adplus-dvertising

Class 12 Geography MCQ Chapter 8 Transport and Communication

Class 12 Geography MCQ Chapter 8 Transport and Communication Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 8 Transport and Communication and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.

Class 12 Geography MCQ Chapter 8 Transport and Communication

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 8

Third Group: Human Economic Activities

1. What is Internet cyber?

(i) A musical instrument.

(ii) An international organisation.

(iii) A worldwide system for transmitting and receiving information.

(iv) An electrical device.

Ans: (iii) A worldwide system for transmitting and receiving information.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. Through what is information exchange via the Internet carried out?

(i) Television.

(ii) Computer device.

(iii) Electrical branch.

(iv) Radio.

Ans: (ii) Computer device.

3. What is primarily used for Internet cyber usage?

(i) Radio.

(ii) Computer.

(iii) Pen drive.

(iv) Mobile charger.

Ans: (ii) Computer.

4. In 1995, what was the number of Internet users worldwide?

(i) 50 million.

(ii) 100 million.

(iii) 200 million.

(iv) 500 million.

Ans: (i) 50 million.

5. In 2005, the number of Internet users worldwide exceeded—

(i) 500 million.

(ii) 1 billion.

(iii) 2 billion.

(iv) 300 million.

Ans: (ii) 1 billion.

6. In 2010, the estimated number of Internet users worldwide was:

(i) 1 billion.

(ii) 1.5 billion.

(iii) 2 billion.

(iv) 2.5 billion.

Ans: (iii) 2 billion.

7. In 1995, 60% of Internet users were in which country?

(i) China.

(ii) United States of America.

(iii) Japan.

(iv) India.

Ans: (ii) United States of America.

8. By 2005, the proportion of Internet users in the USA had dropped by:

(i) 20%.

(ii) 25%.

(iii) 30%.

(iv) 15%.

Ans: (ii) 25%.

9. Which of the following can be done with the help of the Internet?

(i) E-mail.

(ii) Television.

(iii) Radio.

(iv) None of the above.

Ans: (i) E-mail.

10. Which of the following is not a modern medium of Internet use?

(i) E-commerce.

(ii) E-governance.

(iii) E-learning.

(iv) Printed newspaper.

Ans: (iv) Printed newspaper.

11. Approximately how many people worldwide are engaged in satellite-based Internet systems?

(i) 100 million.

(ii) 50 million.

(iii) 1 billion.

(iv) 500 million.

Ans: (iii) 1 billion.

12. When did communication systems through satellites begin?

(i) From 1970.

(ii) From 1960.

(iii) From 1980.

(iv) From the 1970s of the 20th century.

Ans: (iv) From the 1970s of the 20th century.

13. Which was India’s first artificial satellite?

(i) Bhaskar-I.

(ii) Rohini.

(iii) Aryabhata.

(iv) INSAT-1B.

Ans: (iii) Aryabhata.

14. When was the Bhaskar-I satellite launched?

(i) In 1975.

(ii) In 1979.

(iii) In 1980.

(iv) In 1982.

Ans: (ii) In 1979.

15. Which of the following is the name of a satellite?

(i) Rohini.

(ii) Doordarshan.

(iii) Radio.

(iv) E-mail.

Ans: (i) Rohini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top