Class 10 English Chapter 14 Animals

Class 10 English Chapter 14 Animals The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 14 Animals and select need one.

Class 10 English Chapter 14 Animals

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 14 Animals Solutions for All Subjects, You can practice these here…

Animals

Chapter – 14

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Multiple Choice Questions & Answers

1. Who is the poet of the poem ‘‘Animals”?

(a) Leslie Norris

(b) Robert Frost

(c) Carolyn Wells

(d) Walt Whitman 

Ans. (d) Walt Whitman.

2. Who, according to the poet, is better?

(a) human beings 

(b) animals 

(c) plants 

(d) none

Ans. (b) Animals.

3. What do humans do that animals don’t?

(a) greed

(b) jealousy

(c) infuriate

(d) All of the above

Ans. (d) All of the above.

4. What is the meaning of ‘‘placid”? 

(a) peaceful 

(b) clumsy 

(c) greedy 

(d) jealousy 

Ans. (b) Clumsy.

5. Who is not dissatisfied always? 

(a) humans 

(b) animals 

(c) plants 

(d) All of the above 

Ans. (b) animals.

6. What qualities have the humans given up?

(a) innocence

(b) kindness  

(c) truthfulness 

(d) All of the above 

Ans. (d) All of the above.

7. What is the attitude of the animals toward their sins?

(a) confused and unhappy.

(b) calm, peaceful and self-confident

(c) confused and bored

(d) none of the above

Ans. (b) Calm, peaceful and self-confident.

8. What is the meaning of “whine”? 

(a) a beverage 

(b) cry

(c) shout

(d) None

Ans. (b) Shout.

9. Who, according to the poet, is better?

(a) human beings 

(b) animals

(c) both are equal 

(d) none

Ans. (b) Animals.

10. Why do humans lie awake in the dark?

(a) Do not feel sleepy

(b) Do not feel tired 

(c) Worried

(d) Cry for their sins

Ans. (d) Cry for their sins.

Thinking about the poem

1. Notice the use of the word ‘turn’ in the first line. ‘I think I could turn and live with animals…’ what is the poet turning from? 

Ans: The poet is turning from a human – being to an animal. 

2. Mention three things that humans do and animals don’t. 

Ans: Humans cry about their condition. They lie awake in the dark and weep for their sins. They also hanker after owning wealth. But animals don’t do these.

3. Do humans kneel to other humans who lived thousands of years ago? Discuss this in groups. 

Ans: yes, humans – beings kneel to other humans as a part of their culture to show respect to the elders.

4. What are the ‘to kens’ that the poet says he may have dropped long ago, and which the aminals  have kept for him? Discuss this in class. (hint : Whitman belongs to the romantic  tradition that includes rousseau and wordsworth, which holds that civilisation has made humans false to their own true nature. What could be the vaise aspects of our nature as living beings that humans choose to ignore or deny?) 

Ans : The ‘ tokens’ are love, affection, kindness, sympathy etc. The  poet says that he may have dropped these human qualities. Because all these have disappeared from among man. But animals have not lost their qualities, so they are better than humans in many ways. 

Comprehension questions and answers

Q:- Read the extract and answer the questions choosing the most appropriate options given below:-

1. They do not sweat and whine about their condition, they do not lie awake in the dark and weep for their sins, they so not make me sick discussing their duty to god, no one is dissatisfied, not one is demented with 

The mania of owning things, 

Nor one kneels to  another, nor to his  kind that 

Lived thousand of years ago, not one is respectable or unhappy over the whole earth. 

Questions :- 

1. What do the animals not do about their condition? 

a) They do not weep.

b) They do not pray.

c) They do not sweat and complain.

d) They do not love others.

Ans: c) They do not sweat and complain.

2. What do the animals not do for their sins? 

a) They do not repent.

b) They do not pray.

c) They do not commit sin. 

d) They do not lie awake in the dark and weep. 

Ans: d) They do not lie awake in the dark and weep.

3. No one of them is dissatisfied because

a) They have everything. 

b) They can own everything. 

c) They have no mania of owning thing. 

d) Human beings have the mania of owning things. 

Ans: c) They have no mania of owning thing.

4. Why does no one kneel to another? Because

a) All are equal.

b) Someone is superior.

c) Someone is inferior.

d) All are powerful.

Ans: a) All are equal.

2. So they show their relations to me and I accept them, they bring me tokens of myself, they evince 

Them plainly in their possession I wonder where they get those  tokens, Did I pass that way huge times ago and negligently drop them? 

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

Questions :- 

  1. who are the ‘they’ here

a) The human beings.

b) His friends.

c) The animals.

d) The vegetation.

Ans: c) The animals.

2. What do they bring to the poet? 

a) Love and affection.

b) Sincerity.

c) Symbol of love.

d) Familiarity.

Ans: a) Love and affection. 

3. How do they show their love? 

a) Artificially.

b) Plainly.

c) In a complex manner.

d) Emotionally.

Ans: b) Plainly. 

4. Where do they get those token from? 

a) The field.

b) Other living beings.

c) Man.

d) Among themselves. 

Ans: c) Man.

Short answers type questions

1. Why does the poet want to ‘turn and live’ with animals? 

Ans:- The  poet found that animals possess better qualities than man. They are peace – loving and self- contained. They do not complain about their condition and do not weep for their sins. They don’t hanker after  wealth. So the poet wants to turn live with animals. 

2. How are animals different from man in relation to owing things?

Ans:- In the case of owning things  animals are different from man. Man is greedy and madly hankers after wealth. But  animals never do so. They are not interested in owning material  things. 

3. What does the poet think of the tokens which came to the animals? 

Ans:- The poet thinks that man had those tokens of love long ago. As a man he too had those human qualities. But he wonders if he had left those for the animals long ago.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top