Class 10 English Chapter 11 Amanda!

Class 10 English Chapter 11 Amanda! The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NCERT Class 10 English Chapter 11 Amanda! and select need one.

Class 10 English Chapter 11 Amanda!

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 10 English Chapter 11 Amanda! Solutions for All Subjects, You can practice these here…

Amanda!

Chapter – 11

ENGLISH

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Multiple Choice Questions & Answers

1. Amanda was a–

(i) angry girl 

(ii) moody girl

(iii) selfish girl 

(iv) all of these

Ans. (ii) moody girl.

2. Amanda wanted–

(i) domination

(ii) freedom

(iii) love

(iv) none of these

Ans. (ii) Freedom.

 3. The word ‘Drifting’ means–

(i) moving fast 

(ii) relax 

(iii) moving slowly

(iv) calm

Ans. (iii) Moving slowly.

4. Amanda was a___ 

(i) child  

(ii) teenager 

(iii) adult

(iv) all of above

Ans. (ii) Teenager.

5. A mermaid stays in–

(i) River

(ii) Sea

(iii) Ocean

(iv) Pond

Ans. (ii) Sea.

6. ____Writes the poem Amanda.

(i) Bsor Ester 

(ii) Robin Klein 

(iii) Robert 

(iv) None of above 

Ans. (ii) Robin Klein.

7. Amanda yearned for– 

(a) Love 

(b) Freedom

(c) Friendship 

(d) Respect 

Ans. (b) Freedom.

8. According to Amanda, who of the following was happier than her?

(a) The mermaid 

(b) The orphan

(c) Both (a) and (b)

(d) None of (a) and (b) 

Ans. (c) Both (a) and (b).

9. The mermaid was happy, because–

(a) She lived under water 

(b) She could swim

(c) She was alone

(d) There was no one to exercise control over her.

Ans. (d) There was no one to exercise control over her.

10. The orphan was happy, because–

(a) He had no one to be taken care of

(b) He could roam around

(c) He could spend silent times 

(d) He could enjoy freedom 

Ans. (d) He could enjoy freedom.

1. How old do you think Amanda is? How do you know this?

Ans: I think Amanda is a teenager. It is clear from the  ‘acne’ she has.

2. Who do you think is speaking to her?

Ans: I think her mother is speaking to her.

3. Why are stanzas 2, 4 and 6 given in parenthesis?

Ans : The stanzas are soliloquy and answer to other stanzas. Hence, they are given in parenthesis.

4. Who is the speaker in stanzas 2,4 and 6? Do you think this speaker is listening to the speaker in stanzas 1,3,5 qnd7?

Ans: The speaker in stanzas 2,4 and 6 is Amanda. She says she is an orphan as rapunzel and is a mermaid.

I think the speaker in stanzas 1,3,5 and 7is not listening.

5. What could Amanda do if she were a mermaid?

Ans: Amanda could move smoothly about in the green sea blissfully if she were a mermaid.

6. Is Amanda an orphan? Why does she say so?

Ans: in fact, Amanda is not an orphan but she says so be cause she is wandering in the streets and she does not like that her freedom is curtailed.

7. Do you know the story of rapunzel? Why does she want to be rapunzel?

Ans: Rapunzel is in fact, a beautiful looking plant. Amanda wanted to be very beautiful so she wanted to be rapunzel.

8. What does the girl yearn  for? What does this poem tell you about Amanda?

Ans: The girl yearns for freedom to do what she likes. All teenagers grow some habits. Amanda also has such habits.

9. Read the last stanza. Do you think Amanda is sulking and is moody?

Ans: The last stanza says that Amanda is sulking and is moody. But it is also clear that the speaker is teasing her.

Comprehension questions and answers

Q:- Read the extract and answer the questions choosing the appropriate options given below:-

1. Don’t bite your nails, Amanda! 

    Don’t hunch your shoulders, Amanda! 

    Stop that slouching and sit up straight, Amanda! 

    ( There is a languid, emerald sea, 

    Where the sole inhabitant is me a mermaid, drifting  

     blissfully.) 

Questions :- 

1. Who is talking to Amanda? 

a) Her mother.

b) Her father or mother.

c) Her friend.

d) Her brother. 

Ans: b) Her father or mother.

2. What is she doing? 

a) biting her nails.

b) Raising her shoulders. 

c) Sitting awkwardly.

d) All of these. 

Ans: b) Raising her shoulders. 

3. The second stanza is within brackets because it is-

a) The story of mermaid. 

b) Answer to the first stanza.

c) Description of the sea. 

d) Description of the Amanda. 

Ans: a) The story of mermaid.

4. The sea mentioned here is – 

a) The arabian sea.

b) The bay of bengal.

c) The red sea.

d) The green sea. 

Ans: d) The green sea.

2. Did you finish your homework, Amanda? 

    Did you tidy your room, Amanda? 

    I thought I told you to clean your shoes, Amanda! 

    ( I am an orphan, roaming the street, 

    I pattern soft dust with my hushed, bare feet, 

    The silence is golden, the freedom is sweet.) 

Sl.No.Contents
1.A Letter to God
Dust of Snow
Fire and Ice
2.Nelson Mandela: Long Walk to Freedom
A Tiger in the Zoo
3.Two Stories About Flying
I.His First Flight
II.The Black Aeroplane
How to Tell Wild Animals
The Ball Poem
4.From the Diary of Anne Frank
Amanda!
5.The Hundred Dresses – I
6.The Hundred Dresses – II
Animals
7.Glimpses of India
I.A Baker from Goa
II.Coorg
III.Tea from Assam
The Trees
8.Mijbil the Otter
Fog
9.Madam Rides the Bus
The Tale of Custard the Dragon
10.The Sermon at Benares
For Anne Gregory
11.The Proposal

Questions :-

1. What did the speaker think he told Amanda? 

a) To do her homework.

b) To tidy her room.

c) To clean her shoes.

d) To prepare her lessons. 

Ans: c) To clean her shoes.

2. Doing homework means Amanda was – 

a) School-going girl.

b) An intelligent.

c) Maid.

d) Worker.

Ans: a) School-going girl.

3. How does she make designs? 

a) With her hands.

b) With instruments.

c) With her feet.

d) With her bare feet.

Ans: d) With her bare feet.

4. What according to Amanda is freedom? 

a) Free.

b) Sweet.

c) Golden.

d) Pleasant.

Ans: d) Pleasant.

3. Don’t eat that chocolate, Amanda! 

    Remember your acne, Amanda! 

    Will you please look at me when I’m speaking to you  

    Amanda! 

    ( I am rapunzel, I have not a care;

    Life in a tower is tranquil and rare;

    I’ll certainly never let down my bright hair!) 

Questions :- 

1. Amanda should not eat chocolate because she has-

a) Biscuits.

b) Rice.

c) Teeth problem.

d) Aene.

Ans: d) Aene. 

2. Now Amanda is – 

a) An infant.

b) A child.

c) An adult.

d) Fully grown.

Ans: c) An adult.

3. What is rapunzel? 

a) An orchid.

b) A sea – plant.

c) An animal.

d) A beautiful vegetation.

Ans: d) A beautiful vegetation.

4. Where is life tranquil and rare? 

a) In a town.

b) In a tower.

c) In a village.

d) On the sea. 

Ans: b) In a tower. 

Short answer type questions

1. What does Amanda do? What does the speaker ask her to do? 

Ans : Amanda is sitting awkwardly and biting her nails. She is raising her shoulders. Her posture is not normal. The speaker doesn’t like such behaviour. So he asks Amanda to behave properly. 

2. How does Amanda reply the speaker? 

Ans : Amanda replies the speaker in her own carefree way. She says that she is a mermaid and lives in the peaceful green sea. She is the only inhabitant there and moves there blissfully. 

3. What questions does the speaker ask Amanda? 

Ans: The speaker asks Amanda if she finished her homework and if she tidied her room. He also expects her to clean her shoes. 

4. How does Amanda describe her life? 

Ans : Amanda says that she is an orphan. She wanders about the streets. She makes designs on soft dust with her bare feet. To her, silence is golden and freedom is sweet. 

5. Give the central idea of the poem? 

Ans:  Every child feels that his or her freedom is curtailed by their parents. Parents want to modify their children’s behaviour and children feel that they are debarred from enjoying their freedom. In such situation children don’t like to abide by the commands of their parents.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top