Class 12 History Chapter 11 Mughal Emperor and History

Class 12 History Chapter 11 Mughal Emperor and History The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Assam Board HS 2nd Year History Chapter 11 Mughal Emperor and History Question Answer.

Join Telegram channel

Class 12 History Chapter 11 Mughal Emperor and History

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 12 History Chapter 11 Mughal Emperor and History Solutions for All Subjects, You can practice these here.

Mughal Emperor and History

Chapter – 11

PART – II

Very Short Answer Type Questions

Question 1. Where does the word ‘Mughal’ came from? 

Ans. From the word  ‘Mongol’.

Question 2. When and where was Babar born? 

Ans. Babar was born in 1483 in a place called Fargana. 

Question 3. In which year the first panipat war took place. 

Ans. In 1526. 

Question 4. Who became the emperor after Babar? 

Ans. After Babar, his son Humayun became the emperor. 

Question 5. In which year did Shershah die? 

Ans. Shershah died in 1645. 

Question 6. Who is called the greatest emperor of the Mughal era? 

Ans. Akbar. 

Question 7. Who took alamgir’s title? 

Ans. Aurangjeb took the title of Alamgir. 

Question 8. Who is the founder of the Mughal Empire?

Ans. Babar.

Question 9. Why do Mughals call themselves tymubids? 

Ans. The Mughals were descendants of Taimur. 

Question 10. In what language was the history of the Mughal era written? 

Ans. Persian. 

Question 11. What was the mother tongue of the Mughals? 

Ans. Turkish. 

Question 12. Who translated the Ramayana into persian? 

Ans. Barauni.

Q13. Who called painting magic? 

Ans. Abul Fazal.

Question 14. Who wrote ‘Akbar Nama’? 

Ans. Abul Fazal. 

Question 15. Who is the author of Badshah Naama? 

Ans. Hamid Lahiri. 

Question 16. Since when is the Badshah name officially published? 

Ans. In 1997. 

Question 17. Who built Agra Fort when? 

Ans. Akbar built it in 1560. 

Question 18. Who established the capital in Lahore? 

Ans. Akbar.

Question 19. What does ‘jharokha’ mean? 

Ans. The balcony was called jharokha. 

Question 20. What is ‘Diwan – E – Aam’? 

Ans. The universal meeting of the Palace was called ‘Diwan – E – Aam’. 

Question 21. What does it mean to say ‘Devanai-E- Khas’? 

Ans. The Mughal emperors called their own secret meeting ‘Dewan – E-Khas’. 

Question 22. What does the word ‘herem’ mean? 

Ans. Holy place. 

Question 23. Who is the composer of ‘Humayun Nama’? 

Ans. Gulbadan Begum. 

Question 24. What does the word ‘Mos’ mean? 

Ans. Place or rank. 

Question 25. What does ‘Dewan – A – Allah’ mean? 

Ans. Finance Minister of mughal era.

Question 26. Give the Meanings of the followings : Sahensah , Jahangir , Chahjahan. 

Ans. (a) Sahensah – King of The King. 

(b) Jahangir — The world is its own subordinate. 

(c) Sahjahan – King of the world. 

Question 27. Mention two features of Mughal elders. 

Ans. (a) Compulsory observance of the basic or zakat towards religion. 

(b) It was mandatory to name Allah by offering prayers at three o’clock. 

Question 28. Who was known as Kazi? 

Ans. The chief judge was called Kazi. 

Question 29. Who was called Deshmukh? 

Ans. The zamindars of Shiva’s reign were called deshmukhs. 

Question 30. Who is called a Pagi? 

Ans. Regular soldiers led by Shivaji were called Pagi. 

Question 31. What does jayabit mean? 

Ans. Regular legal system was called jayabit. 

Question 32. Who was known as fauzdar ? 

Ans. The chief administrative officer of the Mughal era was called Fauzdar. 

Question 33. Who was known as Justice?

Ans. The chiefs of the Maratha regime were called Justice. 

Question 34. Who is called mardesh mukha? 

Ans. Donations of Shivaji’s reign – The people associated with Dakshina were called mardesh mukhas. 

Question 35. Who was known as shildar? 

Ans. Shivaji’s cavalry was called Shildar. 

Question 36. What was the previous name of sher shah? 

Ans. Farid was the former name of sher shah.

Question 37. Who was Akbar’s guardian when he was a child? 

Ans. Vairam Khan. 

Question 38. Which Sikh cleric was killed by Aurangjeb? 

Ans. Sikh guru Teg Bahadur was killed. 

Question 39. Who constructed the Great Trunk road? 

Ans. Shershah.

Question 40. Who is the founder of Sikhism? 

Ans. Guru Nanakdev. 

Question 41. Mahabharata was translated into Persian by what name? 

Ans. Rajam Nama. 

Question 42. In what language was Babar’s memory written? 

Ans. First written in Turkish and later translated into Persian language. 

Question 43. Who called painting magic? 

Ans. Abur Fazal said. 

Question 44. Who composed Humayun Nama? 

Ans. Gulbadan Begum composed it. 

Question 45. What was the pace? 

Ans. Pescus was a king’s followers.

Short Question And Answer-

Question 1. What information can be obtained from Mughal history? 

Ans. From mughal history we can learn about the social system of that era, the regime of rulers, religion, imagery and the relationship of mughals with foreigners. 

Question 2. Where does the word Mughal originate? 

Ans. The word Mughal comes from the word Mongol. The Mongols were closely associated with the Muslims of the place by moving from their original residence to the western part of Central Asia. People in this area called them ‘Mughals’. Later the word Mughal originated from this Mughal word. 

Question 3. Why did the Mughals call themselves Taimuris? 

Ans. The Mughals called themselves Taimuris. Because they were descendants of The Taimur, the Turkish invader. 

Question 4. Write two objectives of creating history. 

Ans. (a) The Mughal sans history was created by trying to capture the Mughal Empire as a Jnanadeepa Empire. 

(b) History was also made to show whether the work of those opposing the Mughal Empire was good or bad. 

Question 5. Which language did Akbar declare as darbari language and why? 

Ans. Akbar first recognized Persian as the darbari language at the end of many thoughts because iranian and Central Asian residents attracted Emperor Akbar to the Persian language.

Question 6. What is a nostalgic style? 

Ans. Nostalgic style was very popular in Akbar. Because this is a liquid style written with pen on horizontal flat sheets. Pens 5 to 10 m. The long pointed was high. 

Question 7. Who formed the Asiatic Society? 

Ans. The Asiatic Society was formed in 1784 under the leadership of Sir William Johns. The main objectives and objectives of the event were to edit the heavy manuscripts and take up the work of chhapa. 

Question 8. Sulh – E – Kaul means what do you mean? 

Ans. Sulh – E-Kaul means full peace. That is, the ideal or principle that Sakala showed tolerance for religion and community was called sulha-e-kaul ideology. 

Question 9. What is Jizya Tax? 

Ans. A religious tax was imposed on Muslims during the Mughal period. This was called Jijia Tax. However children, women and Brahmins were excluded from this tax. 

Question 10. Who was Jahanara? Mention his two contributions. 

Ans. Jahanara was the daughter of Teajahan. His two contributions are- 

(a) Year after year he was able to collect revenue as much as a high ranking mansabdar. 

(b) Jahanarai was able to bring economic sources under his control. 

Question 11. Write the names of two artists who accompanied Humayun. 

Ans. The names of the two artists who accompanied Humayun are Mir Syed Ali and Abdus Samad.

Question 12. How have Mughal images expressed the concept of divine light? 

Ans. According to divine light, the Mughal emperors had directly acquired a divine power from God. For example queen Of Mughals Alankura imbibes a sun ray or heavenly light while she was living in the camp. 

Question 13. According to Abul Fazal did the Mughal emperor save the four entities? 

Ans. According to Abul Fazal, the four entities saved by the Mughal emperor are life, wealth, respect and faith. 

Question 14. Who were the successors after Akbar? 

Ans. The successors after Akbar are Jahangir, Sahjahan and Aurangzev. 

Question 15. When and during whose reign did the Mughal Empire collapse? 

Ans. During the reign of the last Mughal Emperor Bahadur II after the Sepoy Mutiny of 1857, the picture of the Mughal Empire was forever dead.

Question 16. Who gave the book Badshah Nama as a gift to when and whom? 

Ans. In 1799, the new book Badshah nama, the new book of Ayodhya, was given as a gift to Emperor George III of England. It is currently stored in the royal museum in England.

Question 17. Writing the names of elite or classes under the Mughals. 

Ans. These classes or classes are Ibani, Tubani, Afghani, Rajput, Dakshini etc. 

Question 18. What was the language of the Mughal royal court? 

Ans. Persian language. 

Question 19. In which year did the Mughal Empire disappear? 

Ans. At the end of 1857. 

Question 20. What do you mean by saar salim and zaminbas? 

Ans. Sirat Salim and Zaminbas means are- Two methods or rules that greet the Mughal Emperor. According to the Saar Salim method, a person should greet the emperor by raising his right hand gradually from the ground or the ground to the lower head. Zaminbs means kissing the land or soil by hand. 

Question 21. What other festivals did the Mughal emperors celebrate in Rasar? 

Ans. The Mughal emperors celebrated three festivals a year. These three festivals are — celebrating the emperor’s birthday according to the sun year, celebrating the emperor’s birthday according to the sanity and celebrating the Nauraj i.e. Iranian New Year. 

Question 22. What does tuldan mean? 

Ans. On his birthday, the emperor measured his weight on the scales and donated a variety of different things etc. This was called tuladan. 

Question 23. What does it mean by the name of Harem?

Ans. The Mughals almost used the word herm in the family sphere. The word herm originated from the Parsi word Haram. This means the sacred place.

Question 24. Who was Gulbadan Begum? 

Ans. Gulbadan begum was humayun’s sister and Akbar’s aunt. He had special knowledge in Turkish and Persian. He had formulated the book Humayun Nama. 

Question 25. What does it mean to say ‘Manasava’? 

Ans. The word Mansav means place or rank. This explained to the Mughal raj employee. Mughal festival was known by the two numbers name ‘Jat’ and ‘Sawar’. Jat is the rank of the main matsavdar. This indicates his place and salary in his relevant organization. Sowar on the other hand also showed how many cavalry could be placed under him.

Question 26. Who were the Jesuits?

Ans. The Jesuits were christian preachers of Europe. They got a place in Mughal Darbar. Because Akbar was very keen to know about Christianity. So he invited the Jesuits of Goa to his court. 

Question 27. Write about Fatehpur Sikri. 

Ans. Fatehpur Sikri are Akbar’s religious information discussion or meeting. He invited Hindu, Muslim, Jain, Persian and Christian religious leaders to the Worship Khana of Fatehpur Sikri to discuss all aspects of religion. He got into a religious dispute with them and got a clear idea about his religion by learning in detail about the high ideals of different religions. 

Question 28. Referring to the throne of Shahjahan Mayur. 

Ans. The singhasan of Teajahan Mayur was a wonderful example of his art. The throne was built under the supervision of artist Bebadal Khar. The two peacock-shaped thrones were 3-1/2 yards long, putle 2-1/2 yards and tall 5 yards. The skin above the throne was placed on 12 poles. Precious gemstones worth Rs 86 lakh and gold worth Rs 14 lakh were sown on the throne. It took about seven years to build it. It had ruby stones worth Rs 1 lakh. 

Question 29. What do you mean by calling a postage chair? 

Ans. During the reign of Chersah, some guest houses were constructed to make a living. This was called dak chowki. Because the government letter was sent far and wide through the post of Letter. These were also called post offices. 

Question 30. Writing about Tujuk – e-Babri. 

Ans. Bar’s biopic is known as Tujuk – E- Babri or Babar-Nama. The main feature of Babar’s name was its candor and truthfulness. Because babar also expressed his guilt in babar’s name. He did not hesitate to even mention his bad qualities clearly. Babar’s daughter Gulbadan translated this book into Persian. 

Question 31. Where is Buland Darwaza located? Who built it? 

Ans. Buland – Darwaza is located in Fatehpur Sikri. Akbar made it. It was the best sign of Akbar’s construction styles. 

Question 32. What does it mean to say look? 

Ans. The shape of the face refers to the look in the process. It may be recalled that during the reign of Cherish every soldier had a rule to take detailed details. Even the structure of his body was noticed. Such a system led to the saina force being deployed only for the well-to-do and the sick.

Question 33. Why is Akbar called the best emperor of the Mughal era? 

Ans. Many historians want akbar to be called the best emperor among the mughal rulers. Because Akbar did not establish an empire he took all aspects of this empire to a high level. He was also able to take steps to protect this vast empire. This did not lead to any foreign invasion against the Mughal Empire during his reign.

Question 34. Briefly mention the improvement in the art and painting art of humayun and akbar’s day.

Ans. During the days of Humayun and Akbar, Indian art and painting had a huge spread. Because both of them sponsored in this direction. In humayun’s day, an artist named Mir Syed Ali Abdul Samal sponsored the Humayun court. Similarly akbar’s court also gave high ground to many painters and sculptors and gave patronage to work in this direction. 

Question 35. Write a brief note about the name of badshah. 

Ans. Sahjahan was an educated man. He had etymology in French and Hindi. He also had a passion for literature, so under his patronage Abdul Hamid Lahori, a disciple of Abul Fazal, wrote his famous history literature Badshah Nama. Badshah Nama was a famous history book. This book was published in three columns. This book contains serial details of various aspects of the Mughal era.

Question 36. Write briefly about ‘Akbar naama’. 

Ans. Two famous history of Mughal history with akbar’s name and badshah nama image. Each book is on 150 pages. There are many houses like war, fortfences, hunting, monuments, house building, darbar etc. 

Akbar’s name was written by Abul Fazal. He wrote this book in three chapters. The first two chapters are about history. The third chapter is Ain – e-Akbari. The first chapter gives a long description of Akbar’s life starting from Adam. The second chapter describes the 46 years of Akbar’s reign. Akbar Naama’s contemporary India’s social system and governance were judged from a secular point of view. Akbar had planned to form a nation by adopting universal tolerance policy. Therefore, Abul Fazal tried to describe the Magal Empire as a cultural empire in this book in a combination of different religions, different castes like Hindu, Jainism, Islam etc.

Question 37. Mention two methods of preparing manuscripts in The Magle Darbar. 

Ans. Manuscripts were done on stage. Paper manufacturers made manuscript plaques. The scribes copied from the original text. The painters drew scenes. The book-bound were carefully tied in book size and tied with ornamented buckles. The manuscripts were collected and kept under control. 

Question 38. Write down two reasons why Khaja Moinuddin’s dargah is popular. 

Ans. Two reasons for this are : 

(a) The communication system was very advanced in visiting this dargah. 

(b) Khaja Moinuddin was a great leader and his disciples were guided by high spiritual thinking. 

Question 39. What does it mean to say ‘Kitabkhana’ ? 

Ans. It was the libraries used to write or store books and manuscripts. New manuscripts are also prepared here. 

Question 40. Write the names of the two capital cities built by the Mughal emperors. 

Ans. Agra and Fatehpur Sikri are the two capital cities built by the Mughal emperors.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising