

b) Unfortunate and sad.

c) Unfortunate.

d) Sad.

Ans: b) Unfortunate and sad.

4. Miss Mason spoke in a – 

a) Low voice.

b) Loud voice.

c) Hurry.

d) Bad mood. 

Ans: a) Low voice.

2. “I think that’s where the petronski live,” said maddie, pointing to a little white house. Wisps of old grass stuck up here and there along the pathway like thin kittens. The house and its sparse little yard looked shabby but clean. It reminded maddie of  wanda’s one dress, her faded  blue cotton dress, shabby but clean. 

There was not a sign of life about the house. Peggy knocked firmly on the door, but there was no answer. She and maddie went around to the back yard and knocked there. Still there was no answer. 

There was no doubt about it. The Patron Skis were gone. How could they ever make amends? 

Questions :-

1. Who accomplished maddie to the little house? 

a) Peggy.

b) Wanda.

c) Mason.

d) Her friends.

Ans: a) Peggy.

2. Wanda’s house was- 

a) Shabby.

b) Grassy.

c) Clean.

d) Shabby but clean.

Ans: d) Shabby but clean.

3. why was there no answer? Because – 

a) Wanda wasn’t there. 

b) wanda’s family had left the place. 

c) Wanda was sleeping. 

d) Wanda did not like to answer. 

Ans: b) wanda’s family had left the place.

4. what reminded maddie wanda’s faded blue dress? 

a) The road.

b) The location.

c) The house. 

d) The yard. 

Ans: c) The house.

3. On Saturday maddie spent the afternoon with Peggy. They were writing a letter to Wanda petronski. It was just a friendly letter talking about the contest and telling Wanda she had  won. They told her how pretty her drawings were. And they asked her if she liked where she was living and if she liked her new teacher. They had meant to say they were sorry, but it ended up with their just writing a friendly letter, the kind they have  written to any good friend, and they signed it with lots of x’s for love. They mailed the letter to noggins  heights, writing ‘please forward’ on the envelope. 

Questions :-

1. The letter written to Wanda was a –

a) Formal letter.

b) Love letter.

c) Friendly letter.

d) Usual letter.

Ans: c) Friendly letter. 

2. Who wrote the letter?

a) Peggy.

b) Maddie.

c) Wanda.

d) Peggy and maddie.

Ans: d) Peggy and maddie.

3. They ended the letter whit –

a) Sadness.

b) Pleasure.

c) Love.

d) Lots of x’s for love.

Ans: d) Lots of x’s for love.

4. Why did they think that the letter had reached Wanda?

a) They got an acknowledgment. 

b) Wanda’s reply come. 

c) The letter did not come back.

d) None of these.

Ans: c) The letter did not come back.

4. She went home and she pinned her drawing over a torn place in the pink – flowered wallpaper in the bedroom. The shabby room come Alive from the brilliancy of the colours maddie sat down on her bad and looked at the drawing. She had stood by and said nothing. But Wanda had been nice to her, anyway.

Tears blurred her eyes and she gazed  for a long time at the picture. Then hastily she rubbed her eyes and studied it intently. The colours in the dress were so vivid that she had scarcely noticed the face and head of the drawing. But it looked like her, maddie! It really looked like her own mouth.

Questions :-.

1. Where did maddie pin her drawing?

a) On her table. 

b) On the wall.

c) In the drawing room. 

d) Over a torn place in the wallpaper in the bedroom.

Ans: d) Over a torn place in the wallpaper in the bedroom.

2. What happened when she pinned the drawing in her bedroom?

a) The drawing because brighter. 

b) It because more beautiful. 

c) It darkened the room. 

d) The room came alive.

Ans: d) The room came alive.

3. what did  maddie think of Wanda?

a) Wanda was cruel. 

b) Wanda was beautiful. 

c) Wanda had been nice to her. 

d) Wanda hated Peggy.

Ans: c) Wanda had been nice to her.

4. What did maddie discover in the drawing?

a) An image of a girl. 

b) The image of Peggy. 

c) The image of herself. 

d) The image of Wanda.

Ans: c) The image of herself.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top