Class 10 English Chapter 10 From the Diary of Anne Frank

Class 10 English Chapter 10 From the Diary of Anne Frank The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 10 From the Diary of Anne Frank and select need one.

Class 10 English Chapter 10 From the Diary of Anne Frank

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 10 From the Diary of Anne Frank Solutions for All Subjects, You can practice these here…

From the Diary of Anne Frank

Chapter – 10

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. Why Anne right when she said that the world would not be interested in the musings of a thirteen – year – Old girl? 

Ans: Yes, Anne was right when she said so because most of the people don’t want to give importance to a child’s perspective toward the world because they are too immature for the world. But Anne Frank has become one of the most discussed of all holocaust victims. Her ‘diary’ has been translated into many languages.

2. There are some examples of diary or journal en- tries in the ‘ before you read’ section. Compare these with what Anne writes in her diary. What language was the diary originally written in? In what way is Anne’s diary different? 

Ans: Anne’s diary was entirely different from most of the examples given before the text. It was somewhere closer to the memoir in which the name of Raj Kapoor has been mentioned. It was originally written in Dutch. It has informal tone which exudes the careful nature of a teenager.

3. Why does Anne need to give a brief sketch about her family? Does she treat ‘kitty’ as an insider or outsider? 

Ans: Anne feels a need to give a brief sketch of her life because no one would understand a word of her stories to kitty. She treated ‘ kitty’ as an insider. 

4. How does Anne feel about her father, her grandmother, Mrs kuperus and Mr. Keesing? What do these tell you about her? 

Ans: Anne has fond of memories of her father, grandmother, Mrs Kuperus and Mr Keesing, who have left indelible impressions on her mind and affected her life a lot. The way she represents all of them in her diary reveals that Anne was very good at understanding people and at developing interpersonal relations.

5. What does Anne write in her first essay? 

Ans: In her first essay Anne writes that talking is a student’s trait. She will try her best to talk less but it will not be possible because she has inherited this quality from her another. 

6. Anne says teachers are most unpredictable. Is Mr. Keesing unpredictable? 

Ans: Of course, Mr. Keesing is unpredictable. He gives Anne home assignment one after another. But at least he allows Anne to talk in the class.

7. What do these statement tell you about Anne Frank as a person? 

i) we don’t seem to be able to get any closer, and that’s the problem. May be it’s my fault that we don’t confide in each other. 

ii) I don’t want to jot down the facts in this diary the way most people would, but I want the Diary to be my friend 

iii) margot went to Holland in December, and I followed in February. When I was plunked down on the table as a birthday present for margot. 

iv) if you ask me, there are so many dummies that about a quarter of the class should be kept back, but teachers are the most unpredictable creatures on earth. 

v) Anyone could ramble on and leave big spaces be- tween the words, but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking. 

Ans: i) Anne is reserved. 

ii) She is self- conscious and friendly. 

iii) She can make humours. 

iv) She is brilliant. 

v) She has originality and innovations. 

Compression questions and answers

Q:- Read the passages carefully and answer the questions choosing appropriate options given below :-

1. Paper has more patience than people. I thought of this saying on one of those days when I was feeling a little depressed and was sitting at home with my chin in my hands, bored and listless, wondering whether to stay in or go out. I finally stayed where I was, brooding : yes, paper does have more patience, and since I’m not planning to let anyone else read this stiff-backed notebook grandly referred to as a ‘diary’, unless I should ever find a real friend, it probably won’t make a bit of difference. 

Questions :-

1. Anne thought of saying so when she was – 

a) Depressed.

b) Energetic.

c) In school.

d) A bit depressed at home. 

Ans: d) A bit depressed at home.

2. Anne was depressed because she had – 

a) Pain.

b) No companion.

c) No real friend.

d) No helper.

Ans: c) No real friend.

3. She was wondering whether she should – 

a) Stand or sit.

b) Shout or keep silence.

c) Read or write. 

d) Stay in or go out.

Ans: d) Stay in or go out.

4. She wouldn’t allow anyone to read her diary unless-

a) She grew up.

b) She was forced.

c) She found a real friend.  

d) Someone asked. 

Ans: c) She found a real friend.

2. My father, the most adorable father I’ve ever seen, didn’t marry my mother until he was thirty-six and she was twenty- five. My sister, margot, was born in frankfurt in Germany in 1926.i was born on 12 June 1929. I lived in frankfurt until I was four. My father emigrated to Holland in September, while margot and I were sent to aachen to stay with our grandmother. Margot went to Holland in December, and I followed in February, when I was plunked down on the table as a birthday present for margot.

Questions :-

1. When did her father marry?

a) When he was thirty six 

b) In 1926.

c) When he was twenty five.

d) In 1929.

Ans: a) When he was thirty six

2. Margot was born in-

a)  England. 

b) Germany. 

c) Holland.

d) France.

Ans: b) Germany. 

3. Anne was born in –

a) 1926. 

b) 1933.

c) 1929.

d) 1941.

Ans: c) 1929.

4. Their family emigrated to-

a) Germany.

b) France.

c) England.

d) Holland.

Ans: d) Holland.

3. Our entire class is quaking in its boots. The reason, of course, is the forthcoming meeting in which the teachers decide who’ll move up to the next from and who’ll be kept back. Half the class is making bets. G. N. And i laugh ourselves silly at the tow boys behind us, c. N. And jacques, who have staked their entire holiday savings on their bet. From morning to night, it’s ” you are going to pass”. ” No, I’m not”. “yes, you are”, “no, I’m not”. Even  G. ‘s pleading glances and my angry outbursts can’ t calm them down. If you ask me, there are so many dummies that about a quarter of the class should be kept back, but teachers are the most unpredictable creatures on earth.

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

Questions:-

1. Why was the entire class quaking?

a) A meeting would be held.

b) Teachers would punish them.

c) The headmaster was angry.

d) The teachers would declare the results in the next meeting.

Ans: d) The teachers would declare the results in the next meeting. 

2.  The students were busy in –

a) The class.

b) Reading the lesson. 

c) Predicting the result.

d) Gossip.

Ans: c) Predicting the result.

3. For Anne, teachers were the most –

a) Adorable persons.

b) Unpredictable creatures.

c) Respected people.

d) Extraordinary characters.

Ans: b) Unpredictable creatures.

4. Some students for Anne were –

a) Dummies.

b) Idiots.

c) Hopeless.

d) Stupids.

Ans: a) Dummies.

4.The class roared. I had to laugh too, though I’d nearly expected my ingenuity on the topic of chatterboxes. It was time to come up with something else, something original. My friend, sanne, who’s good at poetry, offered to help me write the essay from beginning to end in verse and I jumped for joy. Keeping was trying to play a joke on me with this ridiculous subject, but I’d make sure the joke was on him.

Questions :-

1. Why did ane have to laugh, too? Because –

a) The class roared

b) The teacher cut a joke.

c) The teacher made fun of Anne. 

d) Mr. Keeping gave Anne another essay with a funny title. 

Ans: d) Mr. Keeping gave Anne another essay with a funny title. 

2. The title of the essay was-

a) A chatterbox.

b) An uncomfortable chatterbox.

c) Quack, quack, quack, said mistress chatterbox. 

d) Quack, quack, a chatterbox. 

Ans: c) Quack, quack, quack, said mistress chatterbox. 

3. Sanne offered to help Anne write the essay in-

a) Simple sentences. 

b) Prise order.

c) Verse.

d) Her notebook. 

Ans: c) Verse.

4. Anne wanted to make sure that joke was on-

a) Her. 

b) To the entire class.

c) Everybody. 

d) Mr. Keesing.

Ans: d) Mr. Keesing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top