Class 10 History Elective Chapter 2 The First World War

Class 10 History Elective Chapter 2 The First World War Question answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Assam Board HS Class 10 History Elective Chapter 2 The First World War and select needs one.

Join Telegram channel

Class 10 History Elective Chapter 2 The First World War

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 History Elective Chapter 2 The First World War Solutions for All Subject, You can practice these here…

The First World War

Chapter : 2

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Very Short Answer Type Questions

Q1. Who were the members of the Alliance? 

Ans : The members of the Triple Alliance were Germany, Australia and Italy. 

Q2. Who were the members of the Triple Entente ? 

Asn : The members of the Triple Entente were England, Freance and Russia. 

Q3. What was the immediate causes of the First World war ? 

Ans : The immediate causes of the First World war was the murder of Francis Ferdinand,  the heir to the throne of Austria at sarajevo on 28 june 1914.

Q4. Who assassinated the Austrian  prince Francis Ferdinand at Sarajevo?

Ans : Serbian youth named Garvrilo Princip assassinated the Austrian prince, Franic Ferdinand, at Sarajevo.

Q 5. What was the percentage of defence expenditure of Germany during the 1870-1914? 

Ans: The percentage of defence expenditure of Germany during 1870-1914 was nearly 335%. 

Q 6. What was the percentage of defence expenditure of England during 1870-1914

Ans : The percentage of defence expenditure of England during 1870-1914 was nearly 180%. 

Q 7. What was the percentage of defence expenditure of Russia during 1870- 1914?

Ans : The percentage of defence expenditure of Russia during 1870- 1914

Was nearly 214%.

Q 9. Who were the members of the central powers ? 

Ans : The Central powers consists of Germany and Austro- Hungary.

Q 10. How many people died, as a result of German attack on Lusitania ?

Ans : About 1200 people of the German attack on the British ship  named Lusitania.

Q 11. Which countries were defeated at the naval battel of Gallipoli.

Ans : England and France were defeated at the naval battel of Gallipoli.

Q 12. Which country did frist use Tanks in the  First World war ? 

Ans : England was the first country to use Tanks in the  First World War.

Q 13. How many soldiers died in First World War? 

Ans : About 13 Million soldiers died in First World War. 

Q 14. How many delegates attended the peace Conference at Versailles ? 

Ans : 70 delegates attended the peace Conference at Versailles.

Q 15. Who authored the ‘Fourteen points’ ? 

Ans :  The ‘ Fourteen  Point ‘ was authored  by Woodrow Wilson, the US president.

Q 16. How many provisions did the Treaty of Versailles contain? 

Ans : The  Treaty of Versailles contained 440 provisions which were divided into 14 parts.

Q 17. Who re-presented England in the peace Conference of Versailles? 

Ans : Lloyd George, the prime Ministers of England represented England in the peace Conference of Versailles.

Q 18. Whi represented Italy in peace Conference of Versailles? 

Ans : Orlando, the Prime Minister of Italy  represented in the peace Conference of Versailles.

Q 19. Who represented France in the peace Conference of Versailles? 

Ans : Clemenceau, the prime Ministers of France represented France in the peace Conference of Versailles.

Q 20. Who represented the USA in the peace Conference of Versailles ? 

Ans : Woodrow Wilson, the US president represented  the USA in peace Conference of Versailles.

Q 21. What was the amount of reparation imposed on Germany by the Allies?

Ans : The amount of reparation imposed on Germany by the Allies was 6,000 million sterling pounds.

Q 22 What was the gain of Italy in the  Treaty of Versailles? 

Ans : The main gain of Italy from the Treaty of Versailles was that she got Tyrol from Austria. 

Q 23 . What was the gain of poland in the Treaty of Versailles? 

Ans : The main gain of poland from the Treaty of Versailles was that she got posen and West prussia from Germany and Galicia from Austria.

    Short Answer Type Questions : 

Q 1. Mention the countries of Balkan peninsula.

Ans : The countries of the Danube valley of Eastern Europe came to be known as the Balkan peninsula. The countries of the Balkan peninsula were Bugaria , Thrace, Mecedonai, Greece, Montenegro, Serbai , Bosnia, Herzegovina, Albania , etc.

Q 2. Meantion four terms of the Treaty of Versailles.

Ans : The main peace treaty signed between Germany and the Allies after the end of the First World War came to be known as the Treaty of Versailles. Four term of this Treaty of this Treaty were : 

(i) Germany had to surrender Alsace and Lorraine to France.

(ii) The twin states of Austria – Hungary were divided into two separate countries of Austria Hungary.

(iii) Luxembourg achieved its independence and became a neutral country.

(iv) Poland received posen and prussia from Germany and Galicia from Austria.

Q 3. The War Situation in 1914.

Ans : The First World War stated on 28 July 1914. The main events that took place in 1914 were: 

(i) The Germans armies attacked on Belgium on 3 August 1914.

(ii) The Germans next proceeded towards France. They defeated France along with the British forces who were assisting to restrict the Germans attack

(iii)  This Defeat created an enmity of the  Germans with Britain and so the Germans attacked the port opposite to the English Channel. 

(iv ) The French too constructed trenches and resorted to keep the Germans engaged in a protracted war.

(v)  On 29 August 1947, at the battle of Tannenberg , the Austin forces.

(vi) Under the leadership of Hindenburg, German forces defeated Russian in the battle of  Masurian Lakes. This Victory helped the Central powers in marching towards the Allies. 

(vii) On 20 October 1914, Turkey joined the Central powers and attacked Russia.

(viii) English forces won many decisive vactories against the Central powers in Africa and in the Middle East.

Q 4. The War Situation in 1918.

Ans : The Frist World war began no 28 July 1914 and continued up to November 1918. The main events of the war in 1918 were.

(i)  In November 1917 , a Supreme Alived War Council was formed with the purpose to organise military operation against the Central powers. In March 1918 , the Allied Powers appointed Marshal Ferinand as the directiñg authority of this military operations.

(ii) The second battle of marne in July , 1918 completely routed the German forces.

(iii) Bulgaria surrendered on 29 September 1918. Turkey followed suit on 30 September and Austria – Hungry on 3 November.

(iv) On 9 November 1918 , German Emperor William II, fled from Germany to Holland and the new republican Government signed the armistice with the Allies on 11 November 1918.

Q 5.  The military provisions of the Treaty of Versailles.

Ans : The treaty signed between Germany and the Allies 

after the end of the First World War , came to be known as the Treaty of Versailles. Its main military provisions were: 

(i) One of the main military provisions of the Treaty Versailles was to put great emphasise on the disarmament of Germany.

(ii) Germany had to reduce the strength of its army to one lakh.

(iii) Germany had to abolish conscription and restrict production of war materials.

(iv) Germany was allowed to ratain only 15,000 soldiers in the navy this Treaty Fixed Germany’s total number of warships, cruisers and destroy at 6, 6 and 12 respectively.

(v) This treaty imposed restrictions on possessing submarines by Germany. 

(vi) Germany was ordered to destory all her forts from Rhine Valley and Heligoland.

Mantion the dates of the following events : 

(a) Crimean War, 

(b) Austro – prussian War,

(c) Franco – prussian War,

(d) Russo – Turkish War,

(e) French Revolution,

(f) Austro – prussian Dual Alliance,

(g) Anglo – French Entente Cordiale,

(h)  Independence of Greece,

( i) Berlin Congress ,

(j) Anglo – Japanese Alliance , 

(k) Sarajevo incident ,

( I) Treaty of Brest – Litovsk .

Ans : (a) Crimean : 1854-5

(b) Asustro- prussian War : 1866 

(c) Franco – prussian War : 8170-71

(d) Russo – Turkish war : 1877

(e) French – Revolution : 1789

(f) Austro – prussian Dual Alliance : 1879 

(g) Anglo-French Eñternte cordial : 1904

(h) Independence of Greece : 1929

( i) Berlin congress : 1878

(j) Anglo – japanese Alliance : 1902

(k) Sarajevo incident : 28 june 1914 

(h) Treaty of Brest – Litovsk : 3 March 1918.

See Next Page No Below…

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising