adplus-dvertising

Class 12 Geography MCQ Chapter 10 Types of Settlements

Class 12 Geography MCQ Chapter 10 Types of Settlements Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Geography MCQ Chapter 10 Types of Settlements and select need one. AHSEC Class 12 Geography Objective Type Solutions As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Geography MCQ Class 12.

Class 12 Geography MCQ Chapter 10 Types of Settlements

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Geography Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Geography MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 10

Fourth Group: Settlement Geography

1. In the true sense, permanent settlements are mainly of how many types?

(i) Two types.

(ii) Three types.

(iii) Five types.

(iv) None of the above.

Ans: (i) Two types.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

2. In cities, the facility of toilets and bathrooms is not easily available for which class of people?

(i) Upper class.

(ii) Middle class.

(iii) Lower-income residents.

(iv) Government employees.

Ans: (iii) Lower-income residents.

3. Due to the predominance of male migration in cities, what type of imbalance is created?

(i) Labour imbalance.

(ii) Regional imbalance.

(iii) Gender imbalance.

(iv) Income imbalance.

Ans: (iii) Gender imbalance.

4. What is the main cause of increasing pollution in urban environments?

(i) Increased crop production.

(ii) Higher import of vehicles.

(iii) Disposal of waste and pollutants.

(iv) Water conservation.

Ans: (iii) Disposal of waste and pollutants.

5. Which type of waste is considered more concerning?

(i) Biodegradable.

(ii) Non-biodegradable.

(iii) Food items.

(iv) Purified water.

Ans: (ii) Non-biodegradable.

6. Concentrated settlements are mostly seen in:

(i) Deserts.

(ii) River valleys.

(iii) Plateaus.

(iv) Grasslands.

Ans: (ii) River valleys.

7. What is another name for compact settlements?

(i) Dispersed settlement.

(ii) Open settlement.

(iii) Concentrated settlement.

(iv) Linear settlement.

Ans: (iii) Concentrated settlement.

8. Which type of settlement is Sualkuchi an example of?

(i) Sparse settlement.

(ii) Concentrated settlement.

(iii) Dispersed settlement.

(iv) Open settlement.

Ans: (ii) Concentrated settlement.

9. Sparse settlements are generally seen in:

(i) Fertile soil.

(ii) Urban areas.

(iii) Plateaus and deserts.

(iv) Riverbanks.

Ans: (iii) Plateaus and deserts.

10. In which type of settlement are houses scattered far apart?

(i) Concentrated settlement.

(ii) Compact settlement.

(iii) Sparse settlement.

(iv) Urban settlement.

Ans: (iii) Sparse settlement.

11. Which industry has led to the development of concentrated settlement in Sualkuchi?

(i) Wood industry.

(ii) Fishing industry.

(iii) Weaving industry.

(iv) None of the above.

Ans: (iii) Weaving industry.

12. Rural and urban settlements are examples of what type of settlement?

(i) Temporary settlement.

(ii) Seasonal settlement.

(iii) Permanent settlement.

(iv) Nomadic settlement.

Ans: (iii) Permanent settlement.

13. Agriculture, fishing, and animal husbandry belong to which sector?

(i) Secondary sector.

(ii) Tertiary sector.

(iii) Industrial sector.

(iv) Primary sector.

Ans: (iv) Primary sector.

14. Which type of settlement has a higher population density?

(i) Rural settlement.

(ii) Urban settlement.

(iii) Nomadic settlement.

(iv) Seasonal migrant settlement.

Ans: (ii) Urban settlement.

15. Urban residents are generally associated with:

(i) Animal husbandry.

(ii) Crop production.

(iii) Industry, trade, and service sector.

(iv) Water purification.

Ans: (iii) Industry, trade, and service sector.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top