adplus-dvertising

Class 12 Geography MCQ Chapter 11 Population Composition of India

Class 12 Geography MCQ Chapter 11 Population Composition of India Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 11 Population Composition of India and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.

Class 12 Geography MCQ Chapter 11 Population Composition of India

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 11

Fifth Group: Population of India

1. What percentage of India’s total population is working?

(i) 25%.

(ii) 39%.

(iii) 53%.

(iv) 48%.

Ans: (ii) 39%.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. What is the proportion of working population in Mizoram?

(i) 25%.

(ii) 39%.

(iii) 53%.

(iv) 48%.

Ans: (iii) 53%.

3. What is the proportion of working population in Goa?

(i) 25%.

(ii) 39%.

(iii) 53%.

(iv) 48%.

Ans: (i) 25%.

4. Approximately what fraction of India’s population is economically dependent?

(i) One-third.

(ii) Two-thirds.

(iii) 25%.

(iv) 48%.

Ans: (ii) Two-thirds.

5. What is the national work participation rate of India?

(i) 25%.

(ii) 39%.

(iii) 48%.

(iv) 53%.

Ans: (ii) 39%.

6. Into how many categories is the working population of India divided?

(i) 2 categories.

(ii) 3 categories.

(iii) 4 categories.

(iv) 5 categories.

Ans: (iii) 4 categories.

7. What percentage of working people are farmers or agricultural labourers?

(i) 37.6%.

(ii) 58.2%.

(iii) 4.2%.

(iv) 25%.

Ans: (ii) 58.2%.

8. What is the proportion of people engaged in cottage industries?

(i) 58.2%.

(ii) 37.6%.

(iii) 4.2%.

(iv) 2%.

Ans: (iii) 4.2%.

9. What is the percentage of people working in other sectors?

(i) 4.2%.

(ii) 37.6%.

(iii) 25%.

(iv) 58.2%.

Ans: (ii) 37.6%.

10. In India, the largest share of working people is employed in which sector?

(i) Cottage industry.

(ii) Industry and business.

(iii) Agriculture-based primary sector.

(iv) Transport sector.

Ans: (iii) Agriculture-based primary sector.

11. In which sector is the number of women comparatively higher?

(i) Secondary sector.

(ii) Tertiary sector.

(iii) Primary sector.

(iv) Industrial sector.

Ans: (iii) Primary sector.

12. In the secondary and tertiary sectors, the number of which category of workers is increasing?

(i) Men.

(ii) Apprentices.

(iii) Women.

(iv) Nomads.

Ans: (iii) Women.

13. In 1991, what percentage of the total working population was engaged in the agriculture-based primary sector?

(i) 58.2%.

(ii) 66.85%.

(iii) 75%.

(iv) 42%.

Ans: (ii) 66.85%.

14. By 2001, the proportion of the agriculture-based primary sector had fallen to:

(i) 58.2%.

(ii) 66.85%.

(iii) 70%.

(iv) 50%.

Ans: (i) 58.2%.

15. What percentage of the total working population of India are farmers?

(i) 31.7%.

(ii) 35%.

(iii) 26.5%.

(iv) 39.6%.

Ans: (i) 31.7%.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top