adplus-dvertising

Class 12 Geography MCQ Chapter 7 Tertiary and Quaternary Livelihood

Class 12 Geography MCQ Chapter 7 Tertiary and Quaternary Livelihood Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 7 Tertiary and Quaternary Livelihood and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.

Class 12 Geography MCQ Chapter 7 Tertiary and Quaternary Livelihood

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 7

Third Group: Human Economic Activities

1. The main activity of the tertiary sector is:

(i) Mineral extraction.

(ii) Crop production.

(iii) Providing services.

(iv) None of the above.

Ans: (iii) Providing services.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. The sector associated with services like communication, trade, health, education, etc. is:

(i) Secondary.

(ii) Tertiary.

(iii) Quaternary.

(iv) Quinary.

Ans: (ii) Tertiary.

3. The sector related to data discovery, analysis, and technology-based activities is:

(i) Quaternary.

(ii) Secondary.

(iii) Quinary.

(iv) Primary.

Ans: (i) Quaternary.

4. The sector involved in policy-making and decision-making is:

(i) Secondary.

(ii) Tertiary.

(iii) Quinary.

(iv) Quaternary.

Ans: (iii) Quinary.

5. The livelihoods of the tertiary sector are divided into how many categories?

(i) Two.

(ii) Five.

(iii) Three.

(iv) Four.

Ans: (iv) Four.

6. Commercial transactions are of how many types?

(i) One type.

(ii) Two types.

(iii) Three types.

(iv) Four types.

Ans: (ii) Two types.

7. Another important component of wholesale markets is—

(i) Production volume.

(ii) Supply chain.

(iii) Production site.

(iv) Retailers.

Ans: (ii) Supply chain.

8. Which of the following is not a type of commercial transaction?

(i) Wholesale.

(ii) Retail.

(iii) Personal tax collection.

(iv) Retail sale.

Ans: (iii) Personal tax collection.

9. In wholesale trade, advice on stockpiling comes from—

(i) Retailers.

(ii) Customers.

(iii) Wholesalers.

(iv) Manufacturing companies.

Ans: (iv) Manufacturing companies.

10. What happens when wholesale trade is misused?

(i) Increased production.

(ii) Market contraction.

(iii) Goods remain unused.

(iv) No problem occurs.

Ans: (ii) Market contraction.

11. How many distribution methods are found in retail trade?

(i) Six.

(ii) One.

(iii) Four.

(iv) Three.

Ans: (iv) Three.

12. What is meant by quaternary sector livelihood?

(i) Involvement of physical labour.

(ii) Providing services using intellectual labour or skills.

(iii) Agricultural production.

(iv) Industrial production.

Ans: (ii) Providing services using intellectual labour or skills.

13. What is the driving force of the quaternary sector’s economic activities?

(i) Increased production.

(ii) Information, knowledge, and experience.

(iii) Agricultural production.

(iv) Stockpiling.

Ans: (ii) Information, knowledge, and experience.

14. How many registered people in the world are employed in the tourism industry?

(i) 100 million.

(ii) 250 million.

(iii) 500 million.

(iv) 750 million.

Ans: (ii) 250 million.

15. Which of the following is not associated with the tourism sector?

(i) Hotels.

(ii) Educational institutions.

(iii) Dining.

(iv) Entertainment.

Ans: (ii) Educational institutions.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top