Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top

Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 11 English Hornbill Poetry Chapter 2 The Laburnum Top, Class 11 English Hornbill Poetry Question Answer, HS 1st year English Notes and select needs one.

Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top All Be Together” book Notes online in these sections Solutions by Expert Teachers as per AHSEC (SCERT) Book guidelines. Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top Notes are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 11 English Poetry Chapter 2 The Laburnum Top Solutions for All Subjects, You can practice these here.

The Laburnum Top

Chapter: 2

POETRY: SECTION

Textbook Exercises

Find out:

Q. 1. What laburnum is called in your language?

Ans. Laburnum tree is called ‘amaltas’ in Hindi. 

Q. 2. Which local bird is like the goldfinch?

Ans. ‘Dahikatara’ a bird of the sparrow family is like the goldfinch.

Think out:

Q. 1. What do you notice about the beginning and ending of the poem?

Ans. Emptiness or silence is noticed at the beginning and end of the poem. At the beginning of the poem the laburnum tree is silent. The arrival of the goldfinch with her chirrup and the chittering of her family enlivens the tree. Again the tree turns silent when the goldfinch flies away from it. The gold finch thrills the tree for sometime. In her absence the tree is dull and lifeless.

Q. 2. To what is the bird’s movement compared? What is the basis for the comparison?

Ans. The movement of the goldfinch is compared to the movement of the lizard. Both the lizard and the goldfinch are ‘alert’ and ‘abrupt’ in move-ment and both are sleek. Considering these qualities of the goldfinch and the lizard, the comparison may be called befitting.

Q. 3. Why is the image of the engine evoked by the poet?

Ans. The poet finds some similarities between the sound made by an engine and the chirrupings and chittering of the gold finch. Both the engine and the goldfinch go on making constant sound. Because of such similarities the poet evokes the image of ingine to clearly express his feelings.

Q. 4. What do you like most about the poem?

Ans. In the poem I like the close relationship between the laburnum tree and the goldfinch. Until and unless the bird arrives with her chittering the tree remains dormant. Her arrival enlivens the tree. Which in turn provides the bird with a kind of temporary shelter.

Q. 5. What does the phrase “her barred face identity mask” mean?”

Ans. The portion of her body above her neck, is covered with strips. The goldfinch remains hidden under the thick cover of leaves of the laburnum tree. As soon as she comes out her face is seen. The strips on her face act as identity mark. Therefore the phrase “her barred face identity mask” means that the striped face of the goldfinch has become her identity mark.

Note Down:

Q. 1. The sound words.

Ans. The sound words used in the poem are: ‘twitching chirrup’, ‘chitterings’ ‘tremor of wings’ ‘whistle-chirrup’ and whispering. 

Q. 2. The movement words.

Ans. Movement words used in the poem are: fallen, suddenness, a startlement, trembles, stokes florists out, launches away.

Q. 3. The dominant colour in the poem. 

Ans. The dominant colour in the poem is ‘yellow’. 

Q. List the following:

Q. 1. Words which describe ‘sleek’, ‘alert’ and ‘abrupt’.

Ans. ‘suddenness’ and ‘startlement’ mean ‘sleek’, alert’ and ‘abrupt’.

Q. 2. Word with the sound ‘ch’ as in ‘chart’ and tr’ as in ‘trembles’.

Ans. words with ‘ch’ sound are: goldfinch’, ‘twitching’ chirrup’ ‘branch’ ‘machine’ ‘chitterings’ ‘launches”.

Q. 3. Other sounds that frequently occur in the poem.

Ans. word with ‘tr’ sound are: ‘tremor’, ‘tremble’, ‘trillings’, tree’.

Thinking About Language:

Q. Look for some other poem on a bird or an a tree in English or any other language. 

Ans. There are many poems in English written an birds. Among them william wordsworth’s ‘To the Cuckoo’, P.B. Shelly’s ‘To a Skylark’ and John Keats’s ‘Ode to a Nightingale’ are famous poems.

Q. Try this out:

Write four lines in verse form on any tree that you see around you.

Ans. I see Neem all around me. 

Waving and fluttering in the wind. 

Come out of your confine and see. 

And pacify your troubled mind.

Comprehension Test:

1. Read the following and answer the questions given below it:

The laburnum top is silent, quite still 

In the afternoon yellow september sunlight, 

A few leaves yellowing, all its seeds fallen.

Questions:

(i) Name the poet and the poem from which these lines are quoted?

Ans. The name of the poet is Ted Hughes and the name of the poem is ‘The Laburnum Top.’

(ii) Why are the laburnum tree silent?

Ans. The laburnum tree is silent because no bird like goldfinch has arrived to sit on and sing from it. Without the song bird the tree top remains silent and dull. 

(iii) How what is the colour seen in September afternoon?

Ans. The colour seen in September afternoon is yellow. The yellow colour is shed by the setting sun.

(iv) What do the yellowing leaves indicate?

Ans. The yellow leaves indicate the coming of autumn.

(v) What has happened to the seeds?

Ans. The seeds have fallen from the laburnum tree. 

Q. 2. Read the following and answer the questions given below it: 

Till the goldfinch comes, with a twitching Chirrup

A suddenness, a startlement, at a branch end

Then sleek as a lizard, and alert and abrupt. 

She enters the thickness and a machine starts up,

Of Chittering and a tremor of wings and trillings.

Questions:

1. What difference does the arrival of the goldfinch make on top of the laburnum tree?

Ans. The arrival of the goldfinch an top of the laburnum tree enlivens the tree. Without the bird singing from it the tree remains silent. The arrival of the bird turns the atmosphere happy and pleasant. 

2. How does the goldfinch move?

Ans. The goldfinch’s movement is sudden and abrupt. Her body shakes as the sings. 

3. Why is the goldfinch compared with a lizard?

Ans. The goldfinch is compared with a lizard because both the goldfinch and the lizard are sleek, alert and abrupt.

4. How ‘a machine starts up’ as soon as the bird enters the thickness of the tree?

Ans. The goldfinch enters the thickness of the tree and begins chittering and chirruping and making noise with her wings. The sound made by the bird is similar to the sound made by an engine.

5. Find in the stanza a word that means ‘sudden surprise’.

Ans. ‘startlement’ means ‘sudden surprise’. 

Q. 3. Read the following stanza and answer the questions given below it:

The whole tree trembles and thrills 

It is the engine of her family

She stokes it full, then flirts out to a branch and Showing her barred face identity mask.

Questions:

(i) What makes the laburnum tree tremble?

Ans. The Chittering, trillings and flutterings of the goldfinch make the laburnum tree tremble.

(ii) What does the goldfinch do after stoking the tree?

Ans. After stoking the laburnum tree the goldfinch flutters away to the end of a branch.

(iii) What does the barred face of the goldfinch signify?

Ans. The barred face of the goldfinch signifies its identity

Q. 4. Read the following and answer the questions given below it.

Then with eerie delicate whistle chirrup whisperings

She launches away, towards the infinite

And the laburnum subsides to empty. 

Questions:

(i) What kind of sound of the bird is mentioned in the lines?

Ans. The sound of the bird is mentioned through whistle, chirrup and whispering. 

(ii) What happens to the laburnum tree when the goldfinch flies away?

Ans. The laburnum tree turns calm and quiet as soon as the goldfinch flies away.

(iii) Find a word in the stanza that means ‘strange’.

Ans. ‘eerie’ means strange.

Short Type Questions Answer

Q. 1. Give a description of the laburnum tree top before the arrival of the goldfinch. 

Ans. Before the arrival of the goldfinch the laburnum tree top remains silent and dull. The tree and its surrounding do not have any activity. In the yellow colour of September afternoon a few leaves of the tree are seen turning yellow and all the seeds have fallen from the tree. The image sig-nify dullness and decay. 

Q. 2. Describe the arrival of the goldfinch on the laburnum tree.

Ans. The arrival of the goldfinch is abrupt and sudden. Her arrival enliv-ens the tree and the surrounding atmosphere. She begins chirping and chittering. Till her arrival the tree stood dull and silent.

Q. 3. How does the goldfinch sing from the top of the laburnum tree.

Ans. Arriving on top of the laburnum tree the goldfinch enters the thickness of the leaves and then starts to sing. Chitterings, whisperings and trillings are the different sounds made by the bird while singing. Her music thrills the tree.

Q. 4. How does the laburnum tree become, ‘the engine of her family’?

Ans. The so long dull and silent laburnum tree feels thrilled with the song of the goldfinch. The tree trembles with emotion listening to her song Like an engine she goes an chittering and whistling. So the goldfinch is called the engine of her family.

Q. 5. What happens when the bird flies away from the laburnum tree?

Ans. The goldfinch flies away from top of the branch of the laburnum tree. As soon as she flies away her music subsides and the tree turn silent and dull again. It is the presence of the goldfinch that enlivens the trace. Without her it is almost lifeless.

Q. 6. How is the relationship of the goldfinch and the laburnum tree described in the poem.

Ans. The relationship between the laburnum tree and the goldfinch is like the relationship between body and soul. The presence of the goldfinch cheers up and enlivens the tree. Her song thrills the tree. When she flies away the tree again turns dill and silent.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top