🪔 Diwali Maha Offer Class 10 & 12 Bundles @ ₹299 ₹599
Ends in:
03d
14h
35m
40s

SEBA Class 9 English MCQ Chapter 10 Kathmandu

SEBA Class 9 English MCQ Chapter 10 Kathmandu As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 9 English MCQ Chapter 10 Kathmandu and select need one. SEBA Class 9 English Multiple Choice Question Answers Download PDF. SEBA Class 9 English Objective Type Solutions.

SEBA Class 9 English MCQ Chapter 10 Kathmandu

Also, you can read the SEBA book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Board of Secondary Education, Assam (SEBA) Book guidelines. SEBA Class 9 English MCQs are part of All Subject Solutions. Here we have given Class 9 English MCQ for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 10

PROSE SECTION
MCQs

1. In which town did the author get a cheap room and sleep for hours?

(i) Delhi.

(ii) Patna.

(iii) Kathmandu.

(iv) Varanasi.

Ans: (iii) Kathmandu.

2. Which two religious communities consider the temples visited by the author sacred?

(i) Hindus and Sikhs.

(ii) Hindus and Buddhists.

(iii) Buddhists and Jains.

(iv) Muslims and Hindus.

Ans: (ii) Hindus and Buddhists.

3. What does the sign outside Pashupatinath proclaim?

(i) Entry for tourists only.

(ii) Entry for Buddhists only.

(iii) Entry for the Hindus only.

(iv) Entry for priests only.

Ans: (iii) Entry for the Hindus only.

4. Which river flows below the Pashupatinath temple?

(i) Ganga.

(ii) Yamuna.

(iii) Kosi.

(iv) Bagmati.

Ans: (iv) Bagmati.

5. Who appears at Pashupatinath, causing everyone to bow and make way?

(i) A saint.

(ii) A minister.

(iii) A princess of the Nepalese royal house.

(iv) A famous monk.

Ans: (iii) A princess of the Nepalese royal house.

6. What breaks out between two monkeys at Pashupatinath?

(i) A race.

(ii) A fight.

(iii) A game.

(iv) A dance.

Ans: (ii) A fight.

7. What is being cremated on the banks of the Bagmati River?

(i) A tree.

(ii) An animal.

(iii) A corpse.

(iv) An idol.

Ans: (iii) A corpse.

8. According to local belief, when will the evil period of Kaliyug end?

(i) When the river dries up.

(ii) When the shrine disappears.

(iii) When the goddess escapes from the shrine.

(iv) When a new temple is built.

Ans: (iii) When the goddess escapes from the shrine.

9. Which Buddhist shrine of Kathmandu is described as a haven of quietness?

(i) Sarnath.

(ii) Bodh Gaya.

(iii) Boudhanath Stupa.

(iv) Mahabodhi Temple.

Ans: (iii) Boudhanath Stupa.

10. Who own many of the shops around the Boudhanath Stupa?

(i) Indian traders.

(ii) Tibetan immigrants.

(iii) Chinese merchants.

(iv) Nepalese farmers.

Ans: (ii) Tibetan immigrants.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top