Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top

Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 11 English Hornbill Poetry Chapter 2 The Laburnum Top, Class 11 English Hornbill Poetry Question Answer, HS 1st year English Notes and select needs one.

Join Telegram channel

Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top

Also, you can read the SCERT Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top All Be Together” book Notes online in these sections Solutions by Expert Teachers as per AHSEC (SCERT) Book guidelines. Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top Notes are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top Solutions for All Subjects, You can practice these here.

The Laburnum Top

Chapter: 2

HORNBILL

POETRY

TEXTUAL QUESTION AND ANSWER

FIND OUT

1. What laburnum is called in your language ?

Ans. (Students will try to find it out in their own language.) 

2. Which local bird is like the goldfinch ?

Ans. The Indian finch is the sparrow, but without the golden yellow stripes.

THINK IT OUT

1. What do you notice about the beginning and the ending of the poem ?

Ans. The beginning and ending of the poem convey the same feeling of emptiness and cheerlessness of the labumum. It awaits the arrival of the goldfinch to fill it with a thrill of joy, but plunges into silence as soon as it flies away.

2. To what is the bird’s movement compared ? What is the basis for the comparison ?

Ans. The bird’s movement is compared to that of a lizard. The basis of the comparison is its swiftness and alertness. There is also elegance in the movement. Thus, the comparison is appropriate.

3. Why is the image of the engine evoked by the poet ?

Ans. Just like an engine sets the machine in motion, similarly the chirruping and trilling of the bird sets the labumum alive and active. The goldfinch, like an engine, brings in activity, sound and movement on the tree.

4. What do you like most about the poem ?

Ans. The message that the poem sends is what I like about it. It shows how a small bird like the goldfinch can spread and fill nature with joy and excitement. However small or insignificant the bird may be, it holds the capacity to enliven the whole tree

5. What does the phrase “her barred face identity mask” mean ?

Ans. It means the striped face that masks her identity in the midst of leaves and branches. 

NOTE DOWN

1. the sound words.

2. the movement words. 

3. the dominant colour in the poem.

Ans. 1. the sound words : silent, chirrup, chitterlings, trillions, whistle, whisperings

2. the movement words : still, fallen, comes, suddenness, startlement, abrupt, enters, starts, up, tremor, trembles, stokes, flirts out, launches away.

3. the dominant colour in the poem : yellow.

LIST THE FOLLOWING

1.  Words which describe ‘sleek’, ‘alert’ and ‘abrupt’.

Ans. The words which describe ‘sleek’, ‘alert’ and ‘abrupt’ are ‘suddenness’ and ‘startlement’.

2. Words with the sound ‘ch’ as in ‘chart’ and ‘tr” as in ‘trembles’ in the poem.

Ans. The words with the sound ‘ch’ as in ‘chart” are: goldfinch, twitching, chirrup, branch, chitterlings, launches. The words with the sound ‘tr’ as in ‘trembles are tremor, trillings, tree.

3. Other sounds that occur frequently in the poem.

Ans. The ‘t’ sound as in silent, quite, alert, flirt. The ‘s’ sound as in silent, still, subsides, seeds, etc.

THINKING ABOUT LANGUAGE

Look for some other poem on a bird or a tree in English or any other language. 

Ans. Students will do themselves.

TRY THIS OUT

Write four lines in verse form on any tree that you see around you.

Ans. Students will do themselves.

ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. Which time of the year is mentioned in the poem ?

Ans. The poem is set in autumn. It is the month of September.

2. How does the poet depict the season in the tree ?

Ans. The yellowing leaves and the fallen seeds clearly indicate the autumn season.

3. Describe the tree top at the beginning of the poem.

Ans. The top of the laburnum tree is silent and empty in the mellowing sunlight of an autumn afternoon. It is devoid of any activity or sound. With its yellowing leaves and fallen seeds, it presents a picture of dullness and gloom.

4. With what has the poet compared the movement of the goldfinch ?

Ans. The poet aptly compares the movement of the goldfinch with that of a lizard. The bird enters the thickness of the branch in an abrupt and alert manner similar to the sleek movement of a lizard.

5. Describe the effect of the finch’s arrivai on the tree.

Ans. The goldfinch arrives suddenly and abruptly at the laburnum tree and perches on its branch. It surprises and startles with its shrill notes and the quick vibration of its wings. The whole tree awakens to the thrill and excitement created by its sweet songs.

6. Describe the relationship between the goldfinch and the laburnum tree.

Ans. The tree shares an intimate relationship with the bird. The bird’s presence brings the tree to life. It trembles and thrills with the chitterlings and trillings of the goldfinch. The moment the bird flies away, the tree plunges into silence and emptiness.

7. The whole tree trembles and thrillIs. It is the engine of her family. She stokes it full, then flirts out to a branch-end Showing her barred face identity mask. 

(a) Why does the poet say ‘the whole tree trembles and thrills’ ?

(b) Explain: ‘engine of her family’.

(c) Which words in the stanza show movement ?

Ans. (a) With the arrival of the finch, the whole tree shakes in excitement and wakes up to the enlivening music.

(b) The tree pulsates to her arrival. The bird causes the tree to come to life like starting of an engine.

(c) The words ‘trembles’, ‘stokes’ and ‘flirts’ mean movement.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising